tortás alapok

10 TITOK a tökéletes torta sütéshez

piskota-10

Hogy mikor válik valakiből igazi “cukrász”? A válasz roppant egyszerű, GYAKORLÁS!:-) Én sem itt kezdtem ahol most tartok:-) Ha érdekel az én utam, akkor kattints!

A hosszú önkéntes próbáljunk meg jól sütni módszert azonban felejtsük most el, 10 olyan szuper titkos tanácsot kaphatunk amiket ha megfogadunk biztosan tökéletes tortákat, édességeket tudunk majd sütni.

A sütés nem bonyolultabb mint a főzés de van pár szabály amit kötelező betartani, hogy a végeredmény tényleg az legyen amit elképzeltünk.

Olvassunk és tanuljunk együtt!:-)

1. Mi történik a keverőtálban

A lényeg, hogy a receptben leírt sorrendben keverjük össze a sütési alapanyagokat.
Például a kalácsoknál vagy bizonyos tortáknál a vaj és cukor -általában porcukor- kikeverésével kezdünk és csak ezután adjuk hozzá a tojást és a többi hozzávalót. Ezzel érjük el a puha kicsit morzsás állagot.

Sok olyan tészta van amibe tojásfehérjehabot kell kevernünk. Ilyen a piskóta is. Lényeges momentum és nem árt óvatosnak lenni, mert a felvert habbal lazítjuk a tészta állagát, amitől nagyon könnyed, levegős süteményt kapunk.

Fontos tehát hogy betartsuk a receptben szereplő sorrendet!

2. Ismerd a sütődet

Erről volt már szó de azért összefoglalom. Fontos, hogy kitapasztaljuk a sütőnket, hol mennyire süt, melyik rácsra milyen süteményt teszünk. Ebben a kenyérkockás módszer segíthet. Tegyünk tepsibe kenyérkockákat és kezdjük el sütni. Várjuk 10-15 percet és vizsgáljuk meg hogyan sültek meg a kockák. Ha egyenletes akkor tökéletes a sütőnk, ha némelyik barnább vagy világosabb akkor figyeljünk majd az éles bevetésen.:-)

3. Válassz megfelelő méretű formát és a színre is figyelj

A receptben leírt forma méretet  nem árt követni. Ha a recept 26 cm-es formát ír elő ne akarjuk azt a tészta mennyiséget egy 23 cm-es formában megsütni. nagyon csúfos melléfogás lesz belőle.:-(

A színekre azért kell figyelnünk mert a -természetesen nem a piros, zöld….színekre- az üveg edényekben és a fém vagy éppen szilikon tepsikben, formákban egészen máshogy sülnek a tészták. Általában a fém az ideális, mert gyorsan melegszik és tartja a hőt.

4. Használj megfelelő lisztet

Ha a recept különleges lisztet ír elő akkor szerezd be és használd. Ne kezdjünk el kísérletezni, hogy jó az a liszt is ami otthon van! Nem jó gondolat.:-)
Olvassunk utána hogy melyik liszt mire jó mert nem mindegyik liszt alkalmas az adott sütemény elkészítéséhez. A kelt tészta liszt nem alkalmas piskóta sütésre:-) A rozs, teljeskiőrlésű stb lsiztek több folyadékot vesznek fel… szóval figyeljünk:-)

5. Pontosan tartsuk be a megadott mennyiségeket

Erről is volt már szó de nem árt hangsúlyozni. A sütés és a főzés ebben az egy sarkalatos kérdésben tér el, de ebben nagyon. Amíg főzésnél nagyjából szemre is dolgozhatunk, addig a sütésnél PONTOS mértékek vannak. Irány és szerezzünk be egy konyhai mérleget!:-) NEM MÉREGETÜNK KANÁLLAL, mert leharapom a kezedet!!!!!:-)

6. A kémia

Nem kell kémia zseninek lennünk de nem árt ha néhány alapvető sütési fogalommal tisztában vagyunk.
A jó liszttől megfelelő textúrát kapunk. A szódabikarbóna és sütőpor a sütemények térfogatát növeli és lazítja is azokat.
A zsiradékok -vaj, olaj- a tészta nedvességét szabályozzák. A tojássárga remek segítő hogy a folyadékok és a zsiradékok elegyítésénél. A cukor nem csak az édességet szabályozza de a tészta állagát is.

7. Hűtés

Fontos hogy betartsuk a tészták, sütemények hűtési idejét és hűtési mikéntjét. A piskótákat, kuglófokat hűtsük fejjel lefelé fordítva míg a muffinokat és egyéb sütiket normális pozícióban hűtsük ki. Nagyon sok egyben sült süteménynél elengedhetetlen hogy teljesen kihűtsük, mert ha ezt a lépést kihagyjuk a süteményünk elfolyik, pl brownie. Tehát legyen türelmünk a hűtésre is.

8. Dolgozzunk mint a profik

Sokan nagyon durván elrontják azt amit a sütés során szépen felépítettek. A tökéletes tortát tökéletesen kell bevonni, nincs ám félmunka…. A TITOK, egy kevés vajkrémet, óvatosan kenjünk fel a tortára -vonjuk be vele teljesen- majd tegyük hűtőbe, ezt hívjuk morzsakabátnak, itt olvashatsz róla bővebben, hogy hogyan készítsd,  hogy a krém megkeményedjen így megkönnyítve a dolgunkat. Ha így dolgozunk akkor bizonyosan sima bevonatot tudunk készíteni.

9. Fondant

Jó fondantot elsőre nehéz készíteni de jó hír, hogy megvehetjük a boltban készen.:-) A torták kihagyhatatlan tartozéka a fondant. Biztosan látott mindenki műsorokat ahol profik versengenek a legjobb torta címéért, na ők is fondanttal operálnak.:-) A jó fondanttal gyerekjáték dolgozni! A

10. Tengerszint

Ez ránk nem vonatkozik.:-) Ám aki tengerszint felett 3500 méterrel él nem árt odafigyelnie a sütésre. A cukor mennyiségét is csökkentenie kell a sütési idő pedig 5 perccel kevesebb.

Jó tortázást:-)
Via

Ha kellően motivált lettél akkor nosza, próbálj ki pár alap piskóta receptet!

Mentés