Szülinapos torták · tortadíszítés

Így készült a hugim születésnapi tortája

Életem első nagy tortája:-) Vannak még hibák, hogy ne lennének hiszen első ilyen tortám.

A piskóta sütésével kezdtem. Én az olajos piskóta receptet használom most a kakaós változatot próbáltam ki.
A krém, a klasszikus dobos krém volt, én imádom, mert nincs durva vajas íze.

Majd elfelejtettem, én jó előre dolgoztam, mert a díszeket már 3 nappal előtte elkezdtem elkészíteni, és így sem maradt időm a rózsát -a nagy rózsát- szépen befejezni. Ettől nagyobbat szerettem volna, de már időbe nem fért bele. Tudjátok gyerkőccel kicsit “nehezebb”. Komolyan hülyére röhögtem magam, amikor már egészen a végén tartottam és a baromi nehéz tortát az állványon igyekeztem be egyensúlyozni a hűtőbe, közben a kisfiam rángatta a nadrágomat.

Tehát a díszeket elkészíthetjük nyugodtan előre, főleg ha cukorvirágokat, gyöngyöket, figurákat…bármit aminek jó ha kicsit keményedik.

előkészületek

Furcsa, de ha hiszitek ha nem, nekem sincs minden eszközöm meg. Ez elég “ciki” mert cukrászkellékes webshopom van, de amikre ehhez a tortához szükségem lett volna pont nem voltak.:-(
DE!:-) A nők kreatívak:-) Volt régi fondant kiszúróm aminek a mérete egyáltalán nem volt jó nekem:-) így maradt a gondolkodás. Kiszúrtam és ha már van fondant nyújtom akkor kicsit megnyújtottam, hogy nekem megfelelő legyen a méret. A feketével még nem is volt gond, de a fehérrel meggyűlt a bajom. A méretek nem akartak találkozni:-) De csak összehoztam:-)

A tortákat előző este betöltöttem és be is vontam vajkrémmel. Tudjátok morzsakabát elengedhetetlen! Erre jöhet még egy vékony vajkrém réteg, hogy a fondant szép és éles legyen.

francia_torta_keszitese_glazurshop-2

A burkolás után a flexi smoothers élkészítővel finomhangoltam a torta külsejét.
A tortához 1 kg fondant masszát használtam el. Ezzel beburkoltam mindkettő tortát. Az alsó torta mérete 26 cm átmérő és 15 cm magasság, a felső az 12 cm átmérő és 17 cm magasság.

Jöhetett a díszítés. Ennek már aznap fogtam neki.  A csíkokat méretre vágtam, ez azért igényel némi számítást. A torta átmérője osztva a csík méretével. Izgi volt:-)
A félkör kialakítás nagyobb pogácsa szaggatóval készült.
Egyesével felragasztottam a tortára ehető ragasztó segítségével. Én azért szeretem az ehető ragasztót mert hihetetlen gyorsan megszárad és amit odaragasztok az ott is marad.:-)
A fekete körvonalazást gyakorolnom kell még. Nem sikerült a jó arányt eltalálni. Feketére színeztem a fondant masszát, sugarflair black extra festékkel és a kevés vízzel átgyúrtam. Elviekben ebből egy szépen habzsákból formázható masszát kellett volna kapnom, de nem:-) Majd beleszakadtam hogy kipasszírozzam a habzsákból, ezért lett olyan “cakkos”:-) A következő már jobb lesz. Közben a gyerkőcöm tüsténkedett, vagyis a konyhafiókot ütemesen nyitogatta a lábamra:-)
Fő a nyugalom:-)

A gyöngyöket egyesével ragasztottam fel a tortára, ez nem csak dekoráció de kezdőknek jó tipp ha a torta alja nem túl szép, mert el lehet takarni. Ezt a profik is így csinálják. Nem láttam még olyan emeletes tortát ahol a szintek találkozásánál ne lett volna valamilyen dísz. Egyrészt szép, és ahogy írtam el lehet vele tüntetni az apróbb hibákat.


francia_torta_keszitese_glazurshop-3

A kis rózsákat is egyesével ragasztottam fel. Egyedül a nagy rózsa lett betűzve a tortába fogpiszkálóval.
francia_torta_keszitese_glazurshop-4

A nagyobb rózsa köré ismét jöhettek a kis rózsák ha már annyi készült:-)
francia_torta_keszitese_glazurshop-5

Majd elfelejtettem, a fekete vonalak találkozásánál kis virágokat nyomtam a ragacsos fekete fondantba.
A virágokat sziromporral díszítettem, még gondolkodtam a selyemporon is a gyöngysorhoz de megérkeztek a hugomék 🙂

Fentebb megtalálod a felhasznált alapanyagokat és eszközöket is.
Remélem tudtam segíteni:-)
Via

Így készült a hugim születésnapi tortája” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Visszajelzés: tortaiskola