tortás alapok

Mivel süssek tortát? Vajjal vagy olajjal?

Nem titok ha lehet én mindenhez vajat használok. IMÁDOM a vaj ízét és a megsült tortában, kekszben, süteményben is érzem a vajnak a finom, meleg számomra különösen tetsző ízvilágát.:-)

Anyukámmal volt már pár “megbeszélésünk” a vaj vagy zsír használatáról. És itt most nem az egészségemre vigyázok vadul hanem szeretem a vajat.

Édesanyámnak lényegesen nagyobb tapasztalata van a sütés na meg persze a főzés terén is, így nem árt elgondolkodni azon amit mond.:-)

Az Ő intelmeit és a szakkönyvekből olvasott dolgokat most megosztom veletek.

Vaj VS zsír!:-)

Kezdjük a vajjal
A tortáknál a vaj íze nem igazán érezhető mivel általában masszívan meg vannak töltve vajkrémmel vagy más krémmel, így a tészta vajas íze elveszik.
A vajjal készült tészta nem túl magas, tömör állagú és nagyobb morzsák is láthatóak benne. Vajjal inkább kevert tésztát süssünk, ott ez az állag tökéletes és elvárt!:-)

 

Olaj
Muffin sütésnél az olaj számomra egyenlő az öngyilkossággal. Érzem az olaj ízét benne..grrrrrr..fujjjjj fujjjjjj
Torták készítésénél viszont nagyon szépen működik az olaj. Nem lesz egyáltalán olajos íze. Könyvek szerint az olaj egészen máshogy köti meg a lisztet, ezért darabosak és nagyon morzsásak lesznek a torták. A valóságban ez más.:-)
Az olajjal készült tortalap, magasabb mint a vajas, morzsalékosságát nézve finoman morzsás állagú. Nagyobb lufikat is felfedezhetünk benne. Nedves, hosszan puha maradó tésztát kapunk.

Növényi zsír
Nem! Nagyon NEM!
Állagát tekintve magasan viszi a pálmát, magas, levegős. Semmi más jó tulajdonságot nem hoz. Durva, morzsás, olykor száraz. NEM!:-)

 

Margarin
Hasonló az olajjal készült tortákhoz. A margarin enyhén sós íze viszont erősen érezhető. Masszív állagú viszont sokáig puha marad mint az olajjal készült.
Érdekes dolgokat tudtam meg én is, hogy melyik zsiradék mire és hogyan jó.:-)
Ízlések és pofonok, mindenki döntse el a tudás birtokában, hogy melyiket használja.

 

melyiket-hasznaljam-tortasuteshez-vaj-zsir-olaj

Képek forrása: http://thecakeblog.com/