tortás alapok

38 tipp hogy a torta még jobb és szebb legyen

tokeltes-piskota

Rengeteg apró pici fortély forog közszájon de hogy ki mit jegyez meg belőle…:-)

Íme egy csokorra való azokból a sütési -torta, keksz,sütemény- tippekből amik nagyon hasznosak lehetnek ha megfogadjuk azokat.

Nagyon egyszerű hétköznapi dolgok amikre nem is gondolnánk amikor a piskóta szétreped vagy a gyümölcsös piténk úgy ahogy van belesül a formába és nem tudjuk “kivakarni” belőle.

Olvasgassuk és jegyezzük meg a számunkra hasznos tippeket!:-)

 

ÖSSZETEVŐK

1. Sütés előtt 60-90 perccel vegyünk ki a hűtőből minden a tortához ,sütéshez szükséges alapanyagot.

2. Ellenőrizzük a tojás frissességét! Tedd egy tál hideg vízbe és ha elsüllyed akkor egészen friss a tojás.

3. Mindig nagy tojást használjunk a sütéshez.

4. Használjunk zsíros tejet.

5. A tejet helyettesíthetjük joghurttal, tejszínnel. Kísérletezzünk bátran! Bár az alaprecepteket ne módosítsuk:-)

6. Írót mi is készíthetünk ha a recept azt írja elő. Minden pohár tejhez adjunk 1 tk. ecetet.

7. Használjunk a méréshez konyhai mérleget.KÖTELEZŐ!

8. 1 nagy tojásfehérje = 37 g, 1 nagy tojás sárgája = 20 gramm. A hideg tojásokat könnyebb szétválasztani, viszont ha fehérjehabot szeretnénk verni belőle akkor szobahőmérsékletű legyen a fehérje.

9. A tojásfehérjét le is fagyaszthatjuk, felhasználás előtt azonban 24 órával előbb vegyük ki a fagyasztóból és tegyük sima hűtőbe.

10. Használjunk tiszta vanília kivonatot! Költsünk rá pénzt, megéri!

11. A tojásokat leggyorsabban úgy tudjuk szobahőmérsékletűre hozni ha meleg vízbe tesszük 30 percre. Nem forróba!

12. A vajat gyorsabban tudjuk szobahőmérsékletre melegíteni ha felkockázzuk és hagyjuk melegedni.

13. Ha étcsokoládét ír a recept, használjunk 60% kakaótartalom feletti csokoládét.

14. A receptekben a  félédes csokoládé a 60% alatti kakaó tartalmú étcsokoládét jelenti.

15. A süteményekhez hacsak a recept mást nem ír, sózatlan vajat használjunk.
KEVERÉS

16. A száraz és a nedves hozzávalókat habverővel keverjük össze, így levegőt juttatunk a sütibe amitől még lazább szerkezetű lesz.

17. A jó klasszikus vajkrém nagyjából 5 perc alatt elkészül. Fontos hogy szép habos és halványsárga legyen, illetve a kettő alapvető hozzávaló a vaj és a cukor, mindig szitált porcukor.

18. Az összeállításnál figyeljünk oda, hogy mindig a száraz hozzávalót keverjük a nedves hozzávalókhoz.

19. A száraz és nedves összetevők adagolása közben óvatosan dolgozzunk, ne törjük össze a tésztát.

20. A konyhai mixerünket soha ne dolgoztassuk max. sebességen. Egyrészt szétveri a tésztát másrészt meg csökkenti az élettartamát a konyhai kisgépünknek.

21. Legyünk óvatosak a cukor mennyiségével. Ha túl sokat adunk hozzá a tésztához leragadhat, megéghet az alja vagy éppen nagyon sűrű állaga lesz a kész tésztának.

22. A liszt mennyiségére is figyeljünk, a túl sok liszt okozhatja hogy a tészta kireped.

23. A tojások sárgáját mindig keverjük el villával mielőtt a tésztába kevernénk. Igaz ez az egész tojásokra is.

24. Csipetnyi só szépen kihozza, kiemeli az édes sütik, torták ízét.

25. Ha tojásfehérje habot szeretnénk készíteni, alaposan zsírmentesítsük az edényt és a keverőt is.

26. A tojásfehérjét és a sárgáját mindig szépen válasszuk szét, mert ha a fehérjébe egy pici sárgája keveredik az életben nem verünk belőle kemény habot.

27. A szilikon spatula nagy segítség a folyékonyabb tészták kiszedésénél. Tökéletesen, az utolsó kis cseppig ki tudjuk “kanalazni” az edényből.

28. Ha olyan krémet készítünk amiben többféle íz is lesz, akkor kezdjük a vaníliával, mert az felerősíti a többi ízt.

 

SÜTÉS

29. Ha több rétegű tortát készítünk, akkor ne egy nagy formában süssük hanem több formát töltsünk meg a tésztával és úgy süssük. Sokkal szebb eredményt kapunk.

30. Ne töltsük 2/3-nál több tésztával a formát.

31. A sütő a lelke mindennek! Állíttassuk be ha nem jól működik! Nagyon nem mindegy hogy melyik tésztát milyen hőfokon sütjük.

32. Mindig melegítsük elő a sütőt sütés előtt.

33. Ha apró, pici kis kekszeket, sütiket sütünk, tartsuk be a távolságot. Legalább 1-2 cm-re tegyük egymástól a nyers tésztákat.

34. A tepsit vagy formát 20 perc után forgassuk meg.

35. Általában igaz, hogy süssük középen a sütiket hacsak a recept mást nem ír.

36. Bízzunk az orrunkban!:-) A süti sütés végénél már érződik a kellemes édes illat, ami jelzi, hogy hamarosan megsül a sütink.

37. Mindig ellenőrizzük, hogy tényleg jól átsült a tészta. Fogpiszkáló vagy hurkapálcát szúrjunk a közepébe és ha nem tapad rá semmi akkor tényleg elkészült, megsült a sütemény, torta.

38. Ne süssük túl a süteményeket. Senki sem szereti a kemény olykor már elrághatatlan kekszeket, sütiket. A piskóta pedig durván ki tud száradni ha túl sütjük.

 

Mentés