tortás alapok

Házi, hófehér zselatinos fondant készítése, recepttel

Már jó ideje szemeztem a házi FONDANT receptekkel de elképzelésem sem volt, hogy melyik miért jó. Mályvacukros, zselatinos….
Ma jött el a nagy nap, hogy kipróbáljam! 🙂
A zselatinos házi fondant receptjét próbáltam meg elkészíteni és komolyan mondom élvezet volt!
Igazi sikerélmény!:-)
Én annyiban változtattam az eredeti recepten, hogy a vaj, margarin helyett CRISCO növényi margarint kevertem bele.
Szép fehér lett, nem az a sárgás színű massza.
Ízesítettem aromával is bár nem hinném, hogy tortát fogok vele bevonni, a SugarFlair ételfestékpaszták, festékek házi fondantos tesztjéhez fogom használni az ipari mennyiségű fondantomat:-)

HV:

  • 1 zacskó zselatin / én lucullus-t használtam/
  • 180 ml folyadék – alapvetően víz, de a színezőket, aromákat is ebbe kell beleszámolnunk
  • 4 evőkanál méz
  • 4-5 zacskó porcukor, amennyit felvesz

Elkészítés:

1. A zselatint az egész zacskóval, keverjük el a 180 ml folyadékkal. Én sima vízzel kevertem. Tegyük vízgőz fölé és olvasszuk fel teljesen.

2. Adjuk hozzá a mézet és a CRISCO-t, keverjük addig amíg elolvad teljesen. Az aromát is most adjuk hozzá. Én olaj bázisút használtam.

3. Egy jó nagy edénybe öntsünk porcukrot én első körben 25 dkg-ot használtam. Ebbe öntsük bele a felolvadt zselatinos keveréket. Jól keverjük össze.
Most jön a neheze:-) Vagyis a színtiszta, kőkemény izommunka! 🙂
Folyamatosan keverjük és adagoljuk hozzá a nagyobb mennyiségű porcukor adagokat. Én kb 10 dkg-jával tettem bele. Mindig jól keverjük ki, én dagasztó mozdulatokkal, fakanállal dolgoztam.
A végén már annyira kemény a massza, hogy nem megy tovább fakanállal a keverés.
Jól porcukrozzuk be a munkalapot és gyúrjuk tovább kézzel. Közben mindig adjunk hozzá porcukrot, alaposan gyúrjuk át.
Érezni fogjuk mikor kész. Én a vajas tésztához hasonlítanám, mert amikor az már nem tapad a kézhez akkor kész, na a fondant is ilyen.

Élmény volt készíteni, a remegő térd menet közben elmúlt, mert egészen úgy tűnt, hogy minden rendben lesz:-)

 

 

Reklámok

Házi, hófehér zselatinos fondant készítése, recepttel” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s