Cukormáz · keksz alapok

A cukormáz színezésének titkai

 

Melyik ételfesték mire jó és hogyan kell használni. Ma a színkeverési, színezési technikákkal foglalkozunk.

Szerintem nagyon jó móka a cukormáz színezés! heart
Könnyen és gyorsan készíthetünk hihetetlen szép dekorációkat, már ha túlestünk a tökéletes cukormáz elkészítésének olykor kicsit nehézkes részein.
Lássuk mire van szükségünk a színezéshez:
cukormáz
ételfestékek
-fogpiszkáló
-spatula vagy kés
– bögrék, tálkák
habzsákok
dekorcsövek

Beszéljünk kicsit az ételfestékekről!
Többféle ételfesték létezik, folyékony, paszta, por és olaj bázisú. Kinek melyik válik be, a folyékony színezők nem túl jó minőségűek!

Folyékony ételfestékek:
Én határozottan “nem szeretem” mert nem jó velük dolgozni! Kapható szinte bárhol az egészen olcsótól a kicsit drágább változatig. Az állaga miatt a cukormázat hígítja és a színeik sem szépek, erősek hanem kicsit fakóak. Ha egy mód van rá ne használjuk ezeket!

Paszta állagú ételfestékek:
IMÁDOM! Könnyű velük dolgozni, nagyon pici kell belőlük a cukormázba vagy fondantba. Én a Wilton termékeit nem igazán szeretem, a feketével van probléma mert nem lesz teljesen fekete a végeredmény. De javítható királykék pasztával és akkor fekete színt kapunk végül.
Nem sok helyen kapható, főként webáruházakban.
A sugarflair ételfestékei nagyon jók cukormázhoz!
Az americolor festékei pedig egyenesen ajánlottak cukormáz színezéséhez!:-)
ÚJDONSÁG! Tesztelve és kedvenc lett cukormázhoz🙂 Nézd, így néz ki tesztelés közben:-)

Por állagú ételfestékek:
Nem igazán szeretem, mert elég macerás vele dolgozni. Nem elegyedik egyenletesen, olykor át kell szitálni. Viszont tökéletesen alkalmas a piros és a fekete színezéshez, mert intenzív színt eredményez. Ami előnye van az a színválaszték!:-)

Olaj alapú ételfestékek:
CSAK csokoládékhoz használják. Túl sok színben nem kapható.

Spray ételfestékek:
A kakukktojás!:-) Cupcake-ek dekorációjához vagy torták díszítéséhez ajánlom. Nagyon vékony réteget képez, így erős színt ne várjunk tőle. Nem keverhető semmivel össze, viszont hasonló eredményt hoz mintha air brush technikával dolgoztunk volna. Flakonos kiszerelésben kapható, viszonylag sok színben.

Most ismerkedjünk meg a színkeveréssel!

Pasztell árnyalatok:
Óvatosan bánjunk a színezékkel! Fontos tulajdonsága, hogy ahogy áll egyre sötétedik, így ha babarózsaszínt szeretnénk akkor inkább készítsük a cukormázat nagyon halvány rózsaszínre, mert állás közben sötétedni fog.

coloursplash_etelfestekpazsta-cukormazzal-tezstelve-tortaiksola-glazurshop-1 (7)

Mély, sötét, élénk árnyalatok:
Némelyik színből egészen nagy mennyiségre van szükség a szép, sötét vibráló szín eléréséhez! Főleg a piros, fekete és a barna színekre jellemző. Ne pazaroljunk, ha nem vagyunk még elégedettek a végeredménnyel, hagyjuk állni legalább 1 -2 órát a cukormázat és csak aztán keverjünk még bele színezéket ha akkor sem vagyunk teljesen elégedettek a végeredménnyel!

coloursplash_etelfestekpazsta-cukormazzal-tezstelve-tortaiksola-glazurshop-1 (4)

FONTOS!
Ne használjunk iszonyatos mennyiségű színezéket a cukormázhoz mert az életben nem szárad meg a kekszen a máz!!!
Ez vonatkozik a fondantra is, ha elrontottuk és a színezés közben megváltozott a fondant állaga, javíthatjuk Crisco-val.

 

A cukormáz színezésének titkai” bejegyzéshez egy hozzászólás