Cukormáz

A cukormáz tökéletes konzisztenciája

Ma beszéljünk a cukormáznak a tökéletes konzisztenciájáról és pár hasznos tippet is megosztok veletek a keksz díszítéssel kapcsolatosan.

Első nagyon fontos szabály!
A keksz díszítésnél körvonalazzunk!
A körvonalazó cukormáz egészen sűrű és elég gyorsan száradó máz, míg a kitöltő cukormáz folyékony és lasabban is szárad. Hagyjunk mindig elég időt a száradásnak, különben összefolynak a színek.

A körvonalazással kezdünk tehát minden esetben! A körvonalazó cukormáz vastag, puding szerű állagú de nem túlzottan kemény, hogy habzsákból dekorcsővel tudjunk díszíteni.

És most következzen a habzsák takarékos megoldás:-)
A kész masszív cukormázat színezés után csomagoljuk folpackba. Igen, folpackba!

cukormaz-amit-tusnod-kell-diszitessel-egyutt-3

A fólia közepére tegyük a cukormázat.
Hajtsuk át az egyik szélét.

cukormaz-amit-tusnod-kell-diszitessel-egyutt-4

Majd a másikat is. Készítsünk egy szaloncukorhoz hasonló csomagolást

 

cukormaz-amit-tusnod-kell-diszitessel-egyutt-7 cukormaz-amit-tusnod-kell-diszitessel-egyutt-8

Készítsük elő a habzsákot a szorítóval –coupler– ez annyit jelent, hogy a habzsákba húzzuk bele a megfelelő méretű szorítót.
Az előkészített habzsákba tegyük bele a szaloncukor formára csomagolt cukormázat.

cukormaz-amit-tusnod-kell-diszitessel-egyutt-9

Húzzuk át rajta a folpack végét ahogy a képen is jól látszik.

A felesleges kilógó fóliát vágjuk le egyszerűen ollóval.:-)

cukormaz-amit-tusnod-kell-diszitessel-egyutt-10

 

Húzzuk a habzsák végére a dekorcsövet -körvonalazáshoz általában 1-es kör dekorcsövet használunk- majd a szorító másik felével rögzítsük a dekorcsövet a habzsákhoz.

cukormaz-amit-tusnod-kell-diszitessel-egyutt-11

 

Az így előkészített körvonalazó cukormázat 2-3 hétig, egy hónapig is tárolhatjuk a hűtőben.

Most jöhet a következő lépés a folyékony cukormáz elkészítése.
Erről videós segédanyagokat nézhetünk a youtube-on de nem annyira nehéz:-)
Vegyünk egy rész sűrű cukormázat, tegyük egy nagyobb edénybe és hígítsuk vízzel amíg el nem érjük a megfelelő állagot.
A viz mennyiségét óvatosan adagoljuk, célszerű egy spriccelő segítségével kis részletekben-1-2 spricc- hozzátenni a cukormázhoz a vizet.
Van egy nagyon fontos szabály a folyékony cukormáz készítésénél!:-)

cukormaz-amit-tudnod-kell-diszitessel-koncisztencia-1cukormaz-amit-tudnod-kell-diszitessel-koncisztencia-2

Tartsuk be a  van aki 10 van aki 20 mp-es szabálynak nevezi, lényeg a következő.

A folyékony cukormázba húzzunk egy mély “vonalat” kanállal , késsel  -ez mindegy- és 10-20 mp közötti idő elteltével vissza kell hogy álljon eredeti, sima állapotára a cukormáz. A képen szépen van illusztrálva a folyamat.

Forrás:http://craftbakesewcreate.blogspot.hu

A cukormáz tökéletes konzisztenciája” bejegyzéshez 3 hozzászólás