tortás alapok

A tortadíszítés története, mai eszközei

Az első torta a 17. században készült, ugye miylen régóta van torta?
Az 1800-as években a szabályozható sütő nagy előrelépést jelentett a tortasütésben. Nem csak a torta sütés de a díszítése is nagyon komoly szerepet kapott, hiszen a művészetek is előkelő helyen álltak. Tortákat főként nagyobb ünnepélyeken, banketeken, fogadásokon voltak láthatóak és fogyaszthatóak. Házi tortákat nem igazán készítettek.

Manapság már nem csak a cukrászdákban készülnek csodálatos torták, hanem igazi trend lett az otthon készített díszített, formatorták készítése. Mára már bárki számára elérhetővé váltak a torta készítési és díszítési eszközök. Foylamatos fejlődésben, változásban vannak nem csak a torta trendek, de szinte naponta jelennek meg új termékek a piacon amik a díszítést segítik.

Kezdjük az elején!
Tervezzük meg a tortánkat, mert ha már fejben meg van a végeredmény, akkor nagyon mellé már nem is nyúlhatunk. A következő lépés a grafikai tervezés, vagyis készítsünk látványtervet grafikai programmal. Ez sokat fog segíteni ha éppen elakadunk valahol, vagy az arányok megtartásánál.
Fontos ha több emeletes tortát készítünk akkor merevítsük. Már kaphatóak különböző méretű, anyagú, színű torta merevítő rudak.

Tervezzük meg a piskóta állagát, a krémet amivel töltjük, manapság már külön krémmel burkolják a tortákat azért, hogy megtartsa a masszív fondant burkolatot. Ez csak azokra a tortákra vonatkozik amik nagyon habos, lágy krémmel töltöttek.
Gondoljuk az ízvilágra is.

Vegyük sorra az eszközöket is, nem jó hír ha menetközben derül ki, hogy nincs otthon habzsák, spatula, ételfesték paszta  stb…..
Maradjunk a jól bevált “tepsinknél”. A már bejáratott tortaformák a legjobb barátaink a sütés közben. Ha újdonságot keresünk akkor azzal először kísérletezzünk, és ha jól működik csak akkor maradhat benn a konyhában. Sokféle forma kapható már, sajnos nem mindegyik jó. Én a hagyományos fém, csatos formát használom. Ha 3D torták készítenék akkor sincs már gondunk, mert kaphatóak félgömb, autó, hercegnős stb 3D tortaformák.

 

Burkoljuk a tortát

Általában vajkrémmel burkoljuk a tortáinkat és arra kerül a fondant, marcipán.
Kötelező sorrendje van a burkolásnak, aláburkolásnak. Tartsd be ezeket a szabályokat és akkor igazán könnyű lesz a tortádat elkészíteni!

 

Díszítő technikák

Most jön a jó része a tortázásnak:-) Többféle technika közül választhatunk, az egészen egyszerűtől a nagyon bonyolult technikákig.
Díszíthetjük a tortát apró pici nonpareils cukorgyöngyökkel, cukordarával, cukorka kristályokkal. Ha ezt a módszert választjuk akkor vajas díszítésre is készíthetjük de fondantra is ragaszthatjuk. A vajkrémes burkolásra egyszerűen szórjuk rá a cukorkákat és picit nyomkodjuk bele a krémbe. Ha fondantot díszítünk cukorgyönggyel akkor kenjük át előtte a felületét ehető ragasztóval és aztán szórjuk meg a cukorkákkal.

Különböző habcsövekkel is díszíthetünk. Készíthetünk virágokat, habrózsákat, rozettákat, levél mintát és kosárfonás technikával is dolgozhatunk. Vajkrémet kell használnunk amit habzsákba töltünk és a megfelelő, kiválasztott dekorcsövet belehelyezzük a habzsákba és már díszthetünk is. FONTOS, előtte ugyanúgy be kell burkolnunk a tortát vajkrémmel.

Stencilt is használhatunk díszítésre. Különböző méretű és mintájú stencilek közül válogathatunk.

Onlay mintázók, ez teljesen újdonság a piacon. Nézd meg a használatát, magáért beszél.

 

Díszíthetjük a tortánkat virágokkal, élő vagy cukorpaszta virágokkal. Különböző figurákkal, díszekkel, gyöngyökkel, strassz szalagokkal. A gyümölcsi jó választás de bánjunk vele óvatosan, mert a levet engedő gyümölcsök eláztatják a tortát.
Csokoládé figurákkal, bordűrökkel is dekorálhatunk.

Használuk a fondant formázó eszközeinket is. Steppelt minta vagy a virágok készítéséhez. Nézd meg a videókat hogy melyik eszköz mire használható.

Már a kiskereskedelmeben is elérhető az isomalt, virágokat, karamell virágokat készíthetünk vele.
Színek
Bánjunk bátran de azért ízlésesen az ételfestékeink használatával. Ha bizonytalanok vagyunk melyik szín passzol a kiválasztott alapszínünkhöz akkor nézzük meg a design-seed weboldalán a palettákat.
Díszíthetjük a kész tortánkat arany vagy ezüst fóliával, spray festékekkel is.
Manapság nagyon divatos az airbrush technika is, főként átmenetes festést tudunk vele készíteni, illetve nagyon jól használható a 3D tortáknál az elmélyítéskehez.

Színezékből többfélét is tudunk vásárolni, ami általában szinte mindenhez használható az a paszta állagú ételfesték. Nézd meg a videós teszteket, különösen ajánlom a fekete ételfesték tesztjét, mert végre megtaláltam az igazán fekete ételfesték pasztát.
Kapható még por állagú festék is, ezeket főként cukorvirágok készítésénél használjuk.
Díszíthetjük a tortát selyemporral, akár szárazon is felvihetjük ecsettel, akkor egy nagyon finom csillogást, selyemfényt kap a felület, ha pedig feloldjuk oldószerrel akkor kapunk egy lüszter festéket amit airbrushba is tölthetünk de ecsettel is felvihetjük a tortára.

Még egy módszer létezik a díszítésre ezek pedig a festmények. Nem, nem vicc! Ecsettel készíthetsz igazi festményt ehető ételfesték pasztával.