keksz alapok

Amit eddig nem tudtál DE TUDNOD KELL a cukormázról

Eljött az ideje hogy a cukormázról írjak kicsit bővebben. Foglalkoztunk már a tojásfehérjés és a tojásfehérjeporból készült cukormázzal de olvasói kérdések érkeztek amit én komolyan veszek tehát utána jártam és most megosztom veletek a cukormázról mindazt amit tudok és találtam.

Hasznos dolgok, bár inkább útmutatók mintsem szabályszerűségek. A cukormáz véleményem szerint akkor lesz jó és TÖKÉLETES ha magunknak ki kísérletezzük. Nem kell költségekbe verni magunkat kísérletezzünk kicsibe.

Mint már annyiszor leírtam sok dologtól függ, mondhatnánk, hogy a csillagok állása is befolyásolhatja:-) de ez nem igaz. Függ a tojás nagyságától a porcukor fajtájától, ezért én egyszerűbbnek és követhetőbbnek tartom ha tojásfehérjeporból készítjük el a mázat.

Lássuk mit kell még tudnunk a cukormázról!:-)

A jó cukormáz titka

Kísérletezés!:-) Nincs tökéletes recept, függ a tojások méretétől a porcukor minőségétől. Gyakoroljunk kicsiben és ha elértük a kívánt eredményt akkor ne váltsunk alapanyagokat! Javaslom a tojásfehérjepor használatát, könnyen kezelhető és a receptben szereplő mennyiségekkel azt kapjuk amit várunk.

 

A cukormázról

A cukormáz egy borzalmasan édes porcukor alapú máz amivel tortákat de inkább kekszeket, sütiket vonhatunk be. Létezik szinte szilárd és folyékony változata is a cukormáznak attól függően hogy mire használjuk. A kekszek körvonalazására kemény mázat készítsünk míg a kitöltéshez folyékony mázat készítsünk.

 

És most jöhetnek a kérdések….:-)

 

1. Szoktál a cukormázba keverni valamit amitől más íze lesz?

A cukormáz mint fentebb is írtam egy borzalmasan édes máz aminek semmi extra íze nincs csak az, hogy édes. Nyugodtan keverhetünk hozzá citromlevet, aromákat -vanília, mandula, rózsa, narancs,epres,  stb…-  de figyeljünk oda arra, hogy az aromáktól, kivonatoktól színeződni fog a máz.

 

2. Milyen mérőedényeket használjak?

Legjobb a mérleg mert ez bár boszorkánykonyha.:-) Itt nincs helye elméregetésnek és kanalazásnak meg csészéknek! TILOS! Mérjünk és mérjünk! Csendesebben megsúgom, hogy az elbakizott mázakat helyre lehet hozni, mert ha túl híg akkor még porcukrot szórunk hozzá ha pedig túl masszív akkor folyadékkal hígítjuk.

 

3. Miért folyik el a máz amivel a keksz szélét rajzolom meg?

Azért mert túl híg mázat használtál. Adj még porcukrot a mázhoz hogy egészen tömör állagú legyen. Fentebb említettem, hogy van direkt körvonalazásra és van kitöltésre alkalmas máz.

 

4. Honnan tudom, hogy jó a cukormáz?

 

Onnan hogy a kemény máz nem folyik vagyis masszív szép csúcsosan áll a keverő végén. Ha folyékony mázat szeretnél kapni akkor miután véleményed sé a recept szerint is jó, jöhet a 20 mp-es szabály.

 

 

5. Mit csináljak ha összefolynak a színek a kekszen?

Vagy túl híg a máz amit készítettél vagy nem hagytad elég ideig száradni. Ha több színnel szeretnél kekszet dekorálni akkor legyél körültekintő és ha engedi a dekoráció a két vagy több különböző színt válaszd el masszívabb cukormázzal így megakadályozhatod, hogy összefollyanak a színek.  ha ez nem megoldható akkor hagyd kellő ideig száradni a mázat ami legalább 1 perc és csak aztán dekoráld tovább. Egyébként meg nem értem a stressz okát, hát nem csak egy kekszet dekorálsz?:-)))) Nyugalom:-)

 

6. Mit tegyek ha több színnel szeretnék dolgozni?

Szükséged lesz annyi habzsákra amennyi színt szeretnél a kekszen megjeleníteni sőt tipekre is szükséged lesz. A szabály egy habzsák egy tip. Ne cserélgesd a használt tipeket!

 

7. Mindig meg kell várni amíg megszárad a körvonal?

IGEN! Mindig várd meg, mert az tartja a vonalon belül a folyékonyabb kitöltő mázat.

 

8. Hogyan készíthetek szép dekorációt? Kell gyakorolnom?

Természetesen szükséges a gyakorlás. Hasznos tipp ha dekoráció előtt egy fémlapon gyakoroljuk be a dekorációs mozdulatokat vagy azt, hogy hogyan nézzen ki a keksz dekorációja. Tavaszi keksz dekoráció. Napraforgó keksz.  Csibés dekoráció. 

 

9. Meddig kell szárítani a feldíszített kekszet?

 

Ez egy jó kérdés. Ha nincs semmilyen felszerelésed hozzá akkor legalább 1 napot kell egymástól elkülönítve száradni hagyni a kekszeket. Egyébként a szabad levegőnél nincs jobb a kekszek szárításához.:-) Miután megszáradtak már nyugodtan lehet csomagolni a kekszeket de addig ne.

 

10. Nem romlik meg a máz  ha egész nap szárítom?

Ha egy mód van rá ne nyáron a 40 fokban szárogasd a konyhában mert a tojásfehérje és a meleg nem jó kombó. Egyébként pedig ha hűvös helyen tartod semmi gond nem lesz. Ha nagyon félsz próbáld ki a tojásfehérjeport, azzal biztosan nem lesz gond a nagy melegben sem.

 

11. Hol tudok tojásfehérjeport vásárolni?

Itthon elég kevés helyen.:-( Kulinárisokban olykor van, legegyszerűbb ha netről vásárolsz.

 

12. Hogyan színezzem a cukormázat?

Ételfestékkel. A kész mázba mindig nagyon kevés, 1-2 csepp ételfestéket tegyünk hacsak nincs már bevált márkánk amit jól ismerünk. Ha szükséges akkor még mindig tudunk hozzáadni de kivenni már nemigen tudunk.:-)

 

13. Hol tároljam a kész mázat amíg nem használom?

Hűtőben vagy egyszerűen a konyhában. A meleg nem tesz jót neki tehát hűvös helyen tároljuk amíg fel nem használjuk.

 

14. Meddig áll el a hűtőben a cukormáz?

Nincs igazán konkrét válasz de 1 hétig biztosan és biztonságosan eláll.

 

15. Miben tároljam a kész cukormázat?

 

Légmentesen elzárva a külvilágtól, zacskózzuk be és tegyük tárolódobozba aztán pedig irány a hűtő.

 

16. Használjak szirupot vagy ne?

Ez ismét egy jó kérdés. Némelyik recept ír szirupot mások pedig nem. Kísérletezzük ki nekünk melyik tetszik igazán.

 

17. Honnan tudod, hogy tényleg megszáradt a máz?

Ha körvonalazok akkor várok legalább egy órát, mert mint írtam a körvonalazáshoz tömör máz szükséges és az gyorsabban is szárad mint a kitöltő máz. Tehát 1 óra után kézzel megnézem, hogy mennyire száraz a máz. Ne nyomkodjuk, óvatosan tapintsuk meg a mázat, ha ragad még száradnia kell.

 

18. Hogyan színezzem a cukormázat?

A cukormázat színezhetjük egyszerűen aromákkal , kivonatokkal de ezek nem lesznek intenzív színűek. Ha markáns színeket szeretnénk használjunk ételfestéket de jó minőségűt!

 

19. Mit tegyek ha elrontottam a keksz dekorációmat?

Egyszerű, hagyd megszáradni és kapard le a dekort majd kezd elölről! Egyszerűbb egyébként ha gyakorolsz mielőtt díszítenél vagy stencileket használsz.

 

20. Milyen tipeket használjak?

A tipek mérete és vége erősen függ attól, hogy milyen dekorációt szeretnél elkészíteni. Próbálgasd. A körvonalazáshoz egyszerű tipet használj a vastagság ismételten rajtad múlik.:-)Dekorcsövet, tipet vásárolj a GlazurShopban!http://shop.glazur.hu/kellekek/dekoracios-csovek

 

Képek forrása: http://bakeat350.blogspot.hu