tortás alapok

Édes útmutató tortázáshoz I, A FONDANT

Édes útmutató tortázáshoz
Első rész :
A FONDANT

 

Emlékszem mikor elkezdtem ezzel az egész “tortázással” foglalkozni, némelyik szakszó úgy hangzott mint egy komolyabb káromkodás.:-)
Fondant, frosting, icing, ganache….. Hmmmmm..huhhhh….
De azóta eltelt jó pár év és már nem jelent problémát, hogy melyik micsoda.
Most megosztom veletek is, azt a rengeteg olvasott anyagot amit több éven át tanultam, olvastam.
Ez egy sorozat lesz amiben végigveszem, végigvesszük az összes tortás kifejezést, szakszót, melyik mit jelent, mikor érdemes használni és igyekszem bevált, kipróbált recepteket is mellékelni.
Ebben kérem a segítségeteket is, ha van kipróbált, képekkel illusztrált recepted, akkor kérlek küldd el e-mailen és nagyon szívesen megosztom.

Kezdjük a legelején és talán a legkönnyebb kifejezéssel a FONDANT-al.

  • a fondant ismeretes fondant, fondent és sokan fondan néven, mindegyik ugyanazt a tortaburkoló anyagot takarja
  • főbb összetevői: porcukor, kukorica szirup, olaj és aromák esetleg színezők
  • többféle fondant ismerünk, mályvacukros, zselatinos és a porcukros változat, de persze készen is megvásárolható többféle márkajelzéssel
  • a jó fondant könnyen kezelhető, különösebb szaktudást nem igényel a használata
  • légmentesen lezárva kell tárolni, különben kiszárad és használhatatlanná válik
  • nyújtása hasonló mint a pite tésztáé, egyszerűen a kellő, megfelelő vastagságra nyújtjuk, feltekerjük a sodrófára és ráborítjuk a tortára
  • száradás után a fondant szép, egyenletes felületű, lehet tovább díszíteni cukormázzal, festékkel, festékporokkal, csillámokkal, lüszterfestékekkel,  figurákkal
  • leggyakoribb használati terület a tortaburkolás de sokan használják keksz díszítéshez is
  • fontos, hogy a fondanttal burkolt torta alá mindig stabil, hűtőben keményre dermedő krémmel vonjuk be
  • dolgozzunk vele határozott mozdulatokkal, viszonylag gyorsan szárad
  • ha munka közben megszáradna a fondant, gyúrjuk át és újra puha lesz
  • a kiszáradt fondant glicerinnel vagy vízzel puhítható
  • fondantból készíthetünk virágokat is de akkor FONTOS, keverjünk hozzá TYLO port, ezzel merevebbé tesszük az állagát
  • a fondant festése egyszerű, készen kapható paszta állagú festékekkel a masszát színezhetjük
  • fondantra festés, por állagú festékekkel vagy erre a célra fejlesztett folyékony festékekkel festhetünk

 

Fondant receptek:

Zselatinos fondant recept, képekkel

Pillecukros fondant

Hófehér, házi zselatinos fondant, képekkel

Fehér csokoládés pillecukros fondant recept, imádom ❤

Pillecukros fondant recept, kipróbálva

Fondanttal burkolás, magyar nyelvű segítség

Kiszáradt fondant javítása:

Reklámok

Édes útmutató tortázáshoz I, A FONDANT” bejegyzéshez 15 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s