tortadíszítés

Édes útmutató tortázáshoz VI, hogyan tartsam frissen a tortát

Hasznos tippek, tanácsok a tároláshoz, maradék felhasználáshoz

A torta romlandó! Vigyázzunk rá a saját egészségünk érdekében!
Ma sorra vesszük, hogy mire kell odafigyelnünk ha nekilátunk sütni.

  • a kész piskóta elég érzékeny a hőre és a páratartalomra
  • a fény sem tesz jót a már burkolt tortának, a színét fakíthatja

Hogyan tároljuk a kész piskótát?

  • ha bonyolultabb díszítést tervezünk a tortára akkor gondoljuk végig a folyamatokat
    -hagyjuk teljesen kihűlni a lapokat, ez kulcsfontosságú mivel ha a meleg tortát becsomagoljuk bepárásodik és gyorsabban megy tönkre
    – a teljesen kihűlt tortalapot már csomagolhatjuk, fontos hogy jó alaposan, légmentesen zárjuk le, így nem szárad ki
    -száraz, hűvös helyen 2-3 napig eltartható
    -ha meleg van akkor tegyük hűtőbe a tortalapokat
    a lapokat le is fagyaszthatjuk de csak egy hónapra dugjuk fagyasztóba
  • a burkolt torta eltarthatósága / fondant, vajkrém burkolatoknál/
    – a bevont -vajkrémmel vagy fondanttal– torták lényegesen jobban bírják a környezeti viszonyokat
    – a bevonat 3-4 napig is frissen tartja a piskótát
    – a fondanttal burkolt tortánál nagyon figyeljünk a hőmérsékletre, igyekezzünk állandó hőmérsékletet biztosítani, különben izzadni fog a fondant ha a hidegből hirtelen a melegre tesszük a bevont tortát
    -a vajkrémmel bevont torta le is fagyasztható, 1 hónapig is eláll a fagyasztóban, de itt is ügyeljünk a hőmérsékleti különbségre, hagyjunk időt a tortának a felengedésre
  • krémsajtos, tejszínhabos torták eltarthatósága
    – ezekkel vigyázzunk a legjobban, semmi esetre se hagyjuk meleg helyen, irány a hűtő, 1-2 napig megőrzi az eredeti állapotát
    – ezeket a tortákat ne fagyasszuk, mert a kristályosodási folyamat tönkreteszi a krémeket
  • főtt cukrász, tortakrémekkel bevont torta eltarthatósága / francia, olasz vajkrémek/
    – hasonlóan viselkedik mint a fondanttal bevont torták
    – fagyasztóba ne tegyük mert megnyúlik a krém
  • ganache-al bevont torták eltarthatósága
    -mint a vajkrémes vagy fondanttal bevont tortáké

TIPPEK:

ha emeletes tortát készítünk akkor tároljuk külön a díszített rétegeket és csak a nagy napon állítsuk össze a tortát
ha félsz, hogy elfolyik a díszítés, akkor hagyd az utolsó napra, sőt a legjobb ha megoldható hogy a helyszínen végezd el az utolsó simításokat
/ Amerikában ezért egy mukkot nem szólnak, persze ne a vendégek előtt dolgozz/

Hogyan tároljam a már megvágott tortát?

  • kenjük be a vágott felületet egy kevés vajkrémmel
  • tegyünk műanyag zárót a vágott felületre
  • természetesen hűtőben tároljuk a megmaradt tortát

Mit csináljak a megmaradt piskótával?

  • készíts belőle francia bundás kenyeret
  • cakepop is készíthető belőle
  • shake:-) piskóta és fagylalt be a robotgépbe…nagyon finom hideg édesség:-)
Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s