tortás alapok

Fondant tippek

A fondanttal kapcsolatban annyi kérdés merül fel, így most foglalkozzunk kicsit mélyebben a fondantokkal.
Minden napra érkezik egy hasznos tipp, hogy könnyedén tudj dolgozni akár a bolti akár a házi fondanttal.
Napi EGY TIPP, hogy a FONDANT tökéletes legyen!

1.Miylen fondantot használjak?

bolti:
ebből már jó pár fajta kapható Magyarországon is én kipróbáltam azokat amiket a GlazurShopban is megvásárolhatsz
Ízesített vaníliás fondantok, élénk színekben
A bolti vagyis gyári változatok közül is több féle közül választhatunk. Általában egyformák, kisebb eltérésekkel a kis kiszerelésű fondantok. Funcakes, renshaw stb…
Profi fondant a Satin Ice, hihetetlen rugalmas, 1 mm-es vékonyságra is lehet nyújtani, míg a többi fondant 3mm-es vastagságot bír csak.

Kézműves fondant:
Cukrász fiú készíti a GlazurShopban kapható kézműves fondantot. Én nagyon szeretem. Fehéredik gyúrás közben, jó az állaga.
A meleget is viszonylag jól bírja, nem izzad.

 

házi fondant:
mályvacukros vagy pillecukros ki hogy ismeri, porckros, mézes
Recepteket itt találsz
főbb jellemzői: a porcukros kissé szemcsés, ha nem elég sima a porcukrod
a mályvacukrosat általában nem szeretitek, mert drága és kicsit nehézkes az elkészítése
a zselatinos , mézes fondantokat könnyű elkészíteni, olcsó anyagokból készül…. érdemes kipróbálni

2. Aládolgozás!

A fondant alá minden esetben SIMA, EGYENLETESEN felvitt vajkrémet vagy ganache-t használjunk!
Ha kezdő vagy ajánlom a ganache krémeket, mert könnyű velük dolgozni, bár elég költséges a csokoládé miatt!

Használj fém eszközöket, lehúzókat, hogy igazán szép és egyenletes felületet kapj!

3. Kiszáradt a FONDAT?

Segíthet a melegítés, bár én ezt nem igazán tartom jó megoldásnak
Ami nekem működik az a CRISCO növényi zsiradékkal való átgyúrás! Szépen visszaállítja a fondant puhaságát.
A lényeg, jól át kell gyúrni. Ha nagyobb mennyiségű fondant száradt ki akkor daraboljuk fel és kisebb mennyiségeket gyúrjunk át, majd mikor már puha mindegyik kis adagunk, akkor gyúrjuk össze egy nagy adaggá.
Videós bemutató:
Ebben a videóban kis mennyiségű a fondant, ezért a szirom alapot használtam hozzá, puhításra, ami vaníliás ízű és ugyanolyan mint a CRISCO.

4. Tökéletes burkolás!

Több külföldi blog oldalon olvasható, hogy kenjük le a vajkrémmel, ganachel burkolt torta tetejét ragasztóval vagy piping géllel. Hasznos de megteszi a víz is! 🙂
A víz ugyanis a fondanttal érintkezve abból kioldja a cukor egy részét és gyönyörűen összetapasztja a vajas burkolatot a fondanttal.

Ecsettel vékonyan kenjük át a jól lehűtött és megdermedt vajkrémes vagy ganache-al borított tortát és már burkolhatjuk is a fondanttal.

5. Hogyan nyújtsuk a fondantot?

A kevesebb néha több elven dolgozzunk ha fondant nyújtunk!
Ne porcukrozzuk alá, mintha valami téli tájat festenénk a munkalapon! Elég kevés és azt is magasról szórjuk!
Használhatunk porcukrot és kukoricakeményítőt is.

Torták burkolásához 2-3 mm vastagságra nyújtsuk a fondant masszát. Burkolhatunk kekszeket és cupcakeket is fondanttal.

6. Mekkorára nyújtsam a fondantot?

A fondantot nyújtsuk mindig nagyobbra mint maga a torta mérete!!!
Ez nagyon fontos! A felesleget még mindig levághatjuk de nincs attól idegesítőbb, mint amikor minden szép, már készen is lennénk amikor kiderül, hogy kicsi lett a fondant. Utólag már nem lehet javítani, kezdhetjük előlről az egészet!!!
Ha a torta 20 cm átmérőjű és 5-6 cm magas akkor nyújtsunk legalább 40-45 cm átmérőjű kört nyújtsunk!

7. TEKERD!

🙂
Ha igazán szép burkolást szeretnél a tortádra, akkor használd a sodrófádat!
A kinyújtott fondantot tekerd fel a sodrófára és mint a vajas tésztát ahogy berakod a tepsibe, úgy tekerd le fondantot is a  sodrófáról.
Ha kézzel alányúlsz akkor félő, hogy megnyúlik a fondant ahol megfogod!

8. Rögzítsd a tetején!

Ha már a fondant a tortán van akkor első és legfontosabb lépés, hogy rögzítsük a tetején! Ne kezdjük el az oldalát simogatni:-) Kezdjük fenn!
Így ezzel a módszerrel megakadályozhatjuk, hogy elrepedjen, szakadjon a fondant.
Ha biztosra akarunk menni, akkor a nyújtás közben tegyünk a fondanthoz glicerint vagy CRISCO-t, ezek megpuhítják, rugalmassá teszik a fondantot.

9. Igazíts, emeld meg a fondantot!

A fondant végre a tortán, most jön a sokak számára igazi kihívást jelentő simítás. Nem nehéz! 🙂
A tetején rögzítve a fondant, sima, mehetünk tovább. A kezünkkel igazgassuk helyre a fondantot a torta oldalán, ahol szükséges emeljük meg, hogy szorosan tapadjon a tortára a fondant. Mintha matricát vinnénk fel egy sima felületre. Ott a hólyagokat simogatjuk ki, a tortánál pedig a fondantot:-)

Próbáld ki!

10. Vágd méretre és simítsd!

A beburkolt torta szélein még elég nagy mennyiségű fondant van, ezeket távolítsuk el. Éles késsel vagy kerek vágóval.
Ha ezzel készen vagyunk jöhet az utolsó simítás, szó szerint:-)
A fondant simítókkal még az utolsó pár kis igazítás szépen elvégezhető. Olyan simítót vegyünk aminek az alja egyenesre van vágva, mert így a torta alján is tudunk dolgozni!

 

Advertisements

Fondant tippek” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s