tortadíszítés · tortás alapok

Fondant vagy cukorpaszta esetleg modellező csokoládé

Figurához, virágokhoz melyiket használd, fondant vagy cukorpaszta?

Ezt a kérdést annyian feletettétek már, hogy most már leírom a válaszokat.:-)
Az én javaslatom ha kisebb figurát készítesz akkor azt fondantból is készítheted, de ha már nagyobb állatkát készítenél akkor a cukorpasztát ajánlom.
Virágokhoz és figurákhoz pedig egyenesen kötelező a cukorpaszta.

Fondant jellemzői:
könnyen színezhető, készen is vásárolható de szinte csak torta burkolásához használható. A Funcakes fondantja kisebb virághoz használható, kipróbáltam de a nagyobb virágokhoz már nem alkalmas, mert nem szárad keményre.
Könnyedén nyújtható, puha, selymes állagú, főleg a Satin Ice fondant ami számomra a nagy ÁSZ!:-) Puha, nagyon vékonyra nyújtható és nem szakad.

Cukorpaszta / gum-paste, gumpaste/
Könnyen színezhető, készen vásárolható és figurák, virágok készítéséhez ajánlom. Nagyon jó vele dolgozni, de arra figyelj oda, hogy viszonylag gyorsan szárad. És ha a cukorpaszta megszáradt, azzal már semmit nem tudsz csinálni, nem lehet visszapuhítani, formázni.
Pont ezért jó a virágokhoz és figurákhoz.
Kemény állagú, át kell gyúrni a használat előtt.

Modellező csokoládé:
Félreértés ne essék ez nem az olvasztható csokoládé! A modellező csokoládé készen is kapható, de akár otthon is elkészítheted, nagyon nagy lényegi különbség nincs az otthoni és a gyári modellező csokoládé között. Puha, jól formálható állag, viszont közepesen keményedik vissza. Nagyobb virágokhoz nem igazán alkalmas, de közepes méretű rózsákhoz, vagy közepes méretű figurákhoz tökéletes. A modellező csokoládét akkor ajánlom ha szeretnéd megenni a végeredményt. 🙂
Színezhető de csak olaj bázisú festékkel -a csokoládé miatt-.

Egy pár éve divatos lett a karamell -isomalt- használata is, ebből is tudunk bármit készíteni mert keményre szárad. Nagyon szép munkák vannak “karamellből” is, itthon Lengyel József készít iylen édes díszeket, külföldön pedig én őt szeretem a legjobban, Pasticci di Molly.

Fondant

Cukorpaszta

Csokoládé fajták