tortás alapok

Fondant VS vajkrém, melyiket válasszam

Nagy dilemma ha tortát díszítünk, hogy mivel vonjuk be, hogy díszítsük a kész tortát. van aki esküszik a vajkrémre, mert az finom és oylan különleges íze van -főleg ha ízesítjük, mások pedig a fondantot istenítik, mert könnyű vele a munka és nagyon látványos lehet ha van egy kis fantáziánk. Jaaaa meg a lényeg a vajkrém ha elbénáztuk a receptet akkor rossz esetben még le is folyhat a tortáról, a fondant pedig ápol és eltakar….ha nincsenek orbitális hibák a tortán
Nos, nézzük melyik burkolásnak milyen előnyei és hátrányai vannak.

Fondant

Mis is  fondant?

Előnyei:

  • Könnyű vele dolgozni
  • nagyon szép mintákat tudunk készíteni különböző formákkal amik nem igényelnek képzettséget
  • készíthetünk rá stencillel mintákat
  • díszíthetjük különböző tortadíszekkel, virágokkal, figurákkal
  • a fondant tökéletesen kivágható különböző kiszúrókkal amikből szép díszeket készíthetünk
  • szállításnál plusz segítség a torta egyben tartására, ettől még merevítsük a tortát ha szállítjuk

Hátrányai:

  • a fondant nem bírja a meleget, izzad, nyúlik és ragad
  • kiszárad ha nem tároljuk megfelelő körülmények között
  • különösebben nincs íze, vagyis nagyon cukros KIVÉTEL a FunCakes vaníliás fondantjai
  • a házi fondant nem mindig úgy sikerül ahogy mi szeretnénk:-(

francia_torta_keszitese_glazurshop-6

12994360_1014621865285645_1493732816449841014_nmolyci_minyon_torta-tortaiskola-2

Vajkrém

A vajkrémről
Vajkrémből többféle változatot is ismerünk, svájci, olasz, francia és német… Recepteket itt találsz!

Előnyei:

Hátrányai:

  • nem bírja a meleget a vajkrém, egyszerűen elfolyik:-( figyeljünk a hűtésére
  • a szállítást sem bírja a vajkrémes torta, nagyon sérülékeny és nehéz , időigényes a javítása
  • könnyedén készíthető belőle bármilyen virág , itt találsz segítséget bőven:-)

licsis_rozsavizes-joghurtos-torta_vajkrem_rozsakkal-tortaiskola-1csorgatott_torta_keszitese_tortaiskola-recept-1-15

És beszéljünk még a cukormázról is egy kicsit

Cukormáz

A cukormázról 

Általában porcukor és tojásfehérje megfelelő arányú keveréke.

Előnyei:

  • gyorsan szárad, ezért alkalmas virágok,habcsókok  készítésére
  • könnyedén ízesíthető
  • a bevált receptünk sosem hagy cserben:-)
  • többféle konzisztenciát tudunk beállítani attól függően ,hogy mire szeretnénk használni

Hátrányai:

  • törékeny, ha egyszer megszáradt iszonyat törékeny lesz
  • buborékosodhat
  • nem alkalmas nagy felületek bevonására
  • repedezik, kristályosodik

Véleményem szerint a legjobb ha kezdő tortás vagy akkor fondanttal indítasz. Vásárolj konhyakész fondantot, azzal nem tudsz mellényúlni.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s