tortás alapok

Levegőbuborékok a fondanton, NA NE

Levegőbuborékok a fondanton? NA NE!

Levegőbuborék bármikor keletkezhet a fondant alatt, viszont jó hír, el tudjuk kerülni. Elég ronda látvány a “fodros” fondant, fehólyagzott….tönkreteszi az egész látványt!
Nézzük mit tehetünk ellene!

1. Összeállítás

Már itt elég sok minden eldől. Ha a krém nem igazán stabil, időközben levegőbuborékok alakulnak ki ahogy a rétegek nyomják egymást. Emeletes tortánál használjunk stabil, masszív krémeket. Svájci, olasz vagy francia vajkrémet. vagy a  klasszikus vajkrém de ez borzalmasan vajas ízű és nagyon masszív:-)

2. Csapdában a buborék

A már megtöltött torta,- emeletes tortákról beszélek- rétegei nyomják egymást, ha mozgatjuk a rétegeket akkor gyakran előfordul, hogy buborékok keletkeznek, ezek a buborékok valahol elő fognak jönni. Hagyjuk pihenni a töltött tortát legalább 30 percet hűtőben csak ezután vonjuk be a külső részét is a krémmel. A bevont tortát ismét a hűtőben pihentessük, hogy jól megszilárduljon a krém alap.

3. Sütőpor a hibás?

Sok esetben a sütőpor is lehet a hibás- már ha használunk- ha buborékos a torta. A piskóta készítésénél figyeljünk oda, hogy tökéletesen elkeveredjen a masszában a térfogatnövelő.

4. Mi a helyzet a hűtéssel, fagyasztással?

A nagy hőmérséklet különbségek is okozhatják a buborékosodást. Figyeljünk oda, hogy viszonylag kis eltérés legyen a torta hőmérséklete és a helyiség hőmérséklete között! Ettől még a kész piskóta lapot lefagyaszthatod, de a töltött tortát már ne nagyon fagyaszd:-) Lehet azt is fagyasztani, de akkor nagyon csomagold be, hogyb iztosan ne legyen hűtő szagú és egyben is maradjon.

5. Gyümölcsös töltelék, lehet vagy ne tegyem?

Nem célszerű savas, bogyós gyümölcsökkel tölteni a tortát! Egyszerűen eláztatják a krémet és a piskótát is, a torta szétcsúszik és már kész is a baleset! Ez kis tortákra nem igaz! nagyon jó ötlet amikor a piskóta lapot körbe kened a szélét krémmel, majd a közepére lekvár kerül és így rétegezed. Nagyon szép látvány de nagy tortáknál már nem jó, mert nem elég stabil.

Hogyan kerülhetem el, hogy buborékos legyen a torta?

  •  sok blogban olvasható, hogy tűvel szúrjuk meg pár helyen a kész tortát
  • találtam olyat is aki azt javasolja, hogy hagyjunk egy kis nyílást a torta tetején ahol a levegő el tud távozni
  • mások azt tanácsolják, hogy a vajkrémmel bevont tortán hagyjunk kis réseket

Mit tehetek ha buborékos lett a fondant?

  • ha nem túl nagy kiterjedésű a buborék akkor egyszerűen szúrd ki egy tűvel és finom mozdulatokkal nyomd ki a levegőt
  • előfordulhat, hogy a kiszúrt lukon a vajkrém elkezd kiszivárogni, ekkor nincs más megoldás újra kell burkolni a tortát
  • a fondant a burkolás után elkezd szilárdulni ez is okozhat levegősödést, kézzel simogassuk amíg megszűnik a buborék, ha ez nem jó megoldás akkor újra kell burkolni a tortát

Fondant

Édes útmutató tortázáshoz , VAJKRÉM

Levegőbuborékok a fondanton, NA NE” bejegyzéshez egy hozzászólás