tortás alapok

Mi is az a FONDANT, fondant kérdések és válaszok

Mi is az a FONDANT, fondant kérdések és válaszok

Fondant, fondan, fondán, fondő, fondü? 🙂
Ki hogy nevezi:-)
A lényeg tortaburkolásra, bevonásra használt “anyag”. Lehet simán fehér, színezett, mintás, festett , csillámporos és különböző mintákkal díszített.
Na jó de mi a FONDANT? Hab? Ehető egyáltalán? Milyen az íze? Miből van?
Ezeket a kérdéseket járjuk most körbe.

1. Mi is a FONDANT?

Sokan kérdezték már meg. 🙂 Kétféle fondant különböztetünk meg, egyik a cukrászok által készített lágy, kenhető fondant /cukor, kukoricaszirup és víz keveréke/ ez híg állagú, főzött fondant. A tortára egyszerűen ráöntjük, vékony réteget, kérget kapunk ha megszáradt.

A másik változat a kemény, burkolásra alkalmas fondant.

2. A FONDANT ugyanaz mint a cukorpaszta?

Téves! Van hasonlóság de a fondantot burkolásra használjuk a cukorpasztát pedig cukorvirágok, nagyobb tortadíszek készítéséhez. A cukorpaszta annyiban különbözik összetételét tekintve a fondanttól, hogy TYLO port kevernek a cukros keverékhez. A TYLO por masszív állagot kölcsönöz a cukorpasztának, ami annyit jelent, hogy könnyedén vékonyítható , formázás után keményre szárad.

3. Milyen íze van a fondantnak?

Az első fondantok egyszerűen édes ízűek voltak, nem valami felemelő masszív édes rétegbe harapni. Ma már sokat fejlődött a tortadíszítő ipar, kaphatóak ízesített fondantok is a GlazurShopban is. A cukrászdákban nagyon sok helyen csak az alap fondanttal burkolt torták kaphatóak. Amatőr cukrászok azonban ízesítik is a házilag elkészített fondantjukat.

4. Ehető a fondant?

Igen, ehető. Van aki nagyon szereti és van aki nem igazán bírja. Nagyon édes, nagyon cukros, diétázóknak nem ajánlom:-) Ha idegenkedsz a fondanttól, egész nyugodtan húzd le a tortáról. A jól elkészített burkolás könnyedén eltávolítható a tortaszeletről.

5. Tudok én is fondantot készíteni?

Igen! 🙂 Már rengeteg különböző recept található az interneten, Magyar és Angol nyelven is elérhetőek.  Nagyon szórakoztató az otthoni, házi készítésű fondant elkészítése. Színre és állagra kicsit más mint a gyári fondant, szemcsésebb szokott lenni.

6. Hol vásárolhatok fondantot?

A GlazurShopban kaphatóak vaníliás fondantok, amik gluténmentesek is!
Mindenkinek van kedvenc fondant márkája. Kapható általában Wilton, FunCakes, rensahw, culpitt.

HASZNOS!

ÓÓÓ fondant, miért utálod annyira a páratartalmat

Fondant színezési tippek, trükkök

Édes útmutató tortázáshoz I, a FONDANT

És a burkoláshoz is van már segítségem!

Mi is az a FONDANT, fondant kérdések és válaszok” bejegyzéshez egy hozzászólás