keksz alapok

Top 10 hiba amit kekszdekorálás közben elkövethetsz és javíthatsz

Top 10 hiba amit kekszdekorálás közben elkövethetsz és javíthatsz
A kekszdekorálás nagyon jó móka, bár a kezdeti nehézségek sokak kedvét elvehetik. Higyjétek el egy kis gyakorlás és profi módon díszítitek majd a kekszeket!:-)

Vegyük sorra milyen apró pici hibákat követünk el ha még nem gyakoroltunk eleget, de nem csak a hibákat sorolom fel, a megoldásokat is megkapjátok.
Lássunk hozzá:

A kekszdekorálás nagyon jó móka, bár a kezdeti nehézségek sokak kedvét elvehetik. Higgyétek el egy kis gyakorlás és profi módon díszítitek majd a kekszeket!:-)

Vegyük sorra milyen apró pici hibákat követünk el ha még nem gyakoroltunk eleget, de nem csak a hibákat sorolom fel, a megoldásokat is megkapjátok.
Lássunk hozzá:
1. Idő
Lényeges pont! Ha nincs időd ne is kezdj hozzá mert csak belebolondulsz a sikertelenségbe. A dekorációnak -cukormáznak- száradnia kell az pedig idő. Fontos megjegyeznem, hogy az is fontos, hogy legyen tapasztalatod, mert ha már készítettél pár dekorációt lényegesen gyorsabban megy a folyamat.:-)

2. Színezés
Nem elég csak “úgy” összekevergetni a cukormázat valamilyen és a hangsúly a valamilyen festéken van! Használjunk jó minőségű, én a pasztákat kedvelem, de használhatunk por állagú festéket is. Felejtsük el azokat a folyékony sz….at, mert ronda a színük és kínlódás velük a munka. Keverjük el alaposan a pasztákkal is a cukormázat, különben csíkos maradhat a feldíszített keksz.

3. Törékeny cukormáz
Ne keverjük túl a cukormázat mert habos állagú lesz ami száradás közben csúfos végeredményt hoz. Habos, szivacsos állagú lesz és borzalmasan könnyen megtörik a máz. Miután felhabosodott a máz, keverjük alacsony fokozaton a mázat.

4. Megfelelő konzisztencia
Ez egy nehéz kérdés, rengeteg tippet és szabályt olvashatunk ról az interneten.Ki erre, ki arra esküszik, azt vegyük figyelembe, hogy más alapanyagokkal dolgozunk mint akár a szomszédos országokban, így eltérőek lehetnek a “szabályok”. Alapvetően a kész folyékony cukormázba ha belemártunk egy kanalat, elhúzzuk benne és 5-10 másodperc alatt kisimul akkor kész a máz a díszítésre. Ha több idő kell akkor hígítsuk még vízzel.

5. Elfolyik a cukormáz
Túl híg a cukormáz, adjál hozzá porcukrot és keverd át.A nagyon folyós cukormáz szuper lehet pókhálós, márványos keksz díszítéséhez ahol fontos, hogy könnyedén tudjuk elhúzni a mázat.

6. Mindig használj új habzsákot és dekorcsövet
Takarékossági szempontokat felejtsd el, mert a folyékony cukormáz beleszárad a habzsákba és a dekorcsőbe is. Inkább készíts masszív cukormázat amit folpackba csolmagolva 2-3 hétig is eltarthatsz a hűtőben és amikor díszítenél akkor vedd elő és hígítsd folyékony állagúra amit frissen betöltesz a habzsákba és már díszíthetsz is.

7. Tervezés
Tervezzük meg a kekszdekorációt! Jól gondoljuk át, hogy mit szeretnénk a kekszeken megvalósítani, gondoljuk végig, hogy az mennyi időbe telik. A rohanás a és a kekszdekoráció nem partner! Ha túl bonyolult mintát készítenénk hagyjunk bőségesen időt magunknak.

8. Egybefolynak a színes cukormázak
Ha többféle intenzív díszítést tervezel a kekszre a legfontosabb, hogy hagyj időt az egyes elemeknek a száradására! Ha olyan a díszítés akkor körvonalazd mindegyik részét, hagyd száradni és csak száradás után töltsd ki a színnel.

9. A fehér mégsem fehér?
Sajnos előfordul, hogy a cukormáz nem lesz hófehér. Ezer meg egy oka lehet, tojásfehérje, porcukor és az adalékok is okozhatják, hogy a fehér nem fehér. Ha biztosra szeretnénk menni, használjunk fehér ételfestéket a cukormázhoz.

10. Gyakorlás
Bár ezek a tippek nagyon hasznosak de a gyakorlás tesz igazi mesterré!

Forrás: http://sweetopia.net/

Top 10 hiba amit kekszdekorálás közben elkövethetsz és javíthatsz” bejegyzéshez egy hozzászólás