tortás alapok

Tortadíszítés kezdőknek fondanttal

Tortadíszítés kezdőknek fondanttal

Régen teljesen egyszerű vajkrémes tortákat vásárolhattunk a cukrászdákban, ma viszont már egyre elterjedtebb a fondantos burkolás. Könnyű vele bánni, kezdők is nyugodtan készíthetnek fondanttal borított, burkolt tortát. Fontos, hogy jó minőségű fondantot válasszunk, vagy kísérletezzük ki a házi fondantunk receptúráját.
Hasznos tippek következnek, kezdő tortásoknak fondant burkoláshoz.

1. Márkák

Rengeteg féle fondant kapható, itthon szinte csak kettőféle ismert a renshaw és a wilton.  A GlazurShopban már kapható a FUNCAKES márkájú vaníliás ízesítésű fondant massza.
Érdemes többféle fondantot kipróbálni, hogy megtudjuk nekünk mi az ideális, melyik az amelyikkel könnyedén  tudunk dolgozni. A funcakes fondantja számomra teljesen jó eredményt hozott, könnyen dolgozható és nagyon jól színezhető a sugarflair ételfestékekkel.
Mára már többféle fondant is kapható a GlazurShopban, renshaw, culpitt, mindegyik tesztelve:-)

Házi fondant:
Kicsit időigényes és mire eljutunk a tökéletes fondantig eltelik egy kis idő.:-) DE érdemes kipróbálni a recepteket.

2. Első lépések

Készítsük elő a terepet a fondanttal való munkához. Legjobb ha tiszta fém vagy márvány  felületen dolgozunk, mert az hideg és nem lágyítja el a fondantot. Ha nincs ilyen akkor elég a tisztaság. Kenjük be a kezünket egy kevés növényi zsiradékkal ettől könnyebben dolgozunk, nem ragad a kezünkhöz a fondant, és nem is veszi fel a porcukrot ami esetleg alászórunk. A fondantot jól gyúrjuk át, majd egyszerűen nyújtsuk méretre.

3. Méret

Kinek mi tetszik, de egy biztos ne nyújtsuk se nagyon vastagra és se túl vékonyra. A vastag fondant nem szép látvány a túl vékony pedig szakad, nehéz vele dolgozni. Az általánosan működő, elfogadott méret a 1-2 mm vastagság. Persze ez változhat a fondant minőségétől is, ezt ki kell tapasztalni.
Méret táblázattal segítem a munkádat!

4. Keménység

A fondantból nem csak burkolatot készíthetünk tortára, hanem édes kis figurákat is. Ha nagyon lágy a fondant keverjünk hozzá TYLO port, ezzel megkeményítjük és szépen megtartja a formáját. Cukorvirágokhoz még így se használjuk, nem alkalmas rá.

5. Szélek

Ha egyszerű virágot készítenénk fondantból akkor nagyon figyeljünk a szélekre. Nem szép látvány a cakkos szél! 🙁 A kiszúrók használata elég egyszerű, egy apró titka van, ki kell porcukrozni a belsejét nagyon vékonyan. Ha így is ragaszkodna a formához a fondant akkor egy fogpiszkáló segítségével vegyük ki úgy hogy a közepébe beleszúrjuk és nagyon óvatosan kiemeljük.

Saját tipp ha kezdő vagy:-)
A tortád külső vajkrémes burkolását FEHÉR vajkrémmel készítsd:-) Én az első tortámnál csokis krémet használtam és a figyelem az volt mindenhol csak…. szóval aranyos kis csokis ujjlenyomatok voltak “valahogy” a fehér fondanton:-)

A színes fondantoknál ügyeljünk arra, hogy keményítővel szórjuk alá ha nagyon tapad, a porcukor nem jó megoldás!

Édes útmutató tortázáshoz I, FONDANT

Fondant színezési tippek, trükkök

Hasznos TIPPEK tortaburkoláshoz