tortás alapok

Tortadíszítés kezdőknek fondanttal

Tortadíszítés kezdőknek fondanttal

Régen teljesen egyszerű vajkrémes tortákat vásárolhattunk a cukrászdákban, ma viszont már egyre elterjedtebb a fondantos burkolás. Könnyű vele bánni, kezdők is nyugodtan készíthetnek fondanttal borított, burkolt tortát. Fontos, hogy jó minőségű fondantot válasszunk, vagy kísérletezzük ki a házi fondantunk receptúráját.
Hasznos tippek következnek, kezdő tortásoknak fondant burkoláshoz.

1. Márkák

Rengeteg féle fondant kapható, itthon szinte csak kettőféle ismert a renshaw és a wilton.  A GlazurShopban már kapható a FUNCAKES márkájú vaníliás ízesítésű fondant massza.
Érdemes többféle fondantot kipróbálni, hogy megtudjuk nekünk mi az ideális, melyik az amelyikkel könnyedén  tudunk dolgozni. A funcakes fondantja számomra teljesen jó eredményt hozott, könnyen dolgozható és nagyon jól színezhető a sugarflair ételfestékekkel.
Mára már többféle fondant is kapható a GlazurShopban, renshaw, culpitt, mindegyik tesztelve:-)

Házi fondant:
Kicsit időigényes és mire eljutunk a tökéletes fondantig eltelik egy kis idő.:-) DE érdemes kipróbálni a recepteket.

2. Első lépések

Készítsük elő a terepet a fondanttal való munkához. Legjobb ha tiszta fém vagy márvány  felületen dolgozunk, mert az hideg és nem lágyítja el a fondantot. Ha nincs ilyen akkor elég a tisztaság. Kenjük be a kezünket egy kevés növényi zsiradékkal ettől könnyebben dolgozunk, nem ragad a kezünkhöz a fondant, és nem is veszi fel a porcukrot ami esetleg alászórunk. A fondantot jól gyúrjuk át, majd egyszerűen nyújtsuk méretre.

3. Méret

Kinek mi tetszik, de egy biztos ne nyújtsuk se nagyon vastagra és se túl vékonyra. A vastag fondant nem szép látvány a túl vékony pedig szakad, nehéz vele dolgozni. Az általánosan működő, elfogadott méret a 1-2 mm vastagság. Persze ez változhat a fondant minőségétől is, ezt ki kell tapasztalni.
Méret táblázattal segítem a munkádat!

4. Keménység

A fondantból nem csak burkolatot készíthetünk tortára, hanem édes kis figurákat is. Ha nagyon lágy a fondant keverjünk hozzá TYLO port, ezzel megkeményítjük és szépen megtartja a formáját. Cukorvirágokhoz még így se használjuk, nem alkalmas rá.

5. Szélek

Ha egyszerű virágot készítenénk fondantból akkor nagyon figyeljünk a szélekre. Nem szép látvány a cakkos szél! 😦 A kiszúrók használata elég egyszerű, egy apró titka van, ki kell porcukrozni a belsejét nagyon vékonyan. Ha így is ragaszkodna a formához a fondant akkor egy fogpiszkáló segítségével vegyük ki úgy hogy a közepébe beleszúrjuk és nagyon óvatosan kiemeljük.

Saját tipp ha kezdő vagy:-)
A tortád külső vajkrémes burkolását FEHÉR vajkrémmel készítsd:-) Én az első tortámnál csokis krémet használtam és a figyelem az volt mindenhol csak…. szóval aranyos kis csokis ujjlenyomatok voltak “valahogy” a fehér fondanton:-)

A színes fondantoknál ügyeljünk arra, hogy keményítővel szórjuk alá ha nagyon tapad, a porcukor nem jó megoldás!

Édes útmutató tortázáshoz I, FONDANT

Fondant színezési tippek, trükkök

Hasznos TIPPEK tortaburkoláshoz

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s