tortás alapok

10 dolog amit tudnod kell a FONDANTRÓL

Lassan 4 éve tanítom saját magamat a google segítségével, persze megszűrve az információkat. Főként nagy nevű tortások bejegyzéseit olvasom, az ő tippjeiket osztom meg veletek is.
Most Erica Obrien fondant tippjei következnek.

1. A fondantot lehet hűteni!
Igen, hűteni lehet de a fondant nem bírja a nagy hőmérséklet különbségeket, izzadni sőt olykor folyni kezd ha túl nagy a különbség a hűtő és a kinti hőmérséklet között.
TIPP: speciális nedvesség megkötő dobozban tároljuk a kész tortát a hűtőben, így a keletkező nedvességet a doboz felszívja.

2. A színezett fondant nem szereti a fényt.
Nem bizony! Tartsd sötét helyen a készre színezett fondantot, különben a fény csúnyán megszívja és búcsút inthetsz a munkádnak.

3. A fondant nem ápol és nem is takar
Ezt én is tapasztaltam 🙂
A torták bevonásához nem véletlenül találták ki a morzsa kabátot és egy újabb réteg vajkrémet. Csak a szépen, tökéletesen bevont torta lesz szép a fondant burkolás után. A ragyákat sajnos ki fogja emelni a fondant 🙁

4. A fondantnak jó az íze
Bizony jó:-) Én egyenesen utálom a marcipánt, elképesztő mandula aroma íze van!!!
Már kaphatóak vaníliás ízesítésben is fondantok, sőt különböző ízekben is, de maradjunk az “egyszerű” vaníliás íznél.

5. A fondant nem alkalmas minden díszítés készítésére
Nem bizony. Alapvetően a fondant burkolásra van kitalálva. Ettől még pár egyszerűbb dolgot, csíkokat, pöttyös fondantot egyszerűbb dekorációkat nyugodtan készíthetünk fondantból.

6. A nagyobbal könnyebb a munka
Én úgy gondoltam, hogyha kisebb a torta a munka is könnyebb. TÉVEDÉS! A nagyobbal könnyebb dolgozni. Alapvetően nagy méretű simító eszközökkel tudunk dolgozni ami a kis méretű tortáknál gondot okozhat.

7. A fondant állaga változik a hőmérséklet függvényében
Igen, ha hidegre tesszük akkor megkeményedik. Ezen egyszerűen segíthetünk mert kitesszük a fondantot és hagyjuk megmelegedni. A meleg hatására a fondant elpuhul és ragacsossá válik. Ezen is segíthetünk, tegyük hűtőbe.

8. A víz és a fondant nem barátok
Óvjuk a fondantunkat a víztől. A víz kioldja a fondant cukortartalmát és fura dolgok történnek vele. Viszont remekül lehet javítani a kisebb sérüléseket ha egy kis fondantot vízzel összekeverünk és “betapasztjuk” a kisebb hibákat. Itt olvashatsz utána.

9. Jobb a drágább?
Igen, határozott igen a válaszunk:-) Minden fondanttal lehet, hangsúlyozom lehet dolgozni, de a drágább fondantoknak egészen más a minősége. Vékonyabbra lehet nyújtani , nagyobb rugalmasságúak. Erről itt olvashtasz!

10. Vásárolj készre színezett fondantot!
Igen, inkább vásárolj készen színesen kapható fondantot. Megkíméled magad a küzdéstől! A fekete különösen kényes szín, de van megoldás ha mindenképpen otthon akarod festeni a fondantot feketére. ITT olvashatsz utána.