tortadíszítés · tortás alapok

6 professzionális tortadíszítő technika, amit neked is ismerned kell

6_professzionalis_tortadiszito_technika-tortaiskola

Photo via Craftsy instructor Zoe Clark

Ha profivá szeretnél válni a tortadíszítésben akkor elárulok neked egy titkot!
Soha nem ülhetsz a fenekeden nyugodtan, hogy igen én ismerem már ezt és ezt a technikát, köszönöm nekem ez bőven elég. Ez nem vall profizmusra!
Folíamatosan tanulj, sajátíts el új technikákat, járj tanfolyamra, iratkozz be iskolába, tanulj a netről, vagy vásárolj online tananyagokat.
Itthon nem foglalkozik még weboldal az online tananyagokkal, hangsúlyozom tananyagokkal, rengeteg ingyenes képes és videós segítséget találunk de ott sok a homályos folt. Hamarosan indul itthon is egy igazi online oktatóanyagokat tartalmazó weboldal, de erről majd ha elindult.
Tehát tanulj folyamatosan, ez a lényeg.
Nézzük milyen technikákat kell ismerned, hogy profi, PROFI lehess!

1. Cukormázas technika
Ettől rettegnek a legtöbben. Van miért.:-) Biztos kéz, nagy gyakorlat kell hozzá, hogy igazán szép díszítéseket tudj készíteni. De ha megtanulod akkor elképesztő dolgokra leszel képes egy habzsákkal!
Nem csak rózsákat, leveleket tudsz majd készíteni hanem komplett csipke mintákat.
2. Haladó habzsákos technika
Ez is mumus:-) Ez egy kicsivel egyszerűbb talán mint a cukormázas technika. Rengeteg dekorcső áll rendelkezésünkre amikkel különböző mintákat készíthetünk.
Vajkrémmel és cukormázzal is díszítenek, ki melyiket szereti jobban. A cukormáz stabilabb, mert keményre szárad, viszont a szállításánál nagyon oda kell figyelni mert törik.
TIPP:
A profik a csipkés mintát oldott fondantból készítik, mert stabilabb és viszonylag gyorsan szárad. A fondantot keverd el kis vízzel, töltsd habzsákba és már készítheted is a vékony vonalakat, csipkéket.

6_professzionalis_tortadiszito_technika-tortaiskola-2

 

Photo via Craftsy instructor Wendy Kromer

 

3. Cukorvirágok
IMÁDOM! Igaz én nagyon az elején járok és inkább a netről szerzem be a szükséges információkat. Véleményem szerint igazán hálás feladat és tananyag. ha megérzed a technikáját szinte bármilyen virágot el tudsz készíteni. Két típusú cukorvirág létezik most, a drótos és a drót nélküli. A drót nélkülik a torták tetején alján vannak, a drótósakat viszont bele is szúrhatjuk a tortába. A drótós virágok általában csokorban készülnek, így mutatnak igazán szépen. Rengeteg képes segítséget találsz a GlazurShop PINTEREST oldalán virág készítés témában.

Cukorpaszta virágok készítéséhez szükséges eszközök listáját itt nézheted meg:

 

4. Faragás
Tanulj meg úgy tortát készíteni, hogy nem használsz formákat. Sok esetben nem is létezik sütő forma a tortához:-( Igényel némi gyakorlatot, sőt képzelőerőt is:-) De ha megtanultad akkor bármit kérhetnek tőled, már nem lesz ilyedtség, hogy huuu nem is biztos, hogy el tudom készíteni.
faragni általában, táska, állat, repülő….tortákat szoktak.
TIPP:
A faragott tortáknál figyelj a merevítésre, főleg ha nagyobb méretű a torta. Hurkapálca is megteszi de lehet vásárolni tortamerevítéshez készült vastag merevítőket  is.
Rengeteg ötletet találsz tortadíszítéshez, formatorta készítéshez a GlazurShop PINTEREST oldalán!

6_professzionalis_tortadiszito_technika-tortaiskola-3

5. Festés
Ez a technika is stabil kezet és gyakorlatot igényel. Cserébe teljesen egyedi, komoly művészi értékkel rendelkező tortát készítünk:-)
Szinte bármilyen paszta állagú festékkel lehet festeni, de hígítani kell. Profik már egyből a tortára festenek, ha nem érzed magad így biztonságban van pár lehetőség hogy te is festhess azért. Rajzold elő a mintákat, vagy használj kiszúrókat mintázónak. Sőt a zellerszárat is használhatod rózsa készítéséhez:-)
Rengeteg ötletet találsz a GlazurShop PINterest oldalán, kézzel festett torta albumban.

6_professzionalis_tortadiszito_technika-tortaiskola-4

 

6. Használd a fondantot kreatívan
A fondant nem csak burkolásra jó!!!
Használd a fantáziádat! Fodros, színes, mintás…..Sőt most itt az új divat! A dupla színű. vagyis van egy sötétebb hátté és azon egy világos mintásra vágott fondant. nagyon szépek.

6_professzionalis_tortadiszito_technika-tortaiskola-5