keksz alapok · Receptek

A tökéletes keksz receptje

A tökéletes keksz készítése nem nagy titok, viszont elég nehéz elkészíteni.

Vagy vastag, égett, nyers, kemény, ízetlen egyszerűen félresikeredett lesz valamiért.
Az idő természetesen nekünk dolgozik és nem árt ha van egy bevált receptünk is, és még ekkor sem garantált a siker.
Függ a tojás méretétől, a liszt fajtájától, tehát…..ne adjuk fel:-)
Ez a recept segít abban, hogy valóban ízletes és szép kekszeket tudjunk sütni.
Tartsuk be az előírásokat, a sorrendiséget és igyekezzünk jó minőségű alapanyagokat vásárolni.
A kekszet ízesíthetjük különféle aromákkal, de ne színessel.
A narancsos és a vaníliás ízesítésűek nagyon finomak de kísérletezhetünk málnás, citromos, kávés vagy akár rózsás változattal is.

Hv.:
• 227 g sótlan vaj
• 175 g porcukor
• 1 tojás
• 1,5-3 tk. tetszőleges kivonat /vanília, narancs, rózsa, mandula, málna…../
• 1 tk. só
• 2 tk. sütőpor
• 400-425 g liszt
Elkészítés:

1. Robotgéppel keverjük habosra a vajat a porcukorral. Adjuk hozzá a tojást és az ízlésünknek megfelelő kivonatot és keverjük tovább. /a vaníliás és a narancsos kivonat nagyon finom, sőőt a vaníliás rózsavizes is isteni/

2. A lisztet, sót és a sütőport keverjük össze.
3. Apránként adagoljuk a száraz anyagot a nedves keverékhez , folyamatos keverés közben.

4. Lisztezzük be a deszkát és nyújtsuk ki a tésztát.5-6 mm vastagságúra nyújtsuk.
A tészta igen puha, alaposan lisztezzük alá és én kis lapáttal tettem át a kekszeket a tepsire.

tokeletes_keksz_receptje_tortaiskola-1 (9)

5. A kiszúró formával vágjuk ki a formákat.

tokeletes_keksz_receptje_tortaiskola-11 (2)

6. Sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük el a süteményeket.

tokeletes_keksz_receptje_tortaiskola-11 (3)

7. Toljuk be a sütőbe és 200 fokon, 7-8 perc alatt süssük meg. FONTOS! Addig süssük csak amíg a nyers szín eltűnik, viszont még szép fehér a sütink, semmiképpen sem barna vagy arany színű. Dobozban elég sokáig eláll.
Én egy kicsit megpirítottam az első adagot:-) De figyeljünk oda, és akkor sokkal szebb eredményt kapunk. Az íze is más, sokkal omlósabb lesz ha nem sütjük túl a kekszet.:-)

tokeletes_keksz_receptje_tortaiskola-11 (1)

 

A tökéletes keksz receptje” bejegyzéshez 3 hozzászólás