Lemon curd, vagyis az angol citromkrém receptje
Ki ne szeretné ezt a borzalmasan savanyú,de nagyon finom krémet? Nos, nekem a kedvencem. Nem csak tart és pite tölteléke lehet, ha egy kicsit változtatunk a recepten, tortába is tölthető, sőt, akár egy mousse alapja is lehet.
Könnyedén elkészíthető, az állagát egyrészt a sűrítés határozza meg, de a vajjal is játszhatunk. Sőt, ahogy mondtam fentebb akár zselatin is kerülhet bele, így már stabilabb töltelék.
Eszközlista:
- gyorsforraló
- habverő
- botmixer
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 110 g citromlé
- 8 g citromhéj
- 110 g kristálycukor
- 2 db tojás -L méret-
- 130 g vaj
Elkészítés.
A citromlevet, citromhéjat, cukrot, tojást tegyük gyorsforralóba és folyamatosan kevergetve, közepes lángon főzzük fel. Ne forraljuk, mert a tojás kicsapódik. Viszont folyamatosan kevergetve kissé sűrítsük be.
Ha kész adjuk hozzá a vajat és keverjük el. Botmixerrel emulgáljuk 1-2 percet. Hűtsük le és tegyük hűtőbe.
Ez egy alap lemon curd. Krémes, lágy, de nem folyik.
Ez mehet pl kis tart kosárkába -nagyba nem mert kifolyik- vagy ízesítő alapja lehet egy krémnek, mousse-nak.
Sokan kenyérre, pirítósra vagy kalácsra kenik. Nagyon citromos ízvilág. A vanília csodákat művel vele, szóval lehet azt is tenni bele.
Curd szinte bármiből készíthető, málna, eper, szilva, mandarin, narancs, lime…. bármiből. Pár alapanyagnál pl szilva, ami nem túl lédús, ott a folyadékot pótolni kell.
Ha komolyabb szándékaink vannak vele, akkor zselatint is használnunk kell.
Én nem szoktam vízgőz felett fabrikálni, bele a gyorsforralóba és figyelek.
2 thoughts on “Lemon curd, vagyis az angol citromkrém receptje”
You must log in to post a comment.