Cupcake alapok

10 TIPP a tökéletes cupcake sütéshez

A cupcake sütése, készítése nagyon jó móka, és valójában egy igen olcsó és egyszerű desszert. Legalább is maga a cupcake nem ver túlzottan nagy költségekbe, a díszítés az már más kategória:-)

Ha van egy jó alap recepted akkor már a kezdő lépés meg is van, de még itt is sok minden félresikerülhet.
Lássuk a tippeket, hogy a cupcake tökéletesen sikerüljön:-)

1. Alapanyagok

Használj mindig jó, ha lehetséges minőségi alapanyagokat. Én eleget kísérleteztem így már meg van a számomra tökéletes recepthez a tökéletes alapanyagok listája is. Nem mindegy miylen lisztet használsz, a sütőpor sem lehet rossz minőségű. Az ízesítőkre különösen figyelj, mert ezen is sok múlik. Én holland kakaóport hazsnálok és ég és föld a különbség a szerencsi és a holland között. A színe is sötétebb és az íze egészen kakaós.:-)

2. Szobahőmérsékleten

Legyen minden alapanyagod szobahőmérsékletű. Ez is nagyon fontos, mert ha az egyik hozzávalód hideg, csomósodhat a massza. Ha vajat használsz mindenképpen legyen puha, mert ha túl kemény akkor túl fogod keverni a tésztát és ez nem tesz jót a cupcaknek.

3. Ne kevergesd

Bármennyire is örülsz a tésztádnak NE KEVERGESD időtlen időkig! A cupcake tészta legnagyobb ellensége a túlkeverés. Ha egyneműek a nedves és száraz hozzávalok hagyd békén, töltsd a cupcake kapszlikba és süsd készre.
Ha túlkeverd a tésztát, akkor összetöröd a “levegő buborékokat” így a sülő cupcake egyszerűen felrobban, csúcsosodik…..a kész sütemény masszív tömény tészta lesz.

4. Egyforma adagolás

Figyelj arra, hogy mindegyik kis formába egyforma mennyiségű massza kerüljön. Nincs attól rosszabb amikor kiveszed a sütőből a kész cupcaket és az egyik óriásira nőtt, a másik alig jött fel, nyers maradt vagy éppen túl sült.

5. Hőfok

A sütőt mindig melegítsd elő. Alaprecepteknél a 175 fok az ideális, de ha már gyümölcsöket is használsz a tésztába akkor változhat a sütési idő és a hőmérséklet is, kövesd mindig a receptben leírtakat.
A cupcaket ne süsd túl, megkeményedik, kiszárad.

6. Középen süsd

A rácsot tedd a sütőd közepére és azon süsd meg a cupcakeket. Így mindenhonnan jól átjárja a meleg, szépen fog sülni.
A légkeverés szerintem nem jó, mert kiszárítja a cupcaket.

7. Ne nyitogasd a sütőt

Biztosan őrülten kíváncsi vagy mi is történik odabenn, de ne nyitogasd a sütőd ajataját!!! A hirtelen hideg levegő megállítja a sütési folyamatokat, a levegő buborékok nem tudnak dolgozni, masszív tészta lesz a végeredmény. Ha nagyon kíváncsi vagy akkor is a sütési idő vége felé nézz rá. Én 15 perc elteltével szoktam megnézni hogy hogy áll a cupcake a sütőben.

8. Tartsd a formában

A készre sült cupcaket a formában hagyd hűlni. Az a maradék meleg amit a forma tart magában még szépen befejezi az utómunkát. Ha kiveszed a még meleg cupcaket akkor beesehet a teteje, rossz esetben egyszerűen kidurrannak…nem szép látvány:-(
ha már langyosra hűlt a formába, egész nyugodtan kiveheted és rácson teljesen kihűtheted.

9. Zárd le

A kész, kihűlt cupcaket tartsd légmentesen lezárva. A levegő nem tesz jót neki, kiszárad ha túl sokat áll.

10. Vond be

A vajkrémek remekül frissen és puhán tartják a cupcaket. Meglepő, hogy a kissé túlsült cupcaket szépen felpuhítja a vajkrém nedvesség tartalma. Sőt az a tapasztalatom, hogy a hűtőben 1 nap után lesz igazán puha és nagyon jó állagú a cupcake. A hűtőnek a páratartalma teszi ezt a cupcakkel, ez a rész az aminek a tortázásnál nem igazán örülünk:-) mert a fondant izzadni kezd….

11111171_844098489004651_6705383141531278541_n