cupcake díszítés · kekszdíszítés · tortadíszítés · tortás alapok

Amit a kiszúrókról tudnod kell

Többféle fondant kiszúróval is dolgozhatunk, mindegyik egy kicsit más eredményt hoz.
Én jó pár műanyag kiszúrót használtam már, elégedett vagyok vele, de a fémekkel lehet igazán szép eredményt elérni. Pár alapszabály azért jár hozzájuk, és szükségünk lesz néhány speciális eszközre és anyagra is.
De menjünk sorban.

1. Sütemény kiszúró
Nem javaslom hacsak nem valmi nagy méretű dolgot szeretnél készíteni. A süti kiszúrók szélei nem elég élesek a fondanthoz, olykor szalagos marad a fondant, nehéz vele dolgozni.

2. Szükséges eszközök

3. Így induljunk neki
A fondantot, cukorpasztát mindig alaposan gyúrjuk át. Ettől ugyan puhább lesz, de semmi gond ha mert a tapadásmentes eszközökkel nem fog sehová odaragadni.
Ha a fondant száraznak tűnik, adj hozzá egy kis CRISCO-t, gyúrd át és ismét puha lesz.

A nagyon vékonyra nyújtott fondant szakadhat, repedhet. Egyszerű a megoldás! Tegyük a nyújtó paddal együtt a hűtőbe 3-4 percre és már szépen le is tudjuk emleni, és rá tudjuk tenni a tortára.

A vékonyság fontos, mert nem túl esztétikus egy nagy vastag dekoráció a tortán.

Kiszúrók, ezsközök típusai:

Műanyag kiszúrók
A vékonyra nyújtott fondantra nyomjuk rá a kiszúrót elég erősen, majd óvatosan melejük le. Ne mozgassuk ez nem keksz!!! Ha nagyon vékony a mintánk akkor tegyük be a hűtőbe a nyújtó paddal együtt, ott kicsit lehűl és szépen felvehető lesz a kész minta.

Kis méretű műanyag kiszúrók
Én javaslom a kis méretű műanyag kiszúróknak a porcukrozását. Nagyon idegesítő amikor a kis virág az istenért nem jön ki a kiszúróból!!!

Fém kiszúrók
A vékonyra nyújtott fondantra nyomjuk rá a kiszúrót elég erősen, majd óvatosan emeljük le. Ne mozgassuk ez nem keksz!!! Ha nagyon vékony a mintánk akkor tegyük be a hűtőbe a nyújtó paddal együtt, ott kicsit lehűl és szépen felvehető lesz a kész minta.
Plungerek
Jó sokáig nem tudtam mire jó, és egyébként is ….. Ma már nagyon jól tudom, hogy mire jó:-)
A plungerek lényege, hogy van egy rúgos kis rúd ami egyrészt segít kivenni, kinyomni a formából a mintát, másrészt ha a mintás a plungerünk, erezett stb… akkor ha lenyomva szúrjuk ki a mintát akkor a belső erezet is rajta lesz egyből a kész formán. Imádom:-)

Én eddig nem porcukroztam nem kentem át semmivel, mindig szépen kijött a fondant és a cukorpaszta is a plungerből. Ha nagyon félsz akkor enyhén porcukrozd ki a formát.

Betű kiszúrók sínben
Na….. na…. Na ezzel komoly kihívást kerestem magamnak a hugim szülinapi tortájához. Életemben először volt a kezemben, nem tudtam mi a helyes technika.
Én jó alaposan belenyomtam a kinyújtott fondantba, fordítottam  a fondanton és még a sodróval is átmentem rajta. Így teljesen elvált minden oda nem illő rész.

Szalag vágók
Hihetetlen hasznos eszköz ha egyformam éretű fondant csíkokat szeretnénk. A kinyújtott fondanton az előre beállított mérettel csak átmegyünk és kész is.

Szárítás:
Én szeretek előre dolgozni. A dekorációkat, virágokat, fondant díszeket érdemes előre elkészíteni. Jót tesz ha tudnak száradni, sőt a cukorvirágoknál elengedhetetlen hogy száradjanak!
A kész díszeket akár a fondant nyújtó padon is száríthatjuk, vagy szirom szárítón is. A szirom szárítók tartást is adnak a kész egyszerűbb virágoknak, vagy a szirmoknak.

Díszítés:
A kész fondant, cukorpaszta díszeket én ehető ragasztóval teszem fel a tortára. Ehető és baromi gyorsan szárad:-) Nagy kincs!