tortás alapok

Süthetek barna cukorral piskótát?

A cukor nem is gondolnánk mennyire befolyásolja a végső eredményt a sütésnél.
Én szeretem a barna cukrot, nem is nagyon van itthon más, de porcukor a vajkrémekhez.:-)
Tanuljunk egy kicsit az édesítőkről:-)

Íz: az édességét adja a tésztáknak
Állag: a különböző cukrok elég rendesen befolyásolják a tészta stabilságát, a túl sok cukor nagyon instabillá teszi a piskótát
Nedvesség: a nagyobb mennyiségű cukor sokkal jobban nedvessé teszi a kész piskótát
Szín: a barna cukor egyértelműen elviszi a piskóta színét barnás árnyalatba, ez mellet ad egy nagyon finom karamellás ízt is:-)

A különböző méretű cukorgranulátumok, kristály, por, barna…. nagyban befolyásolják a kész piskóta állagát. Lássuk melyik cukortól mit várhatunk.

Kristálycukor

Hagyományosan mindenki ezt használja. Puha, könnyű piskótát kapunk a használatával.melyik_cukor_mit_okoz_sutesnel_glazurshop-2

Porcukor
Lényegesen gyorsabban oldódik mint a kristálycukor és ettől kicsit tömörebb lesz a piskóta. Nem lesznek benne akkor buborékok, kicsit “szivacsosabb” állagot is hordoz magában.

melyik_cukor_mit_okoz_sutesnel_glazurshop-3

Barna cukor
Határozottan masszívabb végeredmény, nem túl levegős, de nagyon puha és sokáig nedvesen maradó piskótát eredményez. Én csak barna cukrot használok a piskótáimhoz, nagyon szeretem. Megőrzi a piskóta még pár nap után is a puha, friss állagát. Plusz amiért én nagyon kedvelem, a karamellás íz.

melyik_cukor_mit_okoz_sutesnel_glazurshop-4

Fruktóz
Nagyon édes, óvatosan bánjunk vele.A fruktózzal készült tortáknak, piskótáknak van az a jellegzetes kissé “égett” íze. Hasonlóan a kristálycukorhoz a fruktóz is vonza a vizet, így a kész piskóta sokkal tovább marad friss állagú, puha. Masszívabb állagú végeredményt hoz.
melyik_cukor_mit_okoz_sutesnel_glazurshop-5

Sztívia

Én nem javaslom a cukrok kilövését a piskótákból, egyáltalán nem szerencsés ha csak édesítőszerrel sütünk. Ízesíteni jó, de sütéshez egyáltalán nem javaslom. Nagyon masszív, tömör piskóta, kesernyés utóízzel.

melyik_cukor_mit_okoz_sutesnel_glazurshop-6

Képek forrása: http://thecakeblog.com/