tortás alapok

Életed első esküvői tortája? OLVASS EL!

Már régóta tortázol, és most eljött a nagy nap amikor nekilátsz első, életed ELSŐ esküvői, emeletes tortájának?
Be vagy tojva mi?:-)
De ne aggódj, ellátlak hasznos információkkal, hogy mire figyelj az emeletes tortáknál.

1. Süss jó állagú piskótát! Az emeletes tortáknál fontos a jó piskóta, mert az is tartja a szinteket. Itt sok receptet találsz!

2. Készíts jó vajkrémet! A vajkrém állaga nagyon fontos, mert ez is szerepet játszik a torta masszívitásában. A puha vajkrémtől dőlni és csúszni fog a tortád, ne most kísérletezz valami újdonsággal. Minden olyan vajkrém jó amiben van extra csokoládé, mert a csokoládé is vissza keményedik a hideg hatására. Én a hugim 2 emeletes tortáját a dobos krémmel készítettem, nem rögzítettem és szépen állt a felső, elég súlyos torta az alsó szinten.
Mostanra már jó pár vajkrém recept ki lett próbálva, itt megtalálod!

3. Morzsakabát kötelező és a plussz réteg!
Ha alapból nem készítettél eddig morzsakabátot akkor most itt az ideje! Miután megtöltötted a tortát és hűlt a hűtőben, jöhet a morzsakabát majd ismét hűtés. Ezután vékonyan vond be vajkrémmel a tortát és hűtsd ki ismét a hűtőben.
Itt olvass utána a helyes burkolásnak
Gyakorlatban is megnézheted, hogy készül a morzsakabát!

4. MEREVÍTS!!! Ha szállítod, márpedig szállítani fogod a tortát az esküvő helyszínére, akkor kötelező MEREVÍTENI a tortát. Ezt megtehet műanyag vagy fa tiplikkel, vagy ha természetesen szeretnéd a rögzítést akkor készíts csokoládéból merevítéseket. Műanyag vagy fa merevítést használjak? Olvass el!

5. Fondant burkolás
A jól elkészített vagyis inkább előkészített tortát burkoljuk fondanttal, mert ez is tart még a tortán. Igaz ennek nem ez a szerepe, hogy egyben tartsa a tortát de segít, hidd el:-)
Én ha nincs időm akkor gyári, funcakes fondantot használok, nagyon elégedett vagyok vele, ha van időm készítek otthon.

6. Elválasztók
Ha monumentális tortát készítesz használj elválasztókat. Alapvetően elég a karton a szintek közé, de az igazán nagy tortáknál a szinte között műanyag tálcák vannak. Ezek is plusz stabilitást adnak a tortának.

98e6a4b361b3f34c241bea46250c9ef9

Kép forrása:

Mentés