tortadíszítés · tortás alapok

Gyömbéres narancsos, trüffellel rétegezett ombre torta

Ez a torta egy különös történettel bír 🙂
A közeli cukrászdában vettem túrós kockát ami egészen ehető volt. Ezen felbátorodva és persze komoly kíváncsisággal megnéztem a dobos tortájukat is. A dobos torta sokat elmond egy cukrászdáról, úgy hogy meg sem kell szólalniuk.
Szörnyű volt!!! A párizsi krém helyett kakaós vajkrémmel töltött volt.
Morfondíroztam egy sort, hogy biztos vennem kell a tortát ha enni akarok. Ezért egy hirtelen ötlettől vezérelve, elsőre dobosnak induló tortának fogtam neki.
Ááá, gondoltam az olyan “egyszerű”, ezért elkalandoztam… Citrom krémes trüffeles…. jó ez jó lesz, kezdjünk neki.
A citromkrém ami már 2 alkalommal tökéletes sikerült, most összeugrott és citromos rántotta lett belőle 😀
Semmi gond, akkor mi van itthon. Szilvalekvár, remek ötlet. Ahamm de az olyan téli, most meg nyár van….
Végül jött a narancsos krém és rettentő kíváncsiság, hogyha citrommal működik az angol krém akkor mi lesz ha narancsból készítem. Jelentem, SIKERÜLT ❤
A gyömbér egyszerű oknál fogva került bele. Az aldiban vásárolva a gyömbér majdnemhogy követett:-) Na jó nem bánom, legyen gyömbéres a narancs krémem.

Lássuk a receptet:
HV:

Narancs krém gyömbérrel:

  • 4 nagy narancs
  • 3 csipet gyömbér por
  • 20 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 18 dkg barna cukor

Trüffel krém:

  • 700 g étcsokoládé
  • 600 ml tejszín
  • csipet rumaroma

Elkészítés:

Én a lapokat egyesével sütöm meg, nekem így jobban ízlik. Érdekes, hogy az anyaghányad nő, a forma méretével, elviekben ugyanazt kellene kapni mintha egyesével sütöm a lapokat de nem. Más az íze…. 😀
1 tojásso piskótákat sütöttem, egyesével.

A narancs krém készítés:

3 narancsot jól megmostam. Egy nagyobb fém tálba lereszeltem a héjukat és kicsavartam a levüket. A cukrot, vajat hozzáadtam és feltettem vízgőz fölé olvadni.
A tojásokat elkevertem, nem habosítottam. Mikor elolvadt a vajas keverék akkor habverővel folyamatosan keverve, nagyon lassan belecsurgattam a tojásokat. Nem mértem az időt de folyamatosan kevertem egy jó darabig. Elkezd  sűrűsödni akkor már a vége felé járunk a készítésnek.
Végül levettem a vízgőzről és jött a kóstolás. Nem igazán volt erőteljes narancsos íze. Még jó hogy 4 narancsot vettem, így a maradék egy narancs héját belereszeltem a krémbe. Most már narancsos lett ❤
És a csavar, gyömbér por. Ízlés szerint adagoljuk én ebbe a mennyiségbe 3 csipettel tettem. Irány a hűtő hogy dermedjen.

Trüffel készítése.
A csokoládét vízgőz felett felolvasztottam, majd hozzáadtam a tejszínt. Ahogy belekerül a tejszín már veszem is a vízgőzről, és kevergetem, hogy szépen egyneműsödjenek. Irány a hűtő.

Vajkrémek:

Rengeteg vajat készítettem, mert első vajkrémes tortámhoz készültem és fogalmam sem volt mennyi lesz elég.

TIPP
A Lidl-ben kapható márkázott vaj sokkal jobb mint az Aldis. Puhább és világosabb színű.

10984571_862809653800201_1336696091182983775_n

A vajat 500 g-val és kb 300 g porcukorral és kb 2 ek tejszínnel kikevertem, habosítottam. Én nem viccelek 🙂 kikevertem majdnem 1,5 kg vajkrémet:-) Legalább a sport letudva 😀
Szépen szétszedegettem, egészen találomra, amit úgy gondoltam hogy elegendő lesz a tortám díszítéséhez.

Mivel rózsákat és abból is az ombre változatot készítettem, ezért színeztem a vajkrémet sugarflair egyiptomi narancs ételfestékkel. gyönyörű színe van!
Így elkészült a 3 különböző szín.
Pontos mennyiséget sajnos nem tudok adni, de kb 200 g vaj lett elkülönítve és megfestve. A narancsos krémet ami közben lehűlt a hűtőben kivettem.
Csak 2 színezett krémhez tudtam adni, mert a harmadik szín nagyon világos volt már a narancs krémhez.
A töltelék krémjéhez viszont bőven adagoltam a narancsos gyömbéres krémet. 200 g vajhoz az elkészített krém felét adtam.
Az utolsó réteg díszítést fehérre szerettem volna készíteni. A Lidl vaj nem lesz fehér, nagyon szépen világosodik de nem lesz fehér…. A terméktesztek során, amit csak tudok kipróbálok, így volt itthon fehérítő. Remek. Tádádámmmmmm a vajkrém fehér lett 🙂

11403021_862888410458992_489474044798639348_n

Most már jöhetett a szórakozás része. Imádom a díszítési fázist.
Azért biztos ami biztos megnéztem a krémet hogy jó állagú lesz-e a díszítéshez. IGEN ❤

A piskótákat megtöltöttem, narancsos krém, trüffel…a végéig, majd a legfelső rétegre mindkettőből került. A hűtőben pihent kb 1 órát, szépen kifagyott. Erre egy vékony réteg fehér vajkrém került, hogy a csokoládé okozta színeződést elfedjem.
A vajkrémes ombre alapja  is színátmenetes, azért ha bármi apró hiba lenne azt ne legyen szembetűnő. Ezért fogtam a torta jelölőmet, beállítottam és megjelöltem, hogy hová fognak kerülni a rózsák. Ekkor már egészen jól láthatóan megvoltak a határok mai alapján el is készítettem a színátmenetes vajkrém fedő réteget.
Indult az igazi díszítés. Wiltom 1M dekorcsővel dolgoztam a rózsák készítésénél.

A díszítés után ismét a hűtőben állt 1 órácskát a kész torta.

10447103_862957747118725_1775969512105762616_n

10403253_862957570452076_2578858485215907742_n

11262083_862957367118763_3648546447099814235_n

Legvégül elpakoltam a megmaradt vajkrémeket, trüffel, ganache-t. Be a fagyasztóba, jó lesz a következő tortámhoz ❤

10982741_862890900458743_6409763511788673575_n

Még egy kis érdekesség:-)
Zsuzsa néni a lelkes kóstolóm miközben falatozta a kóstolót, folyamatosan azt kérdezte, mennyibe kerülne ha….
Hát kiszámoltam:-)
A bekerülési ára ennek a tortának 10.200 Ft!!!
Az alapanyagok, az időm és a munkám.. ezen nincs haszon….
Elgondolkodtató, bár a jó cukrászdákban egy szelet torta ami nem túl nagy:-) 1200 Ft 🙂 Számoljunk egy kicsit:-)
Azzal hogy “hajlandó” vagyok megfizetni a minőséget, azzal egyetemben a cukrász munkáját, idejét és tehetségét is elismerem! ❤

Ezzel a segítséggel készítettem el a tortámat:

Mentés

Mentés

Reklámok

Gyömbéres narancsos, trüffellel rétegezett ombre torta” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s