tortás alapok · Vajkrémek

Vajkrém tojásfehérjeporból, kipróbálva

Miután 20 tojás bánta a vajkrém kísérletezésemet 🙂 úgy döntöttem egy darabig nem akarok látni semmilyen  krémet.
Aztán megérkeztek a hugomék, utó szülinapi tortával ami karamellás krémes volt. Ott már erősen gondolkodtam, hogy csak kellene egy utolsó kísérlet, ha már eddig sikerült. Nem is értettem, hogy elkészítettem már jó pár sikeres svájci vajkrémet aztán meg nem megy….
Közben érkezett egy kérdés is a facen a svájci vajkrém poszthoz. Vagyis, tojásfehérjeporból is működik?
Hát nem tudom, de kipróbálnám:-)
Ma neki is fogtam, vaj még volt itthon, tojásfehérjeporom is volt akkor hajrá.

HV:

  • 40 g tojásfehérjepor
  • 180 ml víz
  • 1 tk borkősav
  • 550 g porcukor
  • 600 g vaj

A tojásfehérjeport elkeverjük a vízzel egy jó nagy tálban, mert szép nagy mennyiség lesz. Ne ijedjünk meg, elég furán néz ki a fehérjepor és víz keveréke, de ahogy habosítjuk eltűnik az a nem túl szép látvány:-) Hozzáadjuk a borkősavat. -a borkősav az állagát javítja a tojásfehérjének, normál tojással is tökéletes-
A robotgéppel közepes és nagy fokozat közötti állasban habosítani kezdjük a keveréket.

tojasfeherjeporos_vajkrem_recept-tortaiskola-2

Amikor elérjük a habos állagot, következhet a porcukor, adagonként. Én így készítettem.
A fotósorozaton látszik az állagok változása. Nagyon habos, nagyon fehér és csúcsosnak kell lennie.

tojasfeherjeporos_vajkrem_recept-tortaiskola-3 tojasfeherjeporos_vajkrem_recept-tortaiskola-4 tojasfeherjeporos_vajkrem_recept-tortaiskola-5 tojasfeherjeporos_vajkrem_recept-tortaiskola-6 tojasfeherjeporos_vajkrem_recept-tortaiskola-7

Jöhet a vaj. És itt kezdődött a szerencsétlenség sorozatom ismét. Puha a vaj, a krém pedig folyik!!! MI VAN??????
Hát az van, sok sok googlizás után, hogy a vaj túl puha volt! Megoldás is van:-)

tojasfeherjeporos_vajkrem_recept-tortaiskola-8

Megmondom őszintén még örülök is hogy nem sikerült, mert most vettem a fáradtságot és külföldi oldalakon kerestem a megoldást a megfolyt krémre.
Irány a fagyasztó, 10-15 perc. Olykor ránéztem, kavartam rajta egyet.
Előkészítettem a hideg vajat a hűtőből, más választásom nem lévén, ki kellett próbálnom, hátha működik.

tojasfeherjeporos_vajkrem_recept-tortaiskola-9

Kissé macerás a hideg vaj darabokat szépen elkeverni de kitartás! Ahogy hozzáadtam az első nagyobbacska kockát és kevertem rajta már látszott, hogy ez jó lesz. Hát türelmesen kevergettem és adagoltam hozzá kb 8-10 dkg vajat még.
Láss csodát a folyékony “izéből” ismét KRÉM lett <3

tojasfeherjeporos_vajkrem_recept-tortaiskola-10 tojasfeherjeporos_vajkrem_recept-tortaiskola-11

Itt még azért volt egy kis para, hogy ok, ok eddig jó de mi lesz ha ízesítem.
Kivettem egy kisebb adagot és vaníliával ízesítettem. YESSSS!:-)

tojasfeherjeporos_vajkrem_recept-tortaiskola-12 tojasfeherjeporos_vajkrem_recept-tortaiskola-13

El sem hiszem!!!!:-)

A krém roppant édes, a következőnél a porcukor mennyiségével játszani fogok.

Hogy miért jó a tojásfehérjeporos változat?
Mert a megmaradt rengeteg sárgájával nem tudtam mit kezdeni:-( készült túrógombóc, bundás kenyér….. de még mindig volt sárgája.
Így nincs fölös sárgája maradék.
Illetve anyukám folyamatosan parázik a nyers tojástól, így teljesen kiküszöbölve a nyers tojás használata.
Nem kell főzni, nem kell szirupot készíteni, mert ugye a svájci és az olasz vajkrémnél nyers fehérjét használunk amit nem árt hőkezelni.

Remélem tetszik nektek is és kipróbáljátok.
Elég nagy adag készült ennyi mennyiségből.

Vajkrém tojásfehérjeporból, kipróbálva” bejegyzéshez 2 hozzászólás