Vajkrémek

Olasz vajkrém recept, kipróbálva

Az olasz vajkrémnek másodjára futottam neki. Az első csúfos kudarcba fulladt. Jók a netes receptek, de valahogy kihagynak ezt azt:-(

Most is ingyenes videós segítséggel jutottam el addig, hogy mi lehet a baj és hogyan lehet orvosolni, illetve a megfelelő technikát is ellestem:-)
Véleményem szerint ez a krém nagyon jó, és egyszerűbb a készítése cukorhőmérő nélkül is.
Sokkal több krém jön ki belőle mint a svájciból.
Lássuk is a receptet és jó néhány trükköt:-)

HV:

  • 120 ml hideg víz
  • 430 g kristálycukor
  • 6 tojásfehérje
  • 680 g puha vaj
  • 1 ek vanília kivonat

Elkészítés:

A vizet és a cukrot tegyük fel olvadni, ha forr vegyük takarékra a lángot alatta. Ne karamellizáljuk, csak készítsük szirupot. Ehhez is kellene cukorhőmérő, de lényegesen egyszerűbb szerintem mint a svájcinál megállapítani hogy jó-e már. Ha sűrűsödik, sziruposodik akkor ok.:-)

Közben a tojásfehérjéket kezdjük habosítani. Én használok hozzá borkősavat, mert nagyon jó állagot biztosít a fehérjehabnak.
A fehérjét kemény habbá kell verni, különben csúfos végeredményünk lesz.olasz_vajkrem_recept_tortaiskola-2
Ha kemény a hab, indulhat a szirup adagolása.
A cukorszirup roppant forró, óvatosan bánjunk vele. Lassan csorgassuk a habhoz, a legmagasabb fokozaton keverve a robotgéppel.
Mikor belekerült az összes szirup akkor állítsuk közepes fokozatra a gépet és habosítsuk ki a habos krémet.

olasz_vajkrem_recept_tortaiskola-3

Ha csúcsos, kemény habot kaptunk akkor vagyunk kész ezzel a résszel. Figyeljünk rá oda, mert ha nem elég kemény a hab az erősen befolyásolja a végeredményt. DE! Túlverni sem szabad! Egy idő után már nem lesz keményebb a hab, sőt ahogy tovább kevered egyre jobban megtöröd:-(
Ekkor kezdhetjük hozzá adagolni a vaj kockákat. Minden adagot jól keverjünk el csak aztán mehet a következő darabka bele.

Én az olasz vajkrém készítése közben a rémálmaim netovábbján mentem ár.
Adagoltam a vajat, a krém pedig elkezdett folyni🙁 GRRRRRRRRRRRRRRRRR…..

olasz_vajkrem_recept_tortaiskola-baj_van_folyik
Na de semmi baj, ezzel már találkoztam, a megoldást is tudtam, nincs gond. Hideg vajkockákat kell a krémhez keverni és szépen bekeményedik.
A puha vaj okozza a megfolyást, most már tudom.

Itt már örültem, jöhet a vanília. Ahogy belekerült a vanília, betúrósodott a krém.…. KÉSZ, vége, elegem van!!!!
Olvastam hogy segít a melegítés, de miután kipróbáltam az előző krémeknél én azt tapasztaltam hogy csak kis mennyiségű krémnél válik be.

olasz_vajkrem_recept_tortaiskola--baj_van_grizes
Olvastam egy másik blogon, és egy videós segítségben is láttam, hogy semmi gond, a legnagyobb fokozatra kapcsoljuk a robotgépet és keverjük. Idő, türelem és krém lesz!!! <3
És tényleg!:-)
Kész örömtáncot jártam a konyhámban, a kisfiam nézett hogy anyával mi lehet hogy hangos örömujjongásban szaladgál fel alá a lakásban:-) Hát én így örülök:-)

olasz_vajkrem_recept_tortaiskola-4

olasz_vajkrem_recept_tortaiskola-5

szedres_csokolades_cupcake_vanilas_olasz_vajkremmel-tortaiskola-2 szedres_csokolades_cupcake_vanilas_olasz_vajkremmel-tortaiskola-1 szedres_csokolades_cupcake_vanilas_olasz_vajkremmel-tortaiskola-3
Így néz ki amikor sikerül:-) elsőre:-)

IMG_0769

Ez a krém már be van ízesítve vanília magokkal, az a sok kis fekete pötty <3 <3 <3

IMG_0776

Olasz vajkrém recept, kipróbálva” bejegyzéshez 41 hozzászólás

    1. Kedves Mónika,
      Ez egy jó pár dologtól függ:-)
      Milyen díszítést választasz , mennyire csúcsozod a krémet stb…
      Nem mindegy hogy csak pöttyökkel, vagy rózsával díszíted vagy egész nap csúcsos díszítést választasz.
      Ez a krém egy igen nagy mennyiség, nagyon sacc de elégnek kell lennie 24 cupcake díszítésére bőven!Sőt szerintem többre is, mert egy 26-os 6 lapos torta töltésére, burkolására is elég a krém mennyisége.

      1. Szia,
        nagyon köszi ezt a receptet, kipróbáltam (harmadolva a mennyiséget) és elsőre sikerült. És köszi a fotókat is, így legalább nem estem kétségbe, amikor nekem se akart összeállni a krém, hanem hagytam a gépet tovább dolgozni 🙂
        biztos, hogy visszatérő olvasód leszek! Köszönöm!!!!

    1. Kedves Szabina,

      Igen, az instant kávét vagy főzött kávét, mindkettő tökéletes keverd hozzá a kész vajkrémhez. Kóstolj, és ha szükséges adj még hozzá kávét. Ezeket a nagyon folyékony ízesítőket viszonylag nehezen veszi fel a krém de keverd és elegyedni fog, ne aggódj ha először furán néz ki a krémed 🙂

  1. Kedves Via!Utólag is köszönöm ezt az írásodat ,még a nyáron júliusban esküvői tortát csináltam és az összes rossz megtörtént aminek meg lehet történnie és ez volt nekem a mentsvár 🙂 …persze még e mellett is volt sok sírás meg idegeskedés meg csapkodás mikor már az idegösszeomlás határán álltunk,de legalább tudtam ,hogy mi miért történik és mit lehet vele kezdeni 🙂 Kösziiiii 🙂

  2. Köszönöm, köszönöm és köszönöm… életem első olasz vajkréme és a recepted alapján elsőre tökéletes állaga és íze lett. Legszívesebben megölelgetnélek (már bocsi, de most nagyon nagyon örülök!!!! 🙂 ) Már csak ízesítése van hátra, karácsonyi ízvilágot szeretnék hozni, naranccsal kevés citrommal fahéjjal és gyömbérrel. Még egyszer köszönöm!