tortás alapok

A fondant és a hűtő esete… MIT TEGYÜNK?

Velem még nem fordult elő ez a helyzet, mert túl sokat nem állt a hűtőben a fondanttal burkolt tortám. De azt már láttam, hogy a marcipán virágokkal mit művel a hűtő, a karamell díszekről nem is beszélve… Nem valami szép:-(
Úgy felpuhítja, hogy a virágok “elhervadtak” a karamell ugyan egyben maradt de teljesen megpuhult.
Háztartási hűtők általában elég magas páratartalommal bírnak, bár biztos lehet páramentes hűtőt is vásárolni, ezt nem tudom pontosan.
A magas páratartalom egyébként jó ha a piskótát előre elkészítjük és azt tároljuk a hűtőben, így nem szárad ki. 🙂
Viszont van rá megoldás, hogy a fondanttal burkolt torta a hűtőbe téve is megmaradjon az eredeti állapotában.
Erica Obrien blogját folyamatosan követem, mert rettentő sok hasznos dolgot oszt meg. Most is nála találtam a megoldást.

Ő azt javasolja, és egyet is értek vele, hogy a tortát ha már mindenképpen hűtőben kell tartanunk, akkor tegyük vastag karton dobozba, ő a klasszikus barna dobozta javasolja, mert a sok réteg sok sok párát tud magába szívni.
Ez egy nagyon jó megoldás, különben a megfolyt fondant miatt vagy kezdjük elölről a burkolást vagy kuka…

Ha nem tudjuk eldönteni, hogy a hűtőnknek mekkora a páratartalma, akkor tegyünk egy próbát. Erica egy egész tortát javasol a hűtő próbához és ezt kisebb mennyiséggel tenném:-) Elég ha egy vékonyra 2-3 mm vastagságra nyújtott fondantot beteszünk egy napra a hűtőbe és megnézzük mi történik vele.
Tegyük vagy ne tegyük  hűtőbe a tortát?

Meleg: ha nagyon meleg van akkor biztosan hűtenünk kell a kész tortát. A vajkrém nem bírja a meleget, olvad. Erre a hőálló vajkrémet javaslom, ez a vajkrém bírja a meleget. A fondant enyhít a helyzeten, de a végtelenségig az sem bírja a meleget. A krémek megfolynak alatta és akkor jönnek a buborékok, rossz esetben egyszerűen kifolyik a krém a fondant alól.:-(

Krémek: ha ganache-t használunk -csokoládé alapú krém- akkor nem feltétlen kell a hűtőbe tennünk a tortát, mert a keményre dermedt csokoládé egészen jól bírja a meleget, jobban mint a vajkrém.

Díszítés, fogyasztás: ha aznap fel tudod díszíteni amikor átadásra, fogyasztásra kerül és nincs túl meleg akkor nem feltétlen van szükség hűtésre, de ez függ a krémektől amikkel megtöltötted. A tejszínes krémeket erősen javaslom hűtőbe tenni!!!

Szállítás: ha szállítod a tortát, egyrészt merevítsd akár már a két emeleteset is, és mindenképpen tedd hűtőbe, hogy jól kifagyjanak a krémek, burkolatok, így elég stabil marad a szállítás alatt is a torta.

Még egy fontos dolog:-)
Az izzadás:-) Sajnos ha a külső hőmérséklet és a hűtő hőmérséklete nagyon eltér egymástól akkor a fondanttal burkolt torta izzadni fog. NE CSINÁLJ SEMMIT!!!
Hagyd hogy a pára elpárologjon magától. ha mindent jól végeztél az alapoknál, akkor nem lesz baj a tortával.
Ne piszkáld, ne törölgesd, mert amikor a fondant izzad nagyon puha, nyúlós állagú.

Én melegben jobban szeretem a vajkrémes tortákat készíteni, mert egyszerűbb vele a munka. A fondant a meleg hatására nyúlik, nehéz vele dolgozni. A vajkrém ugyan olvad, de ha nagyon puhul akkor beteszem a hűtőbe egy kicsit.

Jó tortázást:-)

 

Forrás: http://ericaobrien.com/blog/yes-you-can-and-sometimes-should-refrigerate-your-fondant-covered-cakes/