kelt tészták · Receptek

Húsvéti kalács koszorú

A Húsvéti készülődés számomra igazi kedvenc, mert már a tavasz szele érezhető. Ehetünk finomakat, jön a jó idő:-)
Minden Húsvét alkalmával készül valamilyen kelt kalács, hol sós, hol édes, van mikor töltött és van mikor csak sima:-)

Az idei év kalácsa szimpla édes kalács volt egy kis csavarral:-)

HV:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 tojás sárgája
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg barna cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros tejben. Közben a lisztet szitáljuk át, keverjük bele a cukrot, tojás sárgáját,  citromhéjat, tejet, vaníliás cukrot. ha az élesztő felfutott akkor öntsük azt is bele a lisztes keverékbe. Jól gyúrjuk át és dagasszuk. Én kézzel szeretem dagasztani, kikapcsol, levezetem vele a feszültséget, imádom:-)
Kelesszük letakarva meleg helyen legalább egy órát.

Ha kész, duplájára nőtt legalább a tészta, és már az illata is csodás:-) Citromos édes illat, nyammi.
Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett deszkán kb 1 cm vastagra és vágjunk belőle 3 csíkot. Készítsünk egyszerű fonatot.

A kerek 24 cm-es tortaformát vajazzuk és lisztezzük ki.
Tegyük bele a fonatot, a forma széleihez igazítva. Kenjük le egy tojással. Szórjuk meg, én legalább is megszórtam egy kis nagy szemű barna cukor és fahéj keverékével.
200 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süssük készre.

Lekvárral, sonkával, vajjal, vagy csak magában is nagyon finom.
Remélem elkészíted te is:-)