Piték

Csokoládés pite

Ha gyors és egyszerűen elkészíthető édességre vágysz akkor a brownie után ez a következő a sorban, vagy vegyél valahol készen:-)
Hihetetlen lehet de nem voltam édesszájú 🙂 A terhességem hozta az életembe az édességek, torták, desszertek utáni szinte már sóvárgó vágyat:-) Nem baj:-) A kisfiam igen aktívan él, így a kis vasgyúrómmal való séta, játék pont elégeti azt a nem kevés mennyiségű kalóriát amit képes vagyok magamhoz venni édesség formájában:-)

Na de lássuk a receptet:

HV:

  • 150 g vaj
  • 80 g porcukor
  • 1 tojás
  • 280 g liszt
  • csipet só

Krémhez:

  • 150 g étcsokoládé
  • 150 ml tejszín
  • 30 g vaj
  • 20 g cukor
  • csipet fahéj
  • csipet őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A vajat, porcukrot, sót habosítsuk fel. Adjuk hozzá a tojást és jól dolgozzuk el. Jöhet a liszt. Egy darabig fakanállal keverjük aztán használjuk a kezünket. Szépen össze fog állni, akkor jó ha minden tészta leválik a kezünkről és egy nagy gömböt tudunk gyúrni belőle. Ha kész, akkor fóliába csomagoljuk és mehet a hűtőbe 20-30 percre pihenni.

A formát nem kell előkészíteni, mert vajas a tészta, nem fog beleragadni ne aggódj:-) A tésztát nyújtsuk ki kb 3-5 mm vastagságra. Én feltekertem a sodrófára mert így könnyebb beletenni a formába a tésztát. Szépen igazgassuk el a tésztát, a felesleget pedig ha fém formánk van akkor menjünk át sodróval a szélén, ha szilikon mint nekem, akkor éles késsel húzzuk le a felesleges tésztát.

Sütőpapírral béleljük ki a tésztát és süssük elő vakon, vagyis tegyünk a sütőpapírra valamilyen nehezéket. Én sárgaborsót tettem bele. mehet is az előmelegített sütőbe 15 percre. 15 perc után vegyük ki a nehezéket és süssük még 5 percig, hogy szép színt kapjon a tészta. hagyjuk hűlni.

Közben készítsük el a krémet.

A tejszínt melegítsük fel a fahéjjal, szegfűszeggel és cukorral. Ha meleg akkor vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a felkockázott étcsokoládét. Keverjük jól el, fel kell hogy olvadjon az összes csokoládé. A végén adjuk hozzá a vajt, ettől fényesebb lesz.
Én kihagytam egy elég fontos lépést:-( A kém ha kihűlt érdemes áthabosítani, mert így még könnyedebb, habosabb lesz a csokoládé  krém. Én ezt kihagytam aminek az eredménye, kissé kemény krém lett.

A kihűlt tésztába én beleöntöttem a még langyos csokoládé krémet és irány a hűtő.

Díszíteni tejszínhabbal, fahéjjal, csokoládéval, gyümölccsel.. bármivel lehet.

Remélem te is kipróbálod:-)

csokolades_pite_recept_tortaiskola-5 csokolades_pite_recept_tortaiskola-6