Karácsony · keksz alapok · Kekszek

Mézi recept, melasszal , nagyon finom <3

Mézivel már nem keveset próbálkoztam és szó szerint próbálkoztam:-) Hol elfolyt hol meg harci szekerce is lehetett volna belőle olyan kemény lett. Hamarosan partneri viszonyba kerülök egy itthon nagyon elismert mézi készítő, díszítővel és az ő receptjét is kipróbáltam, ami jól működik:-) Azt is meg fogom osztani amint indulunk:-)

Addig viszont tovább fúrt a kíváncsiság, egy jó kis intenzív ízű mézi recept után. A GlazurShop PINterest oldalán a PRÓBA albumba mentegetem esténként azokat a recepteket amik érdekelnek és alkalomadtán ki is próbálom őket.

Ma kettőre is sor került, egyik a citromos keksz volt, isteni finom, receptet itt találsz, a másik pedig ez a melaszos mézi recept.

Lássuk:

HV:

  • 340 g liszt
  • csipet só
  • 3 tk mézi fűszerkeverék
  • 85 g vaj
  • 135 g apró, nagyon apró szemcsés barna cukor- ha ez nincs akkor porcukor
  • 1 nagy tojás
  • 125 ml melasz -Culinariskokban kapható-
  • 2 tk vanília kivonat

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

A vajat habosítsuk ki a cukorral. Adjuk hozzá a tojást és ezzel is dolgozzuk el. Adjuk hozzá a melaszt, na itt nagyon ronda lesz:-) de ez így van jól:-)

A lisztet, fűszerkeveréket és a sót szitáljuk össze és keverjük az alaphoz. Én robotgéppel keverem, mikor morzsalékos lesz akkor jöhet a “kézi mixer” vagyis a kezünk. Gyúrjuk egyneművé, csomagoljuk be és irány a hűtő legalább 30 percre.

Ha pihent akkor nyújtsuk ki kb 5 mm vastagságúra, szúrjuk ki és süssük kb 10 perc alatt készre.

Ablakos kekszhez készítettem, de a megmaradt tésztából készültek sima kekszek is. nagyon finom, intenzív kissé karamellás íze van <3

ablakos_kekszhez_szines_cukorka_recept-tortaiksola-1 (4) ablakos_kekszhez_szines_cukorka_recept-tortaiksola-1 (3) ablakos_kekszhez_szines_cukorka_recept-tortaiksola-1 (2)

TIPP:
javaslom a porcukor használatát ha nincs apró szemcsés barna cukrunk -nekem nem volt-, mert  ragyás lesz a keksz felülete a kristályos cukortól.:-(

Recept forrása: http://www.thekitchenpaper.com