Karácsony · Mézesek

Nrünbergi mézes recept, IMÁDOM <3, puha, ízletes

Bevallom…. 🙂
Tegnap vettem a Lidl-ben kíváncsiságból Nünbergit, ésssss nagyon ízlett de elég drága:-(
Hát akkor süssünk itthon, így legalább biztos, hogy csupa jó dolog kerül a nasiba és olcsóbb is:-)

A recept netes recept ami alapvetően jó, egy dolog nem klappolt, a recept szerint ez nyújtható tészta, hát ezt nehezen nyújtottam volna, de nem csináltam gondot belőle, mert másik oldalon pedig azt olvastam hogy kanállal adagoljuk  az ostyára. Hát … finom lett:-)

HV:

  • 225 g méz
  • 85 g vaj
  • 55 g nádcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 tk mézeskalács fűszer
  • 1 citrom finomra reszelt héja
  • 2 ek rum (lehetőleg nem sütőrum, hanem valódi barna rum)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 285 g liszt
  • 115 g őrölt mandula én diót használtam
  • 140 g kandírozott narancshéj
    a tetejére:
  • 115 g porcukor
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor
  •  45-60 ml tej -én narancslét használtam
  • rizspapír a mézes alá

Elkészítés:

175 fokra melegítsük elő a sütőt.

1. A mézet a vajjal és a nádcukorral összeolvasztom. Megvárom, hogy kihűljön.

nunberg_mezes_recept_karacsony_tortaiskola-1 (17)

2. Hozzáadom a tojássárgát, a kakaót, a mézeskalács fűszert és a citromhéjat. Simára keverem.

3. A szódabikarbónát feloldom a rumban, és a masszába öntöm.

nunberg_mezes_recept_karacsony_tortaiskola-1 (16)nunberg_mezes_recept_karacsony_tortaiskola-1 (10)

4. Belegyúrom a lisztet, a mandulát és a narancshéjat is. Épp csak annyira gyúrom össze, hogy sima, nyújtható tésztát kapjak.

5. Itt én egész máshogy haladtam, mivel nem volt nyújtható a tészta. Kanállal halmokat adagoltam a rizspapírra.
A rizspapír ehető, én ollóval körbevágtam így készültek az alapok.

6. 175 fokra (légkeverésesben 155-re) előmelegített sütőben 10 percig sütöm.

7. Ha kihűlt, elkészítem a mázat. A porcukrot átszitálom a kakaóporral, és hozzáöntök annyi tejet, hogy folyós, de még elég sűrű kakaós bevonót kapjak. Belemártogatom a mézeskalácsokat, vagy a tetejükre csurgatom. Kb. 10 perc alatt megszárad a tetejük.

Karamellizált húzott mogyoróval díszítettem, illetve a fehér már az baromi egyszerű, porckor és citromlé keveréke.

Recept forrása: http://edesem.blog.hu

Ha kicsit informálódnál a Nünbergi mézesről, itt megteheted.

Nrünbergi mézes recept, IMÁDOM <3, puha, ízletes” bejegyzéshez 2 hozzászólás