tortás alapok

Így burkoljunk fondanttal

Először is kell hogy legyen jó recepted, vagy vásárolj készen gyári –én a funcakes fondantokat használom– fondantot. Ha nem jó a fondantod akkor utálni fogod az egészet, ha viszont jó a fondantotd gyerekjáték a burkolás:-)

Ha van kedvem a kísérletezéshez, márpedig van:-) akkor szoktam készíteni házi fondantokat. Készítettem már zseléset, csokis pillecukrosat és pillecukrosat. Én maradok a fehér csokoládés pillecukornál, nekem ez a legjobb.

A jó fondant alá nem igazán kell semmi, mert elég zsíros hogy ne ragadjon le. Minimális porcukrot szoktam használni ha meleg van, mert akkor mindegyik fondant nyúlik, ragad…. Hidegben fölösleges.

Kinyújtom a fondantot, alaposan ráhagyva a torta méretére, mert a kis fondanttal nem fogunk tudni dolgozni. Ha sok a felesleg akkor sincs gond, úgy is le lesz vágva és azt még díszekhez simán lehet használni.

Tehát kinyújtottam a fondantot. Ha normál tortát készítettél akkor kötelező a morzsakabát-itt olvashatsz róla–  ezután jön még egy réteg vajkrém, közben mindkettő állapotnál hűtjük a tortát a hűtőben. Ez még az óriási tortáknál is stabil alapot ad a burkoláshoz, és egyben tartja a tortát. Én az emeletes de normál méretű tortákat nem merevítettem , de a kisfiam Minion tortáját már igen,m hiszen majdnem 50 cm magas volt a torta 🙂

torta_burkolas_fondanttal-tortaiksola-1 (6)

Mivel tortadobot használtam most, ezért azt átkentem sűrű cukros vízzel. Ez azért kell, hogy a fondant rátapadjon a hungarocellre. A kinyújtott fondantot feltekertem a sodróra és ráemeltem a tortadobra.

torta_burkolas_fondanttal-tortaiksola-1 (8) torta_burkolas_fondanttal-tortaiksola-1 (5)

Ezután az első kötelező lépés a rögzítés. A tetejét simogassuk akár kézzel akár fondant simítóval.

torta_burkolas_fondanttal-tortaiksola-1 (2)

Ha már szépen rátapadt és nem mozog a fondant egyáltalán akkor mehetünk tovább. Ez elég macera rész de gyakorlással belejövünk:-) Mivel jó nagy a fondant, így óvatosan a kezünkkel kell igazgatnunk a torta oldalán a fondantot, alányúlva, meghúzva majd simogatva. GYAKORLÁS <3 Ha túl nagy a fondant akkor menet közben vághatunk az alából.

torta_burkolas_fondanttal-tortaiksola-1 (3)torta_burkolas_fondanttal-tortaiksola-1 (7)
torta_burkolas_fondanttal-tortaiksola-1 (1)

Végső simítás, vagyis a fondant simítóval az oldalát is kezeljük:-)

torta_burkolas_fondanttal-tortaiksola-1 (4)

A felesleget levágjuk és kész is.

torta_burkolas_fondanttal-tortaiksola-1 (9)

A fondantról itt olvashatsz