Makaron

Makaron készítése extrák nélkül

Már nem is számoltam mennyi alkalommal futottam neki a makaron készítésének. Egyik rosszabb volt mint a másik. Sőőőt volt hogy a mostani receptet is próbáltam és egyáltalán nem lett jó, na ezt már nem annyira értettem:-)

Ma vettem egy nagy levegőt és ismét nekifutottam a makaron készítésének. Ma biztos jól álltak a csillagok -vagy csak egyszerűen alvás nyugodtan- 🙂 valami segített:-) Mert sikerült.
Nekem semmi extra cuccom nincs még itthon, igyekszem mindent megoldani nélkülük. Cukrászhőmérőm nincs, de ezt az olasz vajkrémnél is kitapasztaltam már, hogy mikor jó a szirup.
FONTOS:
Tartsd be az összes lépést, mértéket, időt… mindent!!!!

HV:

 • 200 g porcukor
 • 200 g darált mandula
 • 75 g tojásfehérje
 • 200 g kristálycukor
 • 65 ml víz
 • 75 g tojásfehérje
 • ételfesték
 • ganache

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 130 fokra. Na már itt elvéreztem, mert nem digit sütőm van hanem hőfok tekergetős, tehát nagyon találomra lett a 130 fok beállítva.

A porcukrot és a darált mandulát összekevertem, majd belekevertem a tojásfehérje első részletét, 75 g. Mérd ki pontosan!!!! MINDENT!!!! Összegyúrtam, ragacsos massza lett belőle.

makaron_recept-tortaiskola-1 (2) makaron_recept-tortaiskola-1 (4)

A kristálycukrot a vízzel forralni kezdtem, sziruposítjuk én már ránézésre dolgozom, de akkor jó ha szálat húz a szirup. ha van kedved nyúlj bele a forró szirupba, én nem tenném:-) Ránézésre ha már szirup akkor jó. A szirup 121 fokos, így azért precízebb lesz a munka:-)

Amíg a szirup készül a tojásfehérje második részét, 75 g felverem kemény habbá. A kész szirupot robotgéppel keverés közben beleöntöm a felvert fehérjébe. Vigyázz, nagyon forró!!!! Itt is javasolt a fém tál használata, mert lassabban hűl vissza a keverék és ez fontos. Mikor jó habos és a tál langyos mehet bele az ételfesték. A tál teljes kihűléséig keverjük a habot.

makaron_recept-tortaiskola-1 (3)

A hab egy részét keverjük el a mandulás keverékkel, az elején nehéz lesz, elég sűrű a massza, kitartás. Ha egynemű mehet bele a maradék ha. Ne félj, nincs gond ha megtöröd a habot, nem gond:-)

makaron_recept-tortaiskola-1 (5) makaron_recept-tortaiskola-1 (6) makaron_recept-tortaiskola-1 (7)

A massza egynemű, töltsd habzsákba és sütőpapírra kezd el “rajzolni” a köröket. Egymástól 2-3 cm távolságra tedd a pöttyöket, mert kicsit “folyni” fognak. Jöhet a pihenő, vagyis 40-50 perc pihenés következik. Én egyszerűen a padlóra tettem tepsistől és hagytam pihengetni. Elkészítettem a második adagot is, sütőpapírra nyomogattam a kis köröket és hagytam azt is pihenni. Így nem kell majd várnom hogy a megsült adag után ismét rajzolhassak.

A sütő sima állásán, nem légkeverés nem grill semmi extra, én nekem Ikeás villanytűzhelyem van, azon az alsó-felső állást választottam, a tepsit középre tettem be és 30-35 percig sütöttem. Akkor jó ha megnőtt kicsit, a széle karcos lett és a lényeg!!!! ha könnyedén le tudod venni a papírról. Ha tapad akkor sajnos még nincs kész, mert az alja nem sült meg rendesen. Ez itt egy kicsit macerás, mert meleg, nagyon meleg:-) De valamit valamiért 🙂

Én egy párat levettem, aminek az alja ott is maradt a papíron- legalább lett kóstolóm:-)- tehát addig süssük amíg simán le tudjuk venni a sütőpapírról.
Figyeljünk azért arra, hogy a végtelenségig nem süthetjük mert nagyon kiszárad, és elkezd pirulni:-( Én a legutolsó adagot egyszerűen bennfelejtettem a sütőben 🙂 Nem gond, nem dobtam ki, éppen jó lesz pohárdesszert díszítéséhez a ropogós, összetört makaron <3

makaron_recept-tortaiskola-1 (1) makaron_recept-tortaiskola-1 (8) makaron_recept-tortaiskola-1 (9)

Kitartás és sok sikert kívánok neked is a makaron sütéséhez.

Készíts hozzá csokoládé ganache-t, nagyon finom <3

Díszítve:

TIPPEK:

 • használj mandulalisztet-én törtem a mandulát, ezért lett ragyás a makaron felülete
 • pihentesd ahogy a recept írja, de a maradék tésztát zárd le, ne érje levegő
 • sütésnél az aljára is figyelj

A recept: http://aprosef.hu/malnas_macaron_recept