Piskóták · tortás alapok

Gyors piskóta recept

Én kiskukta receptjét használtam eddig, nekem tetszik, de egyik kedves követőm a FB-on ajánlotta Farkas Vilmos receptjét. Most van időm, Moylek -a kisfiam- a nagyinál van egy egész hetet, így van időm kipróbálgatni néhány receptet.

Ma erre a receptre esett a választásom:-)

Lássuk:

HV: 23 cm-es kerek formához

  • 6 db tojás
  • 120 g porcukor
  • 120 g liszt

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 160 fokra.

A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját habosítsuk ki. Ez azt jelenti, hogy addig keverjük amíg egészen világos színt kapunk.

piskota_tortalap_recept_kepekkel-tortaiskola-1 (2) piskota_tortalap_recept_kepekkel-tortaiskola-1 (3)

A fehérjét kezdjük el verni majd ha folyékony akkor mehet bele a porcukor első fele, ezzel verjük tovább, én közepes fokozaton vertem. Ha már fehéredik mehet bele a porcukor másik fele.

piskota_tortalap_recept_kepekkel-tortaiskola-1 (4)
És itt álljunk meg egy kicsit 🙂
Én sütöttem már jó pár piskótát de meg nem fordult a kémia irányába elindulni, hogy mi lehet a baja ha baja van a piskótának. Vilmos azt tanácsolja, hogy a fehérjét eszünkbe ne jusson kőkeményre verni!!!! IGEN, igaza van!:-)
Azt írja, hogy a fehérjét ahogy keverjük levegőt juttatunk bele, ettől fog idővel habbá verődni, de most nem szabad kemény habbá vernünk, mert ahogy írja, a túl kemény habban a levegőbuborékok nagyok, túlfeszültek és ha így sütjük akkor csúfos végeredményt kapunk.
Tehát a fehérjét ahogy ő írja tejföl állagúra verjük csak <3 IGEN 🙂 Működik.

Ha sima piskótát sütünk akkor :
A sárgáját és a fehérjét óvatosan forgassuk össze. ÓVATOSAN!!!!Ha ez kész mehet bele a liszt, ezzel is óvatosan forgassuk össze. A sütőpapírral bélelt- csak az alját- formába öntsük a masszát és felhúzogatjuk a tésztát a forma szélére. Ezzel érjük el, hogy ne púposodjon a piskóta sütés közben.

Ha kakaós tésztát készítünk,
akkor a liszt mennyisége 100 g és 20 g kakaópor.
A sárgáját és a fehérje habot itt is forgassuk össze óvatosan, és ebbe keverjük a kakaós lisztet óvatosan.

piskota_tortalap_recept_kepekkel-tortaiskola-1 (5) piskota_tortalap_recept_kepekkel-tortaiskola-1 (6) piskota_tortalap_recept_kepekkel-tortaiskola-1 (7)

Az előmelegített sütőben 40 perc alatt süssük készre. Nálam Ikeás villanytűzhely van, nekem 35 perc alatt elkészült.
Mindenki tapasztalja ki a sütőjét:-)

piskota_tortalap_recept_kepekkel-tortaiskola-1 (8) piskota_tortalap_recept_kepekkel-tortaiskola-1 (9) piskota_tortalap_recept_kepekkel-tortaiskola-1 (10)

A megsült piskótát a formában hagyjuk hűlni, majd óvatosan késsel vágjuk körbe a forma mentén, ekkor már le is vehetjük a karikát. A piskótát még ne mozgassuk meg meleg. hagyjuk tovább hűlni.

Csodás recept, gyors könnyen elkészíthető. Az állagáról később fogok tudni írni ha már összeállítottam a tortát 🙂

piskota_tortalap_recept_kepekkel-tortaiskola-1 (1)

Nem púpos, szépen átsül, nem esik be.. tetszik <3
Köszönöm Vilmos a receptet 🙂