Karácsony · keksz alapok · Kekszek · Mézesek

Mézi recept, kipróbálva, 1

Túl sok mézit nem sütöttem, eddig:-)
Most azonban, idén ismét nekifutottam jó pár mézinek.
Melaszos mézi a szép sötét színért.

De most sima mézit készítsünk.

Hv:

  • 50 dkg méz
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg cukor
  • 1 kg liszt
  • 1-1 ek fahéj és szegfűszeg
  • 1 púpozott mk szódabikarbóna
  • 1 tojás

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A mézet lassú tűzön keverjük, olvasszuk fel a vajjal és a cukorral.

mezeskalacs_recept-kiprobalva-tortaiksola-1 (16) mezeskalacs_recept-kiprobalva-tortaiksola-1 (7)

Amíg hűl,addig keverjük össze a lisztet, fűszereket, szódabikarbónát.

mezeskalacs_recept-kiprobalva-tortaiksola-1 (1)

Amikor már langyos a mézes keverék, akkor öntsük hozzá a fűszeres liszthez és a tojást is adjuk hozzá. Jól gyúrjuk, dolgozzuk ki a tésztát. majd pihentessük hűvös helyen legalább 1-2 órát.

mezeskalacs_recept-kiprobalva-tortaiksola-1 (2) mezeskalacs_recept-kiprobalva-tortaiksola-1 (15)

A tésztából adagonként dolgozzunk, mindig egy maroknyit vegyünk a kezünkbe.Gyúrjuk át majd nyújtsuk ki 4 mm vastagságúra. kekszkiszúrókkal mintázzuk, szúrjuk ki a tésztát.

mezeskalacs_recept-kiprobalva-tortaiksola-1 (18) mezeskalacs_recept-kiprobalva-tortaiksola-1 (13) mezeskalacs_recept-kiprobalva-tortaiksola-1 (12) mezeskalacs_recept-kiprobalva-tortaiksola-1 (11) mezeskalacs_recept-kiprobalva-tortaiksola-1 (14) mezeskalacs_recept-kiprobalva-tortaiksola-1 (4) mezeskalacs_recept-kiprobalva-tortaiksola-1 (6) mezeskalacs_recept-kiprobalva-tortaiksola-1 (8) mezeskalacs_recept-kiprobalva-tortaiksola-1 (3)

A kekszkiszúrókat megvásárolhatjátok a GlazurShopban.

A tepsibe 1 cm távolságra tegyük a formákat, óvatosan bánjunk velük mert igen puhák. 10-15 perc alatt süssük készre. Nem szabad hogy megbarnuljon, mert akkor megkeményedik. Akkor jó ha kicsit puha még. Kihűlésig ne nyúljunk hozzájuk mert nagyon puhák:-)

mezeskalacs_recept-kiprobalva-tortaiksola-1 (8) mezeskalacs_recept-kiprobalva-tortaiksola-1 (9)

A recept forrása : Tószegi Judit, Mézeskalács figurák könyvéből származik.

TIPPEK tőlem:

Nagyon figyeljünk a sütési időre, ha túl sütjük kemény lesz a mézi
Ha túl sok térfogatnövelőt- sütőport, szódabikarbónát-teszünk bele akkor nagyon felfúvódik a tészta

A hideg jót, nagyon jót tesz neki, mert könnyebben formázható, könnyebb a tésztával dolgozni, különben nagyon lágy.
A mézre is figyeljünk, ez adja ugyanis a puhaságát a tésztának, vásároljunk jó minőségű mézet:-)

Készítsünk cukormázat is, és azzal díszítsük.

Nézd csak, ilyen a jó cukormáz állaga. Ez körvonalazó, hígítani kell ha kitöltő, terülő mázat akarsz.

cukormaz_recept_tortaiksola (1)