Bejglik · Karácsony

Bejgli tészta, imádom és sikerült

Ismét Farkas Vilmos oldalán kerestem, ha a piskótája ilyen szuper, gondoltam -sőőt nagyon reméltem- hogy a bejgli receptje is jó lesz.
Jelentem, pöpec <3
Nézzük:

HV:

  • 100 ml tej
  • 2 db tojás sárgája
  • 10 g élesztő
  • 520 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 2 csipet só
  • 160 g vaj
  • 100 g mangalica sertészsír
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja

Elkészítés:

Minden legyen hideg, ezt tanácsolja Vilmos. Nekem ezzel nem volt gondom:-)

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

A tojássárgáját, élesztőt, vanília rúd kikapart belsejét -én ezt ki is hagytam, mert kivételesen nem volt itthon – és a tejet keverjük el. Nem kell futtatni, ez jó hír:-)

1936531_944054539009045_5262623665587324230_n

A lisztet és a porcukrot szitáljuk össze.Adjuk hozzá a reszelt citrom és narancs héját meg  a sót. Keverjük át.

12376206_944054535675712_2041105322274682707_n
Mérjük ki a zsiradékokat és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze a lisztes keveréket a zsiradékokkal. Nagyon gyorsan dolgozzunk, mert a kezünk meleg nem tesz jót a zsiradékoknak.

12391018_944054545675711_3530484796619788091_n 12369267_944054552342377_4780444311516601116_n

Adjuk hozzá a tejes keveréket is és dolgozzuk össze.

384272_944054692342363_6458675346541078248_n 12376454_944054682342364_8829709861207045010_n 12391307_944054715675694_5252388454349878080_n

Ha kész osszuk  4 db egyenlő részre, 245 g-os kis gombócokra és tegyük be pihenni, becsomagolva a hűtőbe.

A pihent tésztákat nyújtsuk 20X25-ös téglalapokra. A tölteléknél ügyesen dolgozzunk, úgy rakjuk a tésztára, hogy mindenhol legyen 1-1 cm üres, szabad felület, ez a tekerésnél nagyon hasznos lesz.:-)

Én mákos és sós karamellás, pörkölt mandulás aszalt szilvás töltelékekkel készítettem, majd ezeknek is érkeznek a receptjei.

10345751_944054935675672_5386928500651017644_n

Tehát megtöltöttük, feltekertük. Kenjük le 2 db sárgája és egy fehérje keverékével, majd hagyjuk megszáradni. ha megszáradt akkor tojásfehérjével kenjük át és ismét hagyjuk száradni. ha megszáradt szurkáljuk meg és mehet is be a sütőbe 25-30 percre.

12345587_944054919009007_8005110418965547778_n 1958015_944054915675674_8346258842843346272_n

10373527_944054975675668_8434156966905176284_n 3432_944054982342334_9097743802225355032_n 12359931_944054989009000_5440154837464971481_n

Recept forrása: http://farkasvilmos.blogspot.hu/2011/11/beigli.html