Makaron

Mákos makaron recept

Már készült egy pár makaron, mire merészeltem más ízben is készíteni:-) Csudi, nem nehéz ❤

Most a műkos változatot nézzük meg:

HV:

HV:

  • 200 g porcukor
  • 150g darált mandula
  • 50 g darált mák
  • 75 g tojásfehérje
  • 200 g kristálycukor
  • 65 ml víz
  • 75 g tojásfehérje
  • ganache

Elkészítés:

A sima makaronnál vannak fenn fotók is ha érdekel képekben is akkor kattints.

A sütőt melegítsük elő 130 fokra. Na már itt elvéreztem, mert nem digit sütőm van hanem hőfok tekergetős, tehát nagyon találomra lett a 130 fok beállítva.

A porcukrot és a darált mandulát, mákot összekevertem, majd belekevertem a tojásfehérje első részletét, 75 g. Mérd ki pontosan!!!! MINDENT!!!! Összegyúrtam, ragacsos massza lett belőle.

A kristálycukrot a vízzel forralni kezdtem, sziruposítjuk én már ránézésre dolgozom, de akkor jó ha szálat húz a szirup. ha van kedved nyúlj bele a forró szirupba, én nem tenném:-) Ránézésre ha már szirup akkor jó.

Amíg a szirup készül a tojásfehérje második részét, 75 g felverem kemény habbá. A kész szirupot robotgéppel keverés közben beleöntöm a felvert fehérjébe. Vigyázz, nagyon forró!!!! Itt is javasolt a fém tál használata, mert lassabban hűl vissza a keverék és ez fontos.  A tál teljes kihűléséig keverjük a habot.

A hab egy részét keverjük el a mandulás keverékkel, az elején nehéz lesz, elég sűrű a massza, kitartás. Ha egynemű mehet bele a maradék ha. Ne félj, nincs gond ha megtöröd a habot, nem gond:-)

A massza egynemű, töltsd habzsákba és sütőpapírra kezd el “rajzolni” a köröket. Egymástól 2-3 cm távolságra tedd a pöttyöket, mert kicsit “folyni” fognak. Jöhet a pihenő, vagyis 40-50 perc pihenés következik. Én egyszerűen a padlóra tettem tepsistől és hagytam pihengetni. Elkészítettem a második adagot is, sütőpapírra nyomogattam a kis köröket és hagytam azt is pihenni. Így nem kell majd várnom hogy a megsült adag után ismét rajzolhassak.

A sütő sima állásán, nem légkeverés nem grill semmi extra, én nekem Ikeás villanytűzhelyem van, azon az alsó-felső állást választottam, a tepsit középre tettem be és 30-35 percig sütöttem. Akkor jó ha megnőtt kicsit, a széle karcos lett és a lényeg!!!! ha könnyedén le tudod venni a papírról. Ha tapad akkor sajnos még nincs kész, mert az alja nem sült meg rendesen. Ez itt egy kicsit macerás, mert meleg, nagyon meleg:-) De valamit valamiért 🙂

TIPP: Ha bevállalós vagy, akkor nem gond ha tapad a makaron alja, vedd ki a sütőből és tedd a hideg kőre hűlni. Így lesz nagyon finom, belül ragacsos állagú, szerintem ez az igazi:-)

makos_makaron-recept-tortaiskola-1 (2)

És iylen megsülve:
makos_makaron-recept-tortaiskola-1 (1)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s