Clafoutis

Almás calfoutis, alma chutney-val és mandula morzsával

Gyors, könnyű és kezdőknek is bátran ajánlom:-)
Készíthető szinte bármivel, igazi szezonális vagy ahogy én nálam szerepel a “maradék” desszert:-)
Bármi ami otthon már nem olyan állapotban van hogy megennénk, ráncos a héja, túlérett… az pont jó a clafoutis-ba:-)
Én most almával készítettem, igazi öreg alma volt már szegénykém:-)

HV:

  • 2 db tojás
  • 60 g barna cukor
  • 1 nagy csipet fahéj
  • csipet só
  • 65 g liszt
  • 100 ml tej
  • 150 ml tejszín
  • 3 nagy alma
  • 3 ek barna cukor
  • 1 narancs leve
  • fahéj ízlés szerint
  • 3 ek darált mandula
  • mandula morzsa:
  • 3 ek mandula darálék
  • 3 ek őrült mandula
  • 2 ek mandulaliszt
  • 2 ek vaj

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A tojásokat a barna cukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá a fahéjat, sót és a lisztet. Keverjük csomómentesre.
Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt és keverjük el.

Az almákat hámozzuk meg a magházukat vegyük ki és szeleteljük fel.

A tepsit és kiolajoztam és sütőpapírral béleltem .
Az almákat szépen elrendeztem a sütő alján, megszórtam még egy kis fahéjjal és 3 ek darált mandulával. Mehet is a sütőbe. A sütési idő 20 perc lesz, csak szólok:-)

Közben a maradék almákat, mert maradt:-) elkészítem chutney-nak. 3 ek barna cukrot karamellizálok erre teszem a megmaradt alma gerezdeket, kicsit átpirítom, majd ráöntöm a narancslét és a fahéjat . Magas lángon forralom, majd takarékra veszem és  kb 5 percig főzöm. Maradt tejszín, mert az átlag kiszerelés ugye 200 ml, így a maradék 50 ml mehet a párolt almára.

A mandula morzsa.

A vajat felolvasztom egy  serpenyőben, hozzáadom a mandula darálékot, pirítom kicsit és már mehet is bele az őrölt mandula és a mandula liszt is. Színt adok nekik és le is veszem a lángról. Kb 10 perc telt el a clafoutis sütéséből, és mivel a gyerkőcöm is szereti a nasikat így a calfoutis egy felére teszem csak a mandulamorzsát -minden bizonnyal én vagyok túl óvatos- tehát mehet a morzsa és vissza a sütőbe a maradék 10 percre.

Ha kész, bőségesen megszórjuk porcukorral és az alma chutney-val tálaljuk <3