Makaron

Makaron 101

makaron

Ki ne szeretné?
Én imádom, falatnyi, édes, ropogós… yammmm….
A készítése kissé macerás de nem lehetetlen, most már én is tudom, el tudom készíteni, nem kevés kukában landolt makaron szerű valami után.
Fontos a pontos mértékek betartása!
Tisztázzunk rögtön egy alapvető dolgot!:-)
Macaron vagy macaroon?:-)
Nem mindegy, nagyon nem mindegy, az egyik francia a másik olasz desszert és ez még csak a kezdet. A francia macaron mandulás desszert, míg az olasz macaroon kókuszos desszert, és inkább illetném a nasi szóval:-)

macaron-vs-macaroon-DBG

Tudtad hogy a mandula nem is mag hanem gyümölcs? 🙂
Igen a mandula csonthéjas gyümölcs.

A makaron az 1500-as években jelent meg a desszertek között, akkor egyszerűen mandulás desszertnek nevezték.
Tudtad, hogy eredetileg a makaron szimplán volt és nem borították össze, sőt krémmel sem töltötték? Én azért töltve, borítva jobban szeretem:-)

Tudtad hogy a híres Pierre Desfontaines alkotta meg a mai makaront a 20.században? Az ő ötlete volt, hogy borítsuk össze a kis “csókokat” és töltsük meg csokoládé ganache-al:-) Elismerésem uram <3

Mi történik manapság?
Nincs olyan új cukrászda ahol ne kóstolhatnánk makaront 🙂 Ez dicső dolog, főleg ha igazi makaront készítenek, jó esetben ők maguk:-) Ettem már pár helyen makaront és…. de maradjunk azoknál a cukrászdáknál ahol tényleg minőségi makaront kínálnak számunkra. Divat a makaron, nem is csodálkozom rajta:-)

Otthon?
Igen, bátran álljunk neki otthon is makaront készíteni, mert ha ráérzünk az ízére az életben nem hagyjuk abba:-) Persze addig nem kicsit rögös az út, de ha végigküzdöd, küzdjük magunkat rajta onnan már csukott szemmel, éjszaka is.. bármikor “összedobunk” pár csodás makaront <3
Sok misztérium kering a makaron körül, némelyik jó ha be van tartva, sok esetben nem kell figyelni rájuk:-)

DE! Na ezekre figyelj 🙂

A makaron mandulaliszt, tojásfehérje és cukor megfelelő arányú keveréke. És itt meg si állhatunk kicsit. Ha ragaszkodsz a mandulaliszthez akkor jól nézd meg mit vásárolsz ,mert a zsírtalanított mandulalisztből az életben nem készítesz makaront. Egy nagy beton lesz az egész…

Én már átmentem pár teszten, a mandulalisztet elteszem más süteményekhez, és használom a darált mandulát:-) Tökéletesen bevált:-)
Nézd csak itt a szirupos makaron recept -nekem ez jobban tetszik- időigényes, vagy a gyors makaron recept.
Figyelj a tojás hőmérsékletére. A hideg tojás fehérje nem lesz olyan habos és a makaronhoz jó a szép nagy hab:-)
Mostanra már beszereztem egy cukrász hőmérőt és mindegyik makaron tökéletesre sikerül! Nézd!

Figyelj a mértékre, tartsd be a recept előírásait, és eszedbe se jusson rögtönözni:-)
Vigyázz rájuk! Törékenyek!

Amit a hétvégén tapasztaltam meg, az esős idő nem a barátunk, mert nagy a páratartalom….:-( Puhábbak lesznek a makaronok sütés után, így finomak de puhábbak mint a megszokott makaronok.

TÖLTELÉK:
készülhet ganache, vajkrém, csokikrém… kinek melyik tetszik. Én legjobban a csokis-vajas krémeket szeretem, mert nem romlandó, szépen tarta és annyira kevés benne a vaj hogy azt nem is érezni. Nézd csak, itt van  már recept.

SZÍNEZÉS:
Ó ez egy érzékeny téma, nem mindegyik festék alkalmas a makaronok színezéséhez:-( Én a sugarflair festékeit használom azok jó eredményt hoznak de sok külföldi  blogban olvasom  hogy a pro gel festékei is szuperek.

Keresd a jó állagot! Na ez már a te részed lesz! Minden receptnél ki kell, szó szerint KELL kísérletezned a számodra megfelelő megoldásokat. És itt nem a recept módosítására gondolok, hanem a te konyhai körülményeidhez legjobban passzoló termékek használatára. Nem mindegy a cukor minősége, a darált mandula minősége… Ha megtalálod a legjobbakat ami neked is működik, eszedbe se jusson lecserélni:-)
Én a LIDL-ben kapható -és sajnos szinte csak karácsonykor- darált mandulát szeretem és használom, porcukorból pedig a koronás vált be a legjobban.

SÜTÉSRE FEL! <3

makos_makaron-recept-tortaiskola-1 (2) kakaos_makaron-recept-tortaiskola (2)  makaron_recept-tortaiskola-1 (7) makaron_recept-tortaiskola-1 (9) gyors_makaron_recept-tortaiksola-1 (7)

Új trend a duplán töltött makaron, imádom:-)
Igazi ízorgia 🙂
Dupla krémmel, lekvárral, gyümölccsel töltik, úgy hogy én a cseresznyésnél ezt tetem, a csokoládé krémmel húztam a “határt” és középre töltöttem be a cseresznye lekvárt. Isteni:-)

11219612_944394298975069_3397699433078785943_n

frozen-jegvarazs-zold-makaronok-keszitese-tortaiksola-1 (1)
Ez a szín a Sugarflair jeges kék festékével készült

 

frozen-jegvarazs-zold-makaronok-keszitese-tortaiksola-1 (7)
Ez a szín a sugarflair menta zöld festékével, ételfestékével készült A GlazurShopban megvásárolható 🙂

 

makaron-szallitasa-tortaiksola-1 (1)
A szállítás és a csomagolás is fontos, így a GlazurShopban kapható pöttyös dobozban vittem édesanyámnak a kóstolót <3

bordo_lila_sargamakaronokok-keszitese-tortaiksola-1 (4) bordo_lila_sargamakaronokok-keszitese-tortaiksola-1 (5) bordo_lila_sargamakaronokok-keszitese-tortaiksola-1 (8) bordo_lila_sargamakaronokok-keszitese-tortaiksola-1 (9)

 

 

 

 

 

 

Mentés