Vajkrémek

Ezt tedd ha a vajkrém összement!

Istenem, hogy én mennyi tojásos “izét” borítottam hol a kukába, hol meg a vécébe:-) Tanulságos volt, és még manapság is előfordul, hogy a krém nem úgy alakul elsőre ahogy én szeretném….
Már volt róla szó, vajkrémeknél hogy mit tegyünk ha “baj” van 🙂
Most külön foglalkozzunk kicsit a problémákkal, miért lehet és mit kezdjünk velük.

Mi is a főzött, tojásfehérjés vajkrém?

Kétféle ismert számomra, az Olasz és a Svájci. Ugyanazok, szinte ugyanazok az alapanyagok de két különböző technika. A tojásfehérjés vajkrém zsiradék és folyadék keveréke. És itt kezdődhetnek a bajok is, mert ez a kettő anyag nem igazán akar keveredni:-) Kémia dolgokba nem mennék bele, mert nem vagyok zseni a témában:-)

Miért nem áll össze a vajkrém?
A hőmérséklet különbségek okozzák egyrészt, tehát szerencsés ha minden nagyjából egyforma hőmérsékletű, illetve a cukorszirup mennyisége -nem véletlen az a hőfok amire melegíteni kell-. A svájci krémnél mivel ott a fehérjét hőkezeljük ott a túlfőzés, vagy nem elég ideig főzés -ennél is van betartandó hőfok- tehát ezek alap hibák tudnak lenni. Javíthatóak 🙂
Használj cukrász hőmérőt, -itt meg is vásárolhatod-  én is azt teszem mindegyik krém készítésénél, és most már elsőre sikerülnek a krémek.
Svájci vajkrém készítése hőmérővel, recept

Olasz vajkrém készítése hőmérővel

Francia vajkrém készítése hőmérővel

 

Honnan tudom, hogy a vajkrém nem állt össze?
óóóóóóó:-) Hidd el látni fogod:-) Nagyon brutálisan néz ki. Egyszerűen kettéválik a zsiradék és a folyadék, elképesztően rossz látvány:-) Most már nevetek rajta, mert tudom hogy javítható de az első jó pár próbánál sikítófrászt kaptam:-)
Egyrészt túrós, vagy a még durvább amikor folyik az egész krémed….. Javítható:-)
A folyós vajkrémet tedd hűtőbe hogy a vaj keményedni tudjon, majd habosítsd újra, vagy adj hozzá hideg vajat.
Ha túrós akkor magas fokozaton keverd tovább.

olasz_vajkrem_recept_tortaiskola-baj_van_folyik olasz_vajkrem_recept_tortaiskola-baj_van_grizes

Megelőzés
Legjobb ha betartod a pontos leírást a receptben, illetve megtalálod a számodra legjobb receptet. Mindenre figyelj oda, és igyekezz ne túl hígítani az ízesítőkkel, és amit én mostanában tapasztaltam az olasz vajkrémnél a nagyon savas ízesítőkkel óvatosan kell bánni!!! Egyszerűen besűríti a krémet és tölteni még csak csak jó a krém, de bevonni borzalom nehéz vele:-(

Mit tegyek ha nem állt össze a krém?

Ha grízes a krémed akkor verd tovább magas fokozaton és összeáll ismét.
Ha elfolyt, tedd hűtőbe, hogy a vaj vissza tudjon dermedni egy kicsit és keverd magas fokozaton amíg össze nem áll ismét.
Az elfolyt krém a meleg vaj miatt adódik, még egy módszer, ha nem brutálisan folyik a krém, hogy a hűtőből. kemény vajat adj hozzá.

Én imádom, főleg most hogy már megy a krém készítés, de mivel nincs cukrászhőmérőm így igen találomra főzöm a szirupot a krémhez, ezért hol elsőre sikerül, hol meg marad a “sufnituning”:-)
Én javaslom, hogy készítsd el, nagyon finom -madártej íze van- és jó tartása, virágokhoz, tölteni, burkolni cupcakre… rengeteg módon használhatod.

Fagyasztható is, de csak az elsőre sikerült krém, amit már javítgatni kellett azt nem javaslom fagyasztásra!

Remélem hasznos volt:-)

Frissen próbált recept, szeretem de nagyon sárga a színe a Francia vajkrém.

Mostanra már van bőven segítség a vajkrémek készítéséhez, nem állok meg:-)
Svájci vajkrém készítése videós segítséggel

Édes útmutató vajkrém!

Olasz vajkrém készítése

olasz_vajkrem-felezve-tortaiksola-recept-1 (1)

Ingyenesen letölthető EBOOK sorozat a vajkrémről, hibák, javításuk, ízesítés, csokis krémek…

TIPPEK

A javított krém nem fagyasztható, nem hűthető, így használd azonnal fel. A hűtés után már nem áll össze, hiába kevered. Ezért igyekezz elsőre jól elkészíteni mert a jól készített krém fagyasztható, és használható is. Nézd, kipróbáltam.

A túlkeverés nem tesz jót a vajkrémnek, masszív szerkezetű lesz pont azt veszíti el amiért annyira szeretjük a lágy, habos állagát! ne keverd a végtelenségig.

Sok esetben kevesebb vajat vesz fel, bármelyik vajkrémről is van szó, ilyenkor ha azt látod a vajkrém kész, akkor ne is adj hozzá több vajat!

Vajkrém virágokhoz a SVÁJCI vajkrém a legjobb én ezt kedvelem. Nézd mennyi virág készült már belőle.

Amit most tapasztaltam, mivel lett egy mesés robotgépem aminek profi lapátjai vannak, sokkal szebb eredményt kapok a krém keverő lapát segítségével mint a sima habverővel, erről pedig itt olvashatsz.

 

 

 

 

Mentés

Advertisements

Ezt tedd ha a vajkrém összement!” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Kedves Via!
    Nekem is összement a vajkrémem. Az enyém puding alapú, főzött vajkrém. Nálam az a bökkenő, hogy nem készítés közben, hanem azután ikrásodott/grízesedett be a krém, amikor már a torta be volt töltve, és beraktam a hűtőbe. Mit csinálhattam rosszul? A készítés során nem volt gond, a vaj minőségével lehet a probléma? Vagy a hűtővel? 😀 Előre is köszi a válaszod, viszonylag kezdőnek számítok még 🙂
    Zsuzska

    Kedvelés

    1. Kedves Zsuzska,

      Szerintem készítési probléma volt. A vaj és a puding ha nem egyforma hőfokú akkor grízesedik. Lehet valami pici hibát nem vettél észre és az állás során szétváltak a vaj és a pudingod.
      Nekem ilyen még nem volt, csak logikusan gondolva írom hogy szerintem mi lehetett a baj.

      Olyan gondom már akadt mikor készítés közben szétcsapódott a krém, puding és vaj… Akkor a melegíteni kell rajta kicsit és összeáll. Vagy ha van még maradék vajad amit nem raktál bele a krémbe azt folyósra melegíteni és belekeverni.

      Szép napot.-)
      Via

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s