égetett tészták

Képviselőfánk recept, eslőre

Minap a pinteresten “barangolva”- én dolgozom ott is- tehát kerestem újdonságokat, most a Valentin nap lesz aktuális tehát oda illő ötleteket, torták , sütik, cupcakekk stb… témában.
Semmi köz nagyjából hozzá, mert most már ha valami megtetszik azt a GlazurShop PINterets PRÓBA albumába mentem el és ahogy időm és kedvem van ki is próbálom. Most a cukrászkrémet találtam meg, de valamiért a képviselőfánk lett kipróbálva. Igen, a cukrászkrém az első recept szerint nem lett jó, így azt hagyom is. De nézzük meg most a képviselőfánk receptjét.

Igazán hálás “meló”, én diétásnak is hívom mert nagy, levegős, így finoman szólva is de simán becsaphatod magad, adott estben én magam, hogy egy nagy desszertet eszem, pedig nem:-)

Tehát:

HV:

  • 200 g víz
  • 200 g vaj
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál só
  • 200 g búzaliszt
  • 6 db tojás (nagyobb, “M”-es méretű)

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A vizet, vajat, sót és cukrot forraljuk össze.

kepsivelosfank_recept-tortaiskola-1 (6) kepsivelosfank_recept-tortaiskola-1 (9)

Ha forr akkor adjuk hozzá a lisztet és még a lángon kevergessük amíg el nem válik az edény falától.
Ez égetett tészta, így hívják, képviselőfánk, ekler és az olasz profiterol is ezzel a tésztával készül:-)

kepsivelosfank_recept-tortaiskola-1 (5)

Ha kész akkor vegyük le a tűzről és tegyük át egy hideg fém edénybe. Hogy ez mire jó? Gyorsabban hűl ki a tészta, így hamarabb haladhatunk tovább:-)

Ha hűlt egy kicsit és már nem forró, akkor a felvert tojásokat adagonként adjuk, keverjük bele. Nekem 6 tojásra volt szükségem, de ha nagyon sűrűnek érzed a tésztát akkor tegyél még hozzá felvert tojást.

kepsivelosfank_recept-tortaiskola-1 (2)kepsivelosfank_recept-tortaiskola-1 (4) kepsivelosfank_recept-tortaiskola-1 (10)

Ha ezzel is készen vagyunk, akkor sütőpapírral bélelt tepsire, nyomjuk a tésztát, amit előtte természetesen habzsákba töltünk, én 1M dekorcsövet használtam a formázáshoz.

TIPP:
Ne készítsünk nagy halmokat, illetve ne nyomjuk túl közel egymáshoz a halmokat. Én kb 3 cm átmérőjű kis csúcsokat készítettem, és nagyon szépek lettek megsülve is:-)

Tegyük be a sütőbe és 20 perc alatt húzzuk fel:-) ez nem kicsit értelmetlen:-) tehát az első 20 perc a tészta megemelkedéséről szól, ha letelt a 20 perc akkor csökkentsük a hőmérséklete 160 fokra és újabb 20 perc alatt szárítsuk készre.

kepsivelosfank_recept-tortaiskola-1 (1) kepsivelosfank_recept-tortaiskola-1 (8) kepsivelosfank_recept-tortaiskola-1 (3)

Hagyjuk pihenni és kihűlni. Ha kihűlt akkor vágjuk le a kalapját és tölthetjük a kedvenc krémünkkel.
Akkor jó a képviselőfánk, vagy bármelyik égetett tészta, ha belül üreges, ahogy ak épen is látszik:-)

Ahogy írtam a recept elején, nem vagyok elégedett a recepttel mait találtam  krémhez, így nem osztom meg veletek, mert bár nagyon finom de nem elég tartós, vagyis elég laza állagú:-) De keresek másik receptet és ha az jól működik akkor azonnal posztolom:-)

Én megtöltöttem a folyós krémmel, és valami csoda folytán benn is maradtak:-)

kepsivelosfank_recept-tortaiskola-1 (7)

Recept forrása: http://aprosef.hu/kepviselofank_recept