kelt tészták

Leopárd kalács

Kb 1 hete találtam az ötletet, elmentettem a linket és el is feledkeztem róla….
Tegnap készült képviselőfánk és annyira jó lett, hogy elfogyott…. Morfondíroztam, hogy milyen édesség készüljön még ami nem túl macerás…

Jöhet a kalács, és ha már kalács akkor nézzük csak meg azt a leopárd mintásat. IGEN!!!! <3
Elképesztő cukker módon néz ki, és ilyen még nem volt, a kisfiam állt felette és csodálta:-)
Utólag, már nem biztos, hogy este nekilátnék ennek a mintás kalácsnak, mert a kelt tészta ugyan gyorsan meg van de a mintázás igen időigényes, azonban megéri ,mert majd mindjárt látod a végeredményt:-)

HV:

 • 50 dkg liszt
 • 1 csomag szárított élesztő
 • 2,5 dl tej
 • 5 dkg olvasztott vaj
 • csipet só
 • 1 citrom héja
 • 3 ek barna cukor
 • 20 g keserű kakaópor
 • kevés tej
 • tojásfehérje a kenéshez
 • 1 tojás a kalács kenéséhez

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A lisztet és a barna cukrot, citromhéjat, csipet sót  keverjük össze. A tejebe is keverjünk egy pici cukrot, melegítsük meg és adjuk hozzá a szárított élesztőt, futtassuk fel.

Közben elkészíthetjük a kakaós ízesítőket. 5 g kakaópor 1-2 ek tej, jól keverjük ki, ez lesz a halványabb kakaós tészta ízesítője, színezője. A másik adag 15 g kakaópor 3-4 ek tej.

Ha az élesztő kész akkor keverjük bele a lisztbe, dagasszuk, végül adjuk hozzá a vajat és még ezzel is gyúrjuk át. Én most lusta voltam és végig robotgéppel dolgoztam:-)

leopard_mintas_kalacs_tortaiskola-1 (5) leopard_mintas_kalacs_tortaiskola-1 (2)

Ha kész akkor jöhet  pihenés, legalább 50 perc meleg helyen.

Ha megkelt akkor jöhet a színezés.

leopard_mintas_kalacs_tortaiskola-1 (7)leopard_mintas_kalacs_tortaiskola-1 (15)

Osszuk nagyjából 3 egyenlő részre a tésztát. Az egyik gombócba keverjük a kisebb kakaós keveréket, jó alaposan gyúrjuk, masszírozzuk, nem lesz baja a tésztának:-)

A sötét gombóchoz pedig egy újabb gombócot vesszük és a nagyobb mennyiségű kakaóporos ízesítővel átgyúrjuk.

Jöhet a macera része:-)

7-7 egyforma gombócot készítsünk elő.

A világos kakaós gombócot sodorjuk a forma méretére, én most kis formával 23 cm-es vekni formával dolgoztam, tehát a méret ahhoz lett igazítva.

Ha kész a világos rúd, akkor jöhet a sötétebbik kakaós gombóc, sodorjuk méretre majd nyújtsuk ki vékonyra. Ebbe bele fogjuk tekerni a világosabb barna tészta rudat.
Igen, látszik, hogy pont nem érdekelt, hogy egyformák, szépek legyenek a kinyújtott darabok, elárulom így sokkal rusztikusabb, szebb lesz a végeredmény:-) tehát tekerjük be a világos kakaós rudat a sötét tésztába.

Most a világosan hagyott gombóc jön. Méretre sodorjuk és kinyújtjuk. Kenjük meg tojásfehérjével az egész lapot és fektessük rá a már betekert  kakaós rudakat. A fehérje azért kell hogy szépen összetapadjon a fehér tészta.

Ezt ismételjük amíg van tésztánk . Ahogy írtam én most kis formával dolgoztam ezért ez az alap mennyiség igen sok lett. A vekni formát vajazzuk, lisztezzük ki és a kis rudakat fektessük le. Én alulra 2 db-ot tettem, majd egy középre és arra másik három került. Tehát 6 rúd lett elhasználva.

leopard_mintas_kalacs_tortaiskola-1 (9) leopard_mintas_kalacs_tortaiskola-1 (8) leopard_mintas_kalacs_tortaiskola-1 (4) leopard_mintas_kalacs_tortaiskola-1 (10)

Még jó hogy vannak itthon kis formák, mert a kuglóf formámba is jutott a kalácsból.:-)

Ha készen vagyunk akkor kenjük le tojással a tésztát s hagyjuk méh kb 20-30 percet meleg helyen pihenni. Az enyém egészen elburjánzott, nagyon sok lett a tészta a kis formába:-)

Itt ismét kel még egy kicsit, szép nagyra nőtt, mehet is be a sütőbe 40 percre.

Ha kész vegyük ki a sütőből, hagyjuk a formában kihűlni.

Szeleteljük fel és vajjal, lekvárral vagy mézzel… ISTENI:-) <3