Piskóták · tortadíszítés

Mézes pálinkás amerikai piskóta, almás vajkrémmel, csokoládéval díszítve

Még tavaly mentettem el- a GlazurShop PINTEREST oldalán a PRÓBA albumba– etz a receptet, igazi karácsonyi ízvilág, nagyon jó volt visszaidézni így január közepén a karácsonyt:-)

A recept nagyon jó, bár egy fontos dolgot nem találtam benne és ez nem kis problémát okozott a díszítésnél:-) A csokoládé egészen más fajta mint amivel én próbáltam a saját fejem után:-) na de nem baj:-)

Lássuk a receptet:

A tésztához:

 • 226 g vaj
 • 405 g barna cukor
 • 80 g melasz
 • 7  db M méretű tojás
 • 2 db vanília rúd belseje
 • 360 g liszt
 • csipet só
 • 3/4 tk szódabikarbóna
 • 113 g tejföl
 • 120 ml almás fahéjas pálinka

A vajkrémhez:

A sziruphoz

 • 100 g cukor
 • 120 ml víz
 • 2 ek pálinka

A csokoládéhoz:

A pecsétekhez:

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 162 fokra.

A 22 cm-es kerek tortaformát vajazzuk és lisztezzük ki.

A vajat és a barna cukrot keverjük össze, nem lesz habos, ne aggódjunk, kb 3 perc keverés elég robotgéppel.

mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (1) mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (17)
Adjuk hozzá a melaszt és keverjük el.

mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (9)
Most a tojások következnek, egyesével adagoljuk és mindegyik tojással keverjük el alaposan a tészta alapot.

mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (33) mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (41) mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (21)
Adjuk hozzá a vanília rudak kikapart belsejét és keverjük ezzel is el.

mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (3)

A lisztet keverjük össze a sóval és a szódabikarbónával.
A tejfölt és a pálinkát is keverjük össze egy tálban.

mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (29) mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (38) mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (19)

Most jöhet a tészta összeállítása.:-) Nagyon jó volt nézni ahogy szépen összeáll:-)
A lisztet és a tejfölt felváltva adagoljuk és keverjük közben a tésztát. Én három részre bontva adagoltam. Szép tészta lett:-)

Osszuk 3 egyenlő részre a tészta mennyiséget, én bögrével adagoltam. Kivételesen jól sikerül 3 egyforma mennyiséget készíteni:-)

mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (4) mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (19) mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (18) mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (24) mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (25)
Az előkészített formába öntsük az első adag tésztát és süssük 20-27 percig. Tűpróba kötelező. Ha kész hagyjuk hűlni, majd vegyük le a csatos formát és rácson hűtsük tovább a tésztát. Ne lepődjünk meg, mert elég puha állaga van, óvatosan bánjunk vele, nehogy eltörjön. Ha szükséges -nálam szükséges volt- piskóta szeletelővel igazítsuk laposra.

Süssük meg az összes adag tésztát és hagyjuk mindegyiket teljesen kihűlni.

mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (11)

Készítsük el a krémet.

Olasz vajkrémmel indítunk, receptet itt találsz. Felezd le a mennyiségeket.
Az almapüré nekem most a pár hónappal ezelőtt készített almapüré volt. De készen is vásárolható.
A kész vajkrémhez keverjük a melasszal ízesített almapürét. Nagyon finom almás íze lesz a krémnek:-)

Készítsük el a szirupot is.

A vizet a cukorral forraljuk és sziruposítsuk. ha kész keverjük bele a pálinkát.

mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (35) mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (10)

Készítsük el a pecséteket is.

Ezeknek száradniuk kell, tehát most készítsük el:-) A piros fondantot átgyúrtam, kinyújtottam és a pecsétemmel pecsételtem bele- jól belenyomtam- majd kerek recés szélű kiszúróval kivágtam. Félretettem száradni a díszeket.

mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (6) mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (32)

Állítsuk össze a tortát.

Az első lappal kezdjük:-) Méretre kellett vágnom, mert picit púpos volt, a piskóta szeletelővel ez is megoldható.
Tehát van egy szép egyenletes lapunk. Kenjük meg a sziruppal majd készítsünk melaszos almapürét. Az eredeti receptben alma vaj szerepelt, de nekem sem időm sem kedvem nem volt ezzel foglalkozni. Maradt az almapüré egy kevés melasszal elkeverve.:-) Tehát kenjük meg a sziruppal átkent lapot ezzel az almás szósszal is. Vékonyan, ne kenjünk rá sokat, mert elázik a piskóta. Nagyon szép vágási felülete lesz ettől a tortának, nekem nagyon tetszik:-)
Ha megkentük al alapot jöhet az almás vajkrém. Ezzel is kenjük meg és jöhet is a következő lap, azzal is járjuk végig a szirup, szósz vajkrém sorozatot.
Az utolsó réteg, vagyis a harmadik lap már semmilyen egyéb dolgot nem kapott mint a vajkrémet. Az oldalát is burkoltam, de csak morzsakabáttal. És itt jön egy tapasztalat:-)
Ez a mennyiségű vajkrém nem lesz elég egy ekkora torta töltéséhez és burkolásához :-)) Ejhjjjjjjjj …. Nem örültem:-)
De nem baj, a piskóta szép így lássuk mit tud majd a “pucér” torta:-) Nagyon szépen maradt pucéran is:-) Na irány a hűtő.

mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (2) mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (8) mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (40) mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (27) mezes_palinkas_amerikai_piskota_almas_vajkremmel_csokival_diszitve_tortaiksola-1 (7)

Most várakozhatunk egy darabig legalább 30 perc amíg szépen megdermed a vajkrém a tortán.

Olvasszuk fel a piros csokoládét vízgőz felett. Az eredeti recept azt írja, hogy tejszínnel keverjük el, ne tegyük, legalábbis ezzel a típusú csokival ne…. Olyan kemény beton massza lett belőle hogy jajjjj:-((((
Bontottam egy új csomaggal a csokiból és vízgőz felett jött az olvasztás ismét, most már olajat kevertem bele, hogy igazán folyékony legyen a csoki. Ez jó:-)

A torta fagyos, a csoki….. hááát utólag kiderült a csoki meg túúúl meleg:-))) Ez az amikor már fél lábbal a postán vagy a csomagokkal és kit zavar ha meleg az a csoki egy kicsit… engem ugyan nem de a tortát nagyon is zavarta…..
Készült már csorgatott torta, csodálatos lett, tehát nagy mellénnyel álltam neki ennek is…. eeeeeeee…. kell egy kicsit várni hogy a csoki is hűljön de még folyékony is maradjon….
A végeredmény csúfos:-) A csokival elképesztőt küzdöttem…. Ahogy ráöntöttem a tortára a vaj elolvadt és a csoki egy nagy darabban elkezdett lecsúszni a tortáról…. Sikítófrászzzzzz:-)
Ok, akkor azt leszedtem és gyorsan vissza a torta a hűtőbe:-)
A csoki közben hűlt, tehát az új próbánál már nem volt gond vele. De amit előtte műveltem a tortával…. Most már csak a “takargatás” maradhatott, így igyekeztem eldugni a nem éppen szép részeket. Hívhatnám rusztikusnak a tortát de … az igazság az hogy nem sikerült valami szépen a díszítés….

Most már nem volt visszaút. Elrohantam a postára a GlazurShop csomagjaival, 4 óra helyett 5:30-kor:-) majd irány haza és roham tempóban utolsó simítások a tortán. Habzsák, 1M dekorcső almás vajkrém:-) Kis halmokat nyomtam a már teljesen kemény csokoládéra és azokba helyeztem a fondant pecséteket.

Az íze kárpótolt minden küzdésért <3

Ajánlom:-)

Recept forrása: http://www.sprinklebakes.com/2016/01/bourbon-vanilla-layer-cake.html