kelt tészták

Rózsa kalács recept

Tegnap este találtam a pinteresten, és bár orosz nyelvű volt a recept és megvallom az orosz tudásom igen gyenge, így egy kicsit elgondolkodtam akarom-e egyáltalán ezt a recit.
Igen, akarom:-)

Google fordító, receptekkel nem fordít túlzottan mellé, hát ment is a fordítóba:-)

Imádom <3

HV:

  • 350 g liszt
  • 80 g puha vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 140 g tej
  • 3 ek cukor
  • 10 g élesztő -én szárítottat használtam
  • 1 citrom reszelt héja
  • cukros tej a kenéshez

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A lisztet, cukrot, citromhéjat keverjük össze.

rozsa_kalacs_tortaiksola-1 (2)

A tejet egy pici cukorral langyosítsuk fel és tegyük bele a szárított élesztőt. Ha felfutott akkor adjuk hozzá a 2 tojássárgáját és keverjük el.

rozsa_kalacs_tortaiksola-1 (4)

A lisztes keverékbe mehet a tojásos élesztő és gyúrjuk át alaposan. Fura, nagyon fura állaga van a tésztának. Adjuk hozzá a feldarabolt vajat-na így még nem készítettem- macera volt begyúrni de sikerült. Dagasszuk és ha szép sima a felülete akkor letakarva 1 órát pihentessük meleg helyen.

rozsa_kalacs_tortaiksola-1 (13) rozsa_kalacs_tortaiksola-1 (8) rozsa_kalacs_tortaiksola-1 (6)

Most jön a jó része:-)

Nyújtsuk kb 3mm vastagságúra a tésztát és kerek kiszúróval -én 7 cm-est használtam ez nagy egy kicsit az én formáimhoz- tehát köröket szaggatunk, pontosan három kell 2 db rózsához.

rozsa_kalacs_tortaiksola-1 (3) rozsa_kalacs_tortaiksola-1 (9) rozsa_kalacs_tortaiksola-1 (7) rozsa_kalacs_tortaiksola-1 (1)

A három kört fektessük egymásra, tekerjük fel és vágjuk el ketté keresztben, így lesz 2 db rózsánk. Én mini pite formába tettem a rózsákat készült olyan amibe 4 db került és készült olyan is amibe 5 db.

rozsa_kalacs_tortaiksola-1 (15) rozsa_kalacs_tortaiksola-1 (14) rozsa_kalacs_tortaiksola-1 (10) rozsa_kalacs_tortaiksola-1 (5)

Kenjük át cukros tejjel és hagyjuk 20 percet pihenni. Szépen megnő.
Irány a sütő 20 percre.

rozsa_kalacs_tortaiksola-1 (12) rozsa_kalacs_tortaiksola-1 (11)

Vegyük ki ha szépen megsült és még melegen szórjuk meg bőségesen porcukorral.
Finom és szép is:-)

 

Recept forrása: www.liveinternet.ru/users/irishka26rus/post317584166