Piskóták · tortás alapok

Mákos amerikai piskóta

Ahogy már megszokhattátok a GlazurShop Pinterest oldalán a PRÓBA albumban gyűjtögetem azokat a recepteket amiket ki fogok próbálni. Nem tudom, és most még a végét sem látom -hacsak nem akarok rettentően dagi lenni- hogy miért sütök mostanában ennyit. Élvezem, kikapcsol és ez nekem most pont elég. Hja a lényeg, akik kapnak kóstolót azok mind nagyon örülnek:-)

Már elfogyott a múltkori pálinkás almás torta, ezért jöhetett a mákos.

HV:

  • 360 g liszt
  • 1 ek sütőpor
  • 30 g keményítő
  • 1 ek darált mandula
  • 1 tk fahéj
  • 6 nagy tojás
  • 1/2 tk borkősav
  • 170 g méz
  • 240g vaj
  • 400 g barna cukor
  • 470 ml tej
  • 40 g mák
  • 2 ek ecet
  • 3 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 176 fokra.

A lisztet, sütőport, keményítőt, fahéjat szitáljuk össze és adjuk hozzá a mandula őrleményt is.

makos_amerikai_piskota_recept_tortaiskola-1 (15)

A tojásokat válasszuk szét. A fehérjéből a borkősavval verjünk kemény habot.

makos_amerikai_piskota_recept_tortaiskola-1 (5) makos_amerikai_piskota_recept_tortaiskola-1 (14)

A vajat, cukrot és a mézet habosítsuk fel.
Ha ez kész akkor mehet bele egyesével a tojások sárgája. Mindegyik sárgájával keverjük el alaposan.
Adjuk hozzá a citromok reszelt héját is és keverjük el.

makos_amerikai_piskota_recept_tortaiskola-1 (6) makos_amerikai_piskota_recept_tortaiskola-1 (2) makos_amerikai_piskota_recept_tortaiskola-1 (4)

Ha meg vagyunk ezzel is akkor a következő lépés, hogy a tejet melegítsük meg kicsit és keverjük bele a mákot. Darált de nem ízesített mákot. Hagyjuk kb 5 percet állni. A mák megduzzad kicsit. Mehet bele az ecet, nekem nem kapta össze a tejemet, de akkor sincs baj ha kicsit betúrósodik a tej.

makos_amerikai_piskota_recept_tortaiskola-1 (11) makos_amerikai_piskota_recept_tortaiskola-1 (16)

Jön a kevergetés:-)

A vajas keverékhez adagonként -én három részletben adtam hozzá a lisztet és a mákos tejes keveréket. Minden adaggal keverjük jól el.
Az eredeti recept ha jól olvastam azt írta, hogy a tojásfehérjehabot is keverjük bele menet közben, én ezt megváltoztattam.

makos_amerikai_piskota_recept_tortaiskola-1 (7) makos_amerikai_piskota_recept_tortaiskola-1 (1)

Tehát az összes liszt és mákos tej benne a tészta alapban. Most a tojásfehérje habból egy részt elkevertem, fellazítottam a tésztát, aztán a maradék habbal, már óvatos nagy mozdulatokkal belekevertem.

makos_amerikai_piskota_recept_tortaiskola-1 (17) makos_amerikai_piskota_recept_tortaiskola-1 (8) makos_amerikai_piskota_recept_tortaiskola-1 (9) makos_amerikai_piskota_recept_tortaiskola-1 (13)

Kész:-)
Osszuk 3 egyenlő részre. Nekem sima sütőm van, esélyem sincs egyszerre megsütni és ráadásul, és ez a véletlennek köszönhető 2 db 22 cm-es kerek formám van csak itthon:-)

A 22 cm-es kerek formát vajazzuk és lisztezzük ki. A tésztát adagoljuk a formába, ha van 3 akkor mindháromba töltsük be és mehet is az első forma a sütőbe kb 30-40 percre.

makos_amerikai_piskota_recept_tortaiskola-1 (10)

Szép barna a széle, rugalmas a tészta… Süssük meg a másik két lapot is.

makos_amerikai_piskota_recept_tortaiskola-1 (3)

 

Recept forrása: http://bakeat350.blogspot.hu/2012/10/spiced-poppy-seed-cake.html
Én passionfruit curd-el ízesített francia vajkrémmel töltöttem, nézd csak:

Így készítsd

Én ezt készítettem ebből a piskótából!  Maracuja curd-el lett töltve ❤
Itt a leírás és még több fotó!

csorgatott_torta_keszitese_diszitese_tortaiskola-1 (5) csorgatott_torta_keszitese_diszitese_tortaiskola-1 (4)

 

 

 

Mentés

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s