kelt tészták

Kakaós mákos csavart kalács

Belejöttem a tekergetésbe:-) Nutellás csavart kalács már készült, most vegyesen akartam készíteni kakaósat és mákosat. Sikerült:-)
Ugyanaz az eljárás, folyamat mint a nutellásnál csak kakaóval és mákkal van töltve a kelt tészta.
Itt találsz segítséget a csavaráshoz.

HV:

  • 420 g liszt
  • csipet só
  • 1 cs szárított élesztő
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • 3-4 ek barna cukor
  • 15 dkg rikotta
  • 50 g vaj
  • TÖLTELÉKEK:
  • mák, narancs lekvár, citromhéj
  • kakaós, cukor
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A lisztet és a sót szitáljuk össze.

Az élesztőt a 2 dl langyos cukros tejben futtassuk fel. Én a tejbe 2 csipet cukrot szoktam tenni.

A liszthez adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, cukrot, rikottát és a tojást. Dolgozzuk össze. Ha van kedvem én kézzel dagasztok, ha sem kedvem sem időm akkor a robotgép dagasztó karja óriási segítség:-)

TIPP:
A tej mennyisége erősen függ a liszt minőségétől. Nekem nincs bevált lisztem ezért mikor mit kapok azt veszem. Volt hogy elég a 2 dl tej, volt hogy baromi kevés volt, így pótolnom kellett, mert beton volt a tészta:-)

A vajat olvasszuk fel és adjuk a tésztához, ezzel is dolgozzuk össze.

Most jön a pihenő, meleg helyen letakarva legalább 1 órát kelesszük a tésztát.

Ha megkelt, legalább dupla mennyiségű a tészta akkor osszuk két részre a tésztát és  lisztezett konyhapulton nyújtsuk ki kb 2- mm vastagságúra.

Tehát kinyújtottuk, kenjük meg faltól-falig 🙂 Az egyik felét a tésztának a mákos keverékkel. Nem akartam főzni, ezért darált mák, narancs lekvár és citromhéj, egyszerűen keverjük össze. Ha megtöltöttük akkor ahogy a nutellás csavart készült úgy járjunk el itt is.

A kakaósat is készítsük el. Vajjal kenjük meg a tésztát és szórjuk meg cukorral és kakaóporral, tekerjük fel és ahogy a nutellással csináltuk úgy csináljuk itt is.

A két csavart rudat igazgassuk be a formába és hagyjuk 30 percet még melegen állni. Kenjük meg a tojással és süssük készre 35-40 perc alatt.