Pavlova

Kakaós pavlova recept

A pavlova nagy kedvencem, de eddig nem igazán sikerült. A sütőm nem volt valami jó, de miután új sütőm lett és eddig minden sikerült hát nekiláttam a pavlovának ismét:-)
SIKERÜLT <3

Lássuk a receptet:

HV:

  • 4 db tojásfehérje- én kimértem, 122 g volt pontosan
  • 1 nagy csipet cukrász borkősav
  • 280 g kristálycukor
  • 1 ek ecet 10%-os
  • 4 g étkezési keményítő
  • 20 g kakaópor
  • 1/2 citrom, kenéshez
  • növényi hab és gyümölcsök

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A tálat kenjük át a citrommal, ez fontos, mert a fehérje nem szereti a zsiradékot, vizet, semmit. Teljesen tiszta tálban kezdjünk hozzá.

A tojások fehérjét  kezdjük el habbá verni,  én adtam hozzá cukrász borkősavat –ettől igazán kemény fehérje habot kapunk- közben adagoljuk hozzá a cukrot. Én ahogy a képen is látszik egy kis rész fehér kristálycukort és jó nagy rész barna cukrot használtam. Mivel kakaós lesz a pavlovám ezért pont nem csináltam belőle gondot, mert alapból barna lesz. ha sima pavlovát készítesz akkor maradj a fehér kristálycukornál, mert akkor marad szép fehér a pavlova.

kakaos_pavlova_recept-tortaiksola-1 (19) kakaos_pavlova_recept-tortaiksola-1 (21)

Tehát a hab kész, adjuk hozzá a kakaóport, keményítőt és az ecetet. Keverjük át, én robotgéppel kevertem de csak addig amíg elegyültek.

kakaos_pavlova_recept-tortaiksola-1 (12)kakaos_pavlova_recept-tortaiksola-1 (14)

Sütőpapírral kibéleltem a tepsit és a pavlova alapot habzsákba lapátoltam, mert habzsákból szebben lehet teríteni a pavlovát:-) Ez hasznos:-)
Tehát körkörösen kinyomtam a pavlova tésztát és a végén , nekem szükség volt za igazgatásra, kanállal megigazgattam, hogy mindenhol egyforma vastag legyen a tészta. Ez fontos, különben egyik fele szárazra sül míg a másik esetleg vastagon hagyott rész meg nagyon ragacsos marad.

Be a sütőbe és azonnal vegyük is le a hőfokot 150 fokra. Én légkeverésen készítettem 75 perc alatt elkészült. Kívül ropogós belül ragacsos, krémes, isteni!:-)

kakaos_pavlova_recept-tortaiksola-1 (6)

Ha lejárt a sütési idő, nyissuk ki a sütő ajtaját és így hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben hogy ne unatkozzunk , készítsük el a habot. Én növényi tejszínt használok, egyszerűen nem szeretem a tejszínt és eddig 1 alkalommal sikerült felvernem, a többi esetben vajat köpültem:-)))

Tehát kész a hab. Gyümölcsökkel bátran bánhatunk, ki mit szeret. Alapvetően epreset szerettem volna, de mivel volt itthon maracuja, málna és áfonya… valahogy az eper kiesett a kosárból:-)

kakaos_pavlova_recept-tortaiksola-1 (18) kakaos_pavlova_recept-tortaiksola-1 (15)

A habot elterítettem a már teljesen kihűlt pavlován ,kanálla igazgattam rajta, hogy rusztikus legyen és a maracujával “megöntöztem”. Néhány áfonya szem és pár szép málna is került rá.

Csodálatos desszert, ajánlom mindenkinek bátran:-)

 

Kakaós pavlova recept” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. szia Violetta,
    kérdésem: sütőpapírra nyomtad a habot, vagy már ezekbe a formákba, melyeket a képen látni? Mekkora átmérőjű kört nyomtál a sütőpapírra? Hány darab lett belőle? (nekem a képek alapján így tűnik, hogy ez 1 db? És akkor akkorát sütöttél, ami ebbe a szép formába sütés után belefér? vagy? 🙂

  2. Kedves Mária,

    Ez egy db pavlova.
    Igen sütőpapírra nyomtam a habot, én habzsákból jobban szeretem mert szebben lehet alakítani a formát. Ez a mennyiségű recept, kb 25-30 cm-es átmérőjű kör lesz.
    Nem folyik szét, ne aggódj, egy picit talán nő, de minimális. Gyönyörűen megsül a sütőpapíron, aztán ha kihűlt már lehet is formára tenni.
    A forma:-) mármint a rózsaszín tortaállványra gondolsz? Az nekem van:-) és mivel szeretem a szép dolgokat így a tálalásra is figyelek, ezért került rá a kész pavlova a rózsaszín tortaállványra.